Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Χριστόφορος Κολόμβος: Αποκαλύφθηκε η εθνικότητα του εξερευνητή του 15ου αιώνα

Χριστόφορος Κολόμβος: Αποκαλύφθηκε η εθνικότητα του εξερευνητή του 15ου αιώνα

Η καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου αποκαλύφθηκαν μετά από ανάλυση DNA από δείγματα που βρέθηκαν θαμμένα στον Καθεδρικό Ναό της Σεβίλλης.

Το αιώνιο μυστήριο σχετικά με την καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου αποκαλύφθηκε από επιστήμονες σε ένα ντοκιμαντέρ της ισπανικής τηλεόρασης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα Columbus DNA: His True Origin, που προβλήθηκε από τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTVE το Σάββατο, ο Χριστόφορος Κολόμβος, εξερευνητής του 15ου αιώνα, ήταν Εβραίος και καταγόταν από την Ισπανία.

Το ντοκιμαντέρ μεταδόθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής ημέρας της Ισπανίας και της επετείου της άφιξης του Κολόμβου στον Νέο Κόσμο.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό ιατροδικαστή Μιγκέλ Λορέντε, ανέλυσαν μικροσκοπικά δείγματα από τα λείψανα που είναι θαμμένα στον Καθεδρικό Ναό της Σεβίλλης, τα οποία θεωρούνται το τελευταίο μέρος ταφής του Κολόμβου, παρά τις αντίθετες απόψεις. Η ομάδα σύγκρινε αυτά τα δείγματα με εκείνα γνωστών συγγενών και απογόνων του.

Χώρες εδώ και αιώνες διαφωνούν σχετικά με την καταγωγή και τον τόπο ταφής του Χριστόφορου Κολόμβου που ηγήθηκε ισπανικών χρηματοδοτούμενων αποστολών από τη δεκαετία του 1490, ανοίγοντας τον δρόμο για την ευρωπαϊκή κατάκτηση της Αμερικής.

«Σήμερα κατέστη δυνατό να το επιβεβαιώσουμε με νέες τεχνολογίες, και έτσι η προηγούμενη μερική θεωρία ότι τα λείψανα στη Σεβίλλη ανήκουν στον Χριστόφορο Κολόμβο έχει πλέον οριστικά επιβεβαιωθεί»

Πολλοί ιστορικοί έχουν αμφισβητήσει την παραδοσιακή θεωρία ότι ο Κολόμβος καταγόταν από τη Γένοβα, στα βορειοδυτικά της Ιταλίας. Άλλες θεωρίες περιλάμβαναν την πιθανότητα να ήταν Ισπανοεβραίος, Έλληνας, Βάσκος ή Πορτογάλος.

«Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν απολύτως αξιόπιστο»

Ο Μιγκέλ Λορέντε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για την έρευνα την Πέμπτη, επιβεβαίωσε προηγούμενες θεωρίες ότι τα λείψανα στη Σεβίλλη ανήκουν στον εξερευνητή.

«Σήμερα κατέστη δυνατό να το επιβεβαιώσουμε με νέες τεχνολογίες, και έτσι η προηγούμενη μερική θεωρία ότι τα λείψανα στη Σεβίλλη ανήκουν στον Χριστόφορο Κολόμβο έχει πλέον οριστικά επιβεβαιωθεί», δήλωσε συγκεκριμένα.

Η έρευνα σχετικά με την εθνικότητα του Κολόμβου είχε περιπλακεί από διάφορους παράγοντες, όπως η μεγάλη ποσότητα δεδομένων, αλλά «το αποτέλεσμα είναι σχεδόν απολύτως αξιόπιστο», πρόσθεσε ο Λορέντε.

Ο Κολόμβος πέθανε σε ηλικία 55 ετών στην βορειοδυτική ισπανική πόλη Βαγιαδολίδ το 1506, αλλά επιθυμούσε να ταφεί στο νησί Ισπανιόλα, που σήμερα μοιράζεται από την Δομινικανή Δημοκρατία και την Αϊτή.

Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν εκεί το 1542, στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Κούβα το 1795 και, όπως είχε θεωρηθεί για πολύ καιρό στην Ισπανία, στη Σεβίλλη το 1898.

Το 1877, εργάτες βρήκαν φέρετρο από μόλυβδο θαμμένο πίσω από τον βωμό σε έναν καθεδρικό ναό στην Σάντο Δομίνγκο, την πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας, που περιείχε μια συλλογή οστικών θραυσμάτων που η χώρα ισχυρίζεται ότι ανήκουν στον Κολόμβο.

Ο Λορέντε δήλωσε ότι και οι δύο ισχυρισμοί θα μπορούσαν να είναι αληθείς, καθώς και τα δύο σύνολα οστών ήταν ελλιπή.

Only in

Ελαιόλαδο: Αποκαλυπτική έκθεση για τη νέα σεζόν – Πότε «κλειδώνουν» παραγωγή και τιμές

Οι νέες προβλέψεις για την παραγωγή και τις τιμές στο ελαιόλαδο - Σε τι ποντάρει η αγορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024