Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Λίβανος: Η UNIFIL, οι 30 Ιρλανδοί κυανόκρανοι που δεν έκαναν πίσω και η στήριξη από 40+ χώρες

Λίβανος: Η UNIFIL, οι 30 Ιρλανδοί κυανόκρανοι που δεν έκαναν πίσω και η στήριξη από 40+ χώρες

Περισσότερες από 40 χώρες ζήτησαν την προστασία των κυανόκρανων που δρουν ως ειρηνευτική δύναμη. Οι Ιρλανδοί κυανόκρανοι είναι οι πιο αμετακίνητοι.

Πάνω από 40 χώρες διατύπωσαν σήμερα με κοινό ανακοινωθέν τους σήμερα το βράδυ την «πλήρη» υποστήριξή τους στην Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL/FINUL) και προέτρεψαν στην προστασία των μελών των ειρηνευτικών αυτών δυνάμεων, πέντε από τους οποίες τραυματίστηκαν μέσα σε 48 ώρες.

«Καλούμε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να σεβαστούν την παρουσία της UNIFIL/FINUL, η οποία συνεπάγεται την εγγύηση της ασφάλειας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων της, ανά πάσα στιγμή», έγραψαν 34 χώρες που συνεισφέρουν σε αυτή τη Δύναμη του ΟΗΕ στην οποία προστέθηκαν έξι άλλα κράτη, σύμφωνα με επιστολή που αναρτήθηκε στον λογαριασμό Χ της πολωνικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη.

Πέντε κυανόκρανοι τραυματίστηκαν σε 48 ώρες, σύμφωνα με την UNIFIL/FINUL, η οποία κατηγόρησε τα ισραηλινά στρατεύματα ότι πυροβόλησαν «επανειλημμένα» και «σκόπιμα» ενάντια στις θέσεις τους, προκαλώντας κύμα διεθνών επικρίσεων κατά του Ισραήλ σε διπλωματικό και όχι μόνο επίπεδο.

Οι τριάντα Ιρλανδοί κυανόκρανοι που δεν έκαναν βήμα πίσω παρά τα πυρά

Oι 30 Ιρλανδοί ειρηνευτές έφεραν μόνο τουφέκια και φορητά όπλα. Η ισραηλινή δύναμη ετοιμαζόταν να προελάσει με όλα τα εργαλεία μιας στρατιωτικής υπερδύναμης: τανκς, αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαρύ πυροβολικό και χιλιάδες στρατιώτες.

Αλλά όταν οι Ισραηλινοί διέταξαν τους Ιρλανδούς στρατιώτες να εκκενώσουν το παρατηρητήριο στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα για να ανοίξουν το δρόμο για την εισβολή τους, εκείνοι αρνήθηκαν.

Το περιστατικό, το οποίο προκάλεσε μια τεταμένη αντιπαράθεση και διπλωματική διαμάχη, ήταν μόνο το τελευταίο σε μια μακρά ιστορία αντιπαραθέσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο, γνωστής ως UNIFIL. Το απόσπασμα της Ιρλανδίας αποτελείται από περίπου 370 στρατιώτες από το 124ο Τάγμα Πεζικού των Ιρλανδικών Δυνάμεων Άμυνας.

Επιχειρούν στην περιοχή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα (1979) που ορισμένοι Λιβανέζοι ντόπιοι μιλούν αγγλικά με παχιά ιρλανδική προφορά, με αισθητές περιφερειακές διαφορές! «Αν συναντούσες έναν Λιβανέζο χωρικό, θα μπορούσες να καταλάβεις από ποιο χωριό ήταν με βάση την προφορά του. Αν είχε προφορά του Κορκ, ήταν από τη Χαντάθα, επειδή εκεί είχε την έδρα της ο λόχος του Κορκ. Αν ήταν από το Μπαρααχίτ, μιλούσαν με πολύ έντονη προφορά Άθλοουν», δήλωσε ο Ντούρμιν» βετεράνος της UNIFIL.

Δεν αποχωρούν από τις θέσεις τους οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ

Οι κυανόκρανοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από τη συνοριακή περιοχή στον νότιο Λίβανο όπως ζήτησε ο ισραηλινός στρατός, αποφασισμένοι να μείνουν εκεί παρά τις επιθέσεις που δέχθηκαν μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα πέντε τραυματίες, προκειμένου να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση, δήλωσε ο εκπρόσωπός τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις ζήτησαν από εμάς να εγκαταλείψουμε τις θέσεις μας κατά μήκος της Μπλε Γραμμής, από τα σύνορα μέχρι και πέντε χιλιόμετρα από τη Μπλε Γραμμή», δήλωσε ο Αντρέα Τενέντι, εκπρόσωπος της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL, FINUL) που είναι ανεπτυγμένη κατά μήκος της Μπλε Γραμμής που οριοθετεί το σύνορο ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο.

Η δύναμη αυτή του ΟΗΕ, που αριθμεί 10.000 άνδρες, βρίσκεται πλέον υπό διασταυρούμενα πυρά του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, που μπήκαν πριν τρεις εβδομάδες σε ανοιχτό πόλεμο, με την χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο.

Ενώ ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από την UNIFIL να εκκενώσει «περίπου 29 θέσεις» κοντά στα σύνορα, ο στρατός δεν ανέφερε το αρχηγείο της UNIFIL, που βρίσκεται στο Ρας αλ Ναγκούρα στα σύνορα, το οποίο δέχτηκε επανειλημμένα πυρά, κυρίως από Ισραηλινούς, σύμφωνα με την οργάνωση του ΟΗΕ.

«Αλλά υπήρξε ομόφωνη απόφαση να μείνουμε, γιατί η σημαία του ΟΗΕ πρέπει να κυματίζει σε αυτήν την περιοχή και πρέπει να είμαστε σε θέση να υποβάλουμε αναφορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε ο Τενέντι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Independent

Must in

Μασάζ τέλος με Ζαχαράκη για τους βουλευτές της ΝΔ για το 2024 – Ζητούμενο η ενότητα

Σε δηλώσεις του πάντως αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης ενημέρωσε πως οι συναντήσεις των υπουργών με τους βουλευτές θα συνεχιστούν και το νέο έτος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024