Μαρτινίκα: Οκτώ διαδηλωτές συνελήφθησαν εν μέσω διαμαρτυριών για την αύξηση του κόστους ζωής
Νέες διαδηλώσεις στη Μαρτινίκα εξαιτίας της ακρίβειας των τροφίμων. Κοστίζουν 40% περισσότερο από το ...πανάκριβο Παρίσι!
- Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τον άνθρωπο στις μεταφράσεις;
- Μέγκαν Μαρκλ: Η συνέντευξη του 2017 που έδειχνε ότι θα πάει κόντρα στο παλάτι - αλλά κανείς δεν κατάλαβε
- Γαλλία και Γερμανία απειλούνται από ύφεση και ακυβερνησία
- Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προτρέπει σε βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο, λέει το KCNA
Οι διαδηλώσεις αυτές ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο και έχουν ενταθεί λόγω της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων, οι οποίες είναι σημαντικά υψηλότερες από εκείνες της ηπειρωτικής Γαλλίας. Παρότι στη Μαρτινίκα ο βασικός μισθός είναι εναρμονισμένος με αυτόν της Γαλλίας, οι τιμές είναι πιο ακριβές ακόμα και από το Παρίσι.
Ως αποτέλεσμα ενός νέου κύματος διαδηλώσεων στο νησί της Μαρτινίκας στην Καραϊβική, οκτώ άτομα συνελήφθησαν ενώ διαμαρτύρονταν για το υψηλό κόστος διαβίωσης στην Γαλλική αποικία του Ειρηνικού νησί.
Η διαφορά στις τιμές βρίσκεται στα μεταφορικά έξοδα και τον πληθωρισμό της απληστείας.
Η τοπική γαλλική διοίκηση της Μαρτινίκας δήλωσε ότι απαγορεύει τις δημόσιες συγκεντρώσεις μέχρι τις 14 Οκτωβρίου και απαγορεύει την αγορά προϊόντων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εμπρηστικές επιθέσεις. Πρόσθεσε ότι οι διαμαρτυρίες είχαν διαταράξει τις πτήσεις στο αεροδρόμιο της Μαρτινίκας και ότι, ως αποτέλεσμα αυτού, οι πτήσεις ανακατευθύνθηκαν προς το γειτονικό γαλλικό νησί της Γουαδελούπης.
Τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτό το περιστατικό εκτρέψανε τρεις πτήσεις που μετέφεραν περισσότερους από 1.000 επιβάτες προς τη γειτονική Γουαδελούπη, γεγονός που συνέβη στο αεροδρόμιο Fort-de-France. Η κυβέρνηση Μακρόν απάντησε στις πολιτικές διαμαρτυρίες κατά της ακρίβειας, με την αποστολή στρατιωτικοποιημένων δυνάμεων της αστυνομίας με «ειδίκευση» στις ταραχές. Όπως τα αντίστοιχα ΜΑΤ της Ελλάδας, όμως ακόμα πιο βαριά εξοπλισμένα.
Ένας νεκρός και 12 τραυματίες, με πολίτες να λεηλατούν σούπερ μάρκετ για να πάρουν τρόφιμα
Το έναυσμα για τα γεγονότα αυτά ήταν η ανακοίνωση των αρχών για απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ισχυρίστηκαν ότι η ενέργεια αυτή ήταν αναγκαία λόγω των διαδηλωτών που είχαν βανδαλίσει δημόσια κτίρια και είχαν εκτοξεύσει βλήματα κατά της αστυνομίας.
Το AFP αναφέρει ότι από το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη, οι διαδηλωτές λεηλάτησαν καταστήματα, έστησαν φλεγόμενα οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με την τοπική νομαρχία, πολίτης «βρέθηκε νεκρός από την αστυνομία» που ανταποκρίθηκε σε αναφορές για λεηλασίες σε εμπορικό κέντρο στο Ρομπέρ.Αργότερα κηρύχθηκε νεκρός στο νοσοκομείο, προκαλώντας έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του, καθώς οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι η αστυνομία δεν πυροβόλησε με τα όπλα της κατά τη διάρκεια των ταραχών.
Η αναταραχή οφείλεται σε μακροχρόνια παράπονα των κατοίκων των υπερπόντιων εδαφών της Γαλλίας σχετικά με το υψηλό κόστος ζωής. Στη Μαρτινίκα, οι τιμές των τροφίμων φέρονται να είναι κατά 40% υψηλότερες από ό,τι στην ηπειρωτική Γαλλία. Η γαλλική κυβέρνηση έχει εν τω μεταξύ ανακοινώσει νέο μπαράζ φόρων.
Οι διαμαρτυρίες, που ξεκίνησαν από τη Συνέλευση για την Προστασία των Αφρο-Καραϊβικών Λαών και Πόρων (RPPRAC) στις αρχές Σεπτεμβρίου, απαιτούν να προσαρμοστούν οι τιμές των τροφίμων ώστε να αντιστοιχούν σε εκείνες της ηπειρωτικής χώρας. Επί του παρόντος, η Μαρτινίκα είναι ένα από τα φτωχότερα διαμερίσματα της Γαλλίας, με περίπου 27% του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – AFP/TeleSUR
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις