ΗΠΑ: Που «κολλάει» η αποστολή του συστήματος THAAD στο Ισραήλ
Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαιώνει ότι διερευνάται η αποστολή συστήματος αεράμυνας στο Ισραήλ, καθώς οι βαλλιστικοί πύραυλοι από Χεζμπολάχ, Ιράν και Χούθι πλέον περνάνε ανενόχλητοι.
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
- Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο ελβετικού ομίλου στο Κεντάκι
- Κυκλοφορούσε με Porche και λήστευε κοσμηματοπωλεία - Κρύφτηκε στο φρεάτιο ασανσέρ για να μην συλληφθεί
- Στον πάτο της ΕΕ τα ελληνόπουλα στην ψηφιακή κατάρτιση
Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει στους Times of Israel ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει συστήματα αεράμυνας THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στο Ισραήλ, αλλά προσθέτει ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση, σε μια επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Wafa που δημοσιεύθηκε νωρίτερα.
Νωρίτερα, διάφορα ισραηλινά δημοσιεύματα υποστήριξαν ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν το αντιβαλλιστικό πυραυλικό σύστημα στο Ισραήλ -συμπεριλαμβανομένης της αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων στο ισραηλινό έδαφος για τη λειτουργία του- στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την αναμενόμενη ισραηλινή απάντηση στην πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας παρατεταγμένων σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων Patriot (σ.σ. που αρνούνταν να δώσουν στην Ουκρανία). Οι αξιωματούχοι συζητούν εδώ και μήνες για το τι είδους συστήματα αεράμυνας θα αναπτυχθούν στην περιοχή και πού θα τοποθετηθούν.
Οποιαδήποτε μετακίνηση ενός THAAD στο Ισραήλ θα συνεπαγόταν την ανάπτυξη στρατιωτών για τη λειτουργία του πολύπλοκου συστήματος. Να σημειωθεί πως πριν τα πλήγματα σε αεροπορικές βάσεις, το Ιράν ενημέρωσε -όχι ευθέως τις ΗΠΑ- για την επικείμενη επίθεση, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ισραήλ και σήκωσαν στον αέρα όλα τα μαχητικά αεροπλάνα.
Έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί οι THAAD στο Ισραήλ
Τον Μάρτιο του 2019, η πυροβολαρχία Bravo (σ.σ. Alpha=1, Bravo=2, Charlie=3, δηλαδή η 2η Πυροβολαρχία), το 2ο Σύνταγμα Πυροβολικού Αεράμυνας (B-2 THAAD) και η 11η Ταξιαρχία Πυροβολικού Αεράμυνας αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση Nevatim κατά τη διάρκεια κοινής άσκησης ΗΠΑ-Ισραήλ, μετά την οποία επρόκειτο να μετακινηθεί σε άγνωστη τοποθεσία στην έρημο Negev στο νότιο Ισραήλ.
Δηλαδή το Ισραήλ ήδη έχει μια συστοιχία THAAD, ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει πως η δωρεά «αντανακλά την δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ». Το σύστημα ραντάρ X-Band, το οποίο αποτελεί μέρος του συστήματος THAAD, έχει αναπτυχθεί στη Nevatim από το 2008.
Το 2012, ο αμερικανικός σταθμός ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης πυραύλων AN/TPY-2 στο όρος Keren στην έρημο Negev ήταν η μόνη ενεργή ξένη στρατιωτική εγκατάσταση στο Ισραήλ που ήταν επισήμως γνωστή.
Μπορεί να στείλει τους THAAD, όμως η τελική απόφαση των ΗΠΑ πρέπει να προσμετρήσει την αποστολή στρατιωτών
Πριν από ένα χρόνο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν διέταξε την ανάπτυξη μιας συστοιχίας THAAD και πρόσθετων ταγμάτων Patriot σε τοποθεσίες γύρω από τη Μέση Ανατολή για να αυξηθεί η προστασία των αμερικανικών δυνάμεων και να βοηθηθεί η άμυνα του Ισραήλ. Σύμφωνα με έκθεση του Απριλίου από την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου, ο αμερικανικός στρατός διαθέτει επτά συστοιχίες THAAD.
Σε γενικές γραμμές, κάθε μία αποτελείται από έξι εκτοξευτές που τοποθετούνται σε φορτηγά, 48 αναχαιτιστές, ραδιοεξοπλισμό και ραντάρ και απαιτεί 95 στρατιώτες για να λειτουργήσει.
Το THAAD θεωρείται συμπληρωματικό σύστημα του Patriot, αλλά μπορεί να υπερασπιστεί μια ευρύτερη περιοχή. Μπορεί να πλήξει στόχους σε αποστάσεις 150-200 χιλιομέτρων.
Η επίσημη αποστολή στρατιωτών στο έδαφος του Ισραήλ, θεωρείται ένα από τα τελευταία «ταμπού» που καλείται να σπάσει ο αμερικανικός στρατός και κυρίως η κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς μετά απομένει μονάχα η συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ. Με την αποστολή στρατιωτών στο έδαφος ακόμα και για αμυντικούς λόγους, οι ΗΠΑ θα θεωρούνται και επίσημα εμπόλεμο μέρος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις