Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Από τον Helene στον Milton, η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ στροβιλίζεται στη δίνη των τυφώνων

Από τον Helene στον Milton, η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ στροβιλίζεται στη δίνη των τυφώνων

Στο ακραία πολωμένο προεκλογικό σκηνικό στις ΗΠΑ, οι δύο φονικοί τυφώνες φέρνουν νέα πολιτική αναταραχή στο τελικό στάδιο της κούρσας προς τις κάλπες του Νοεμβρίου

Οι προεκλογικές περίοδοι και η εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό επικαλύπτονται πάντα στο εκλογικό ημερολόγιο των ΗΠΑ.

Αναλόγως της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών, οι πολιτικές επιπτώσεις διαφέρουν.

Η κακή απόκριση της προεδρίας Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου στον τυφώνα Άντριου το μακρινό 1992, για παράδειγμα, θεωρήθηκε ένας από τους πολλούς παράγοντες που του στέρησαν την επόμενη χρονιά την επανεκλογή του.

Το 2005, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο εφιαλτικός τυφώνας Κατρίνα «βύθισε» ακόμη περισσότερο τις προοπτικές των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές του επόμενου έτους.

Ο χειρισμός αντίθετα του Μπαράκ Ομπάμα στον τυφώνα Σάντι εκτιμάται ότι συνέβαλε -ή τέλος πάντως δεν εμπόδισε- την επανεκλογή του εκείνη τη χρονιά στον Λευκό Οίκο.

Τώρα δύο διαδοχικοί φονικοί τυφώνες, ο φονικός Helene και ο καταστροφικός Milton, έρχονται να προκαλέσουν αναταραχή στην προεκλογική εκστρατεία μιας από τις πιο αμφίρροπες αναμετρήσεις στα χρονικά των ΗΠΑ.

Όλο και περισσότεροι μιλούν για πολιτική καταιγίδα στο πιο κρίσιμο στάδιο της κούρσας για τον Λευκό Οίκο.

Ο τυφώνας Helene με τους περισσότερους από 230 νεκρούς -ο πιο φονικός μετά τον Κατρίνα- σάρωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου τμήματα της Φλόριντα και της Τζόρτζια, προτού καταστρέψει μεγάλο μέρος της δυτικής Βόρειας Καρολίνας.

Σε μια ιδιάζουσα πολιτική γεωγραφία της καταστροφής, οι δύο τελευταίες πολιτείες συγκαταλέγονται στις επτά πιο κρίσιμες για το αποτέλεσμα της κάλπης της 5ης Νοεμβρίου.

Όπως συνέβη εν τω μεταξύ και με τον -τελικά εξασθενημένο, συγκριτικά με τις αρχικές προβλέψεις- Milton, οι πληγείσες κοινότητες είναι λευκών συντηρητικών, κατεξοχήν ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών.

Παρά τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται για τη διευκόλυνση της ψηφοφορίας, γεννώνται τώρα ερωτήματα για τον βαθμό συμμετοχής στις τάξεις των πληγέντων.

Πάνω από τα ερείπια των κατεστραμμένων περιοχών έχει ανοίξει δε, ένας νέος γύρος σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Συνδυάζεται με μπόλικη παραπληροφόρηση από το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, εκατέρωθεν προσβολές και προεκλογικές «παγίδες», στο φόντο μιας καταστροφής ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πολιτικό μπρα ντε φερ στα ερείπια

Καθώς αρχίζει η τιτάνια προσπάθεια ανάκαμψης από τις φυσικές καταστροφές, το πολιτικό κλίμα γίνεται όλο και πιο δηλητηριώδες.

Ενόσω η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις, επιχειρεί να ισορροπήσει στην προεκλογική εκστρατεία της μεταξύ αποστασιοποίησης και πίστης στον Τζο Μπάιντεν, η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου δέχεται επικρίσεις για αργά αντανακλαστικά στον τυφώνα Helene -σε διαμετρική αντίθεση με τον συναγερμό που κήρυξε μετέπειτα για τον λιγότερο καταστροφικό Milton.

«Βλέπουμε τον χειρότερο χειρισμό τυφώνα από την εποχή του Κατρίνα», είπε o Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στη κρίσιμη Πενσυλβάνια.

Αφήγημα, που ο ίδιος και μέρος των Ρεπουμπλικανών επιχειρούν να ενισχύσουν με μια νέα πλημμυρίδα fake news.

Kατηγορούν την κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις ότι άφησε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) χωρίς πόρους για τη στήριξη των πληγέντων, ξοδεύοντας χρήματα για μετανάστες και πολέμους στο εξωτερικό.

Η παραπληροφόρηση πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις, που η FEMA αναγκάστηκε να δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα για να καταρρίψει τους ψευδείς ισχυρισμούς.

Αλλά το προεκλογικό ψυχόδραμα συνεχίζεται με πολιτική κόντρα μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις.

«Λάδι στη φωτιά» έριξαν διαρροές σε ΜΜΕ ότι ο ΝτεΣάντις -που προ του τυφώνα Milton διεμήνυε ότι η πολιτεία του «δεν βασίζεται» στη FEMA- αρνήθηκε να απαντήσει σε κλήσεις της αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Ο ίδιος το διέψευσε, κατηγορώντας δημόσια την Κάμαλα Χάρις ότι επιδεικνύει όψιμα ενδιαφέρον για την πολιτεία του, παίζοντας «πολιτικά παιχνίδια».

Αντίθετα, αδειάζοντας λίγο-πολύ τον Τραμπ, επαίνεσε τη συνεργασία του με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και προσωπικά με τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Ο τελευταίος ανταπέδωσε, αναγνωρίζοντας στον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη ότι έκανε «εξαιρετική δουλειά».

Ερμηνεύτηκε από πολλούς ως ακόμη ένα δείγμα, μέσα στο τελευταίο διάστημα, ενός πολιτικού «καπελώματος» της Κάμαλα Χάρις από τον Τζο Μπάιντεν.

Πολιτική περιδίνηση στις ΗΠΑ

Σε μια ήδη ταραχώδη προεκλογική κούρσα -με ιστορική καταδίκη του Τραμπ για κακουργήματα, δύο σε βάρος του απόπειρες δολοφονίας και την αλλαγή προεδρικού υποψηφίου στους Δημοκρατικούς στο παρά πέντε- οι δύο τυφώνες προκαλούν νέες πολιτικές αναταράξεις.

Ήδη ανέτρεψαν το πρόγραμμα των δύο προεδρικών υποψηφίων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να «οργώσει» τις πληγείσες περιοχές, που τυγχάνει να αποτελούν προπύργια των Ρεπουμπλικανών σε εκλογικά κρίσιμες πολιτείες.

Πολιτικοποιώντας την φυσική καταστροφή, επιχειρεί να κινητοποιήσει τους πληγέντες ψηφοφόρους του και να διασφαλίσει ότι θα πάνε μέχρι την κάλπη, ενόσω «γλύφουν» ακόμη τις πληγές από τους τυφώνες.

Η Κάμαλα Χάρις από την πλευρά της επιδιώκει να επιδείξει ηγετική ικανότητα και συμπόνια, επισκεπτόμενη κατεστραμμένες περιοχές, συμμετέχοντας σε συσκέψεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο και διατηρώντας επαφή με τοπικούς αξιωματούχους στη ζώνη καταστροφής στη νοτιοανατολική ακτή.

Καταγγέλλει τον Τραμπ ως «εξαιρετικά ανεύθυνο» για την εκστρατεία παραπληροφόρησης γύρω από την προσπάθεια ανάκαμψης από τους τυφώνες Helene και Milton.

Δέχεται ωστόσο και η ίδια επικρίσεις για τα προεκλογικά αντανακλαστικά της.

Παρά το γεγονός ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα φέρνουν μοιραία στο προεκλογικό προσκήνιο την κλιματική κρίση -την οποία ο Τραμπ αμφισβητεί- η ίδια δείχνει να αποφεύγει ακόμη και τώρα το θέμα στις προεκλογικές της εμφανίσεις.

Μια πιθανή εξήγηση, παρατηρεί η Washington Post, είναι ότι δεν θέλει να αποξενώσει ψηφοφόρους σε κρίσιμες πολιτείες, όπως στην Πενσυλβάνια και στο Μίσιγκαν, οι οικονομίες των οποίων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα.

Only in

Τι επιφυλάσσει το μέλλον σε όσους γεννήθηκαν το 2024

Οι προβλέψεις των επιστημόνων για τα επόμενα 125 χρόνια - Ρομποτικά σπίτια, αισθητήρες δέρματος και έξυπνα ρούχα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024