Πάνω από 2% θα παραμείνει ο πληθωρισμός μέχρι το 2026 που αποτελεί το όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως φαίνεται από την έκθεση της Τράπεζα της Ελλάδος “Inflation Monitor”, που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι για το 2024 πληθωρισμός θα κλείσει στο 2,9%, το 2025 στο 2,2% και το 2026 στο 2,1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2025, που κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα, ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,7% για φέτος και 2,1% για του χρόνου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση της ΤτΕ, η φετινή πτώση που καταγράφει ο πληθωρισμός, αντανακλά την απότομη μείωση των τιμών των ενεργειακών βασικών προϊόντων και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των τροφίμων. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αναμένεται να είναι η πιο επίμονη συνιστώσα, αντανακλώντας τις αναμενόμενες αξιοσημείωτες αυξήσεις στους μισθούς.

Ακόμη, αναφέρεται ότι οι ονομαστικές αποδοχές ανά εργαζόμενο θα αυξηθούν με ρυθμό λίγο πάνω από 5% ετησίως λόγω της στενής αγοράς εργασίας και των πληροφοριών για τις πρόσφατες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Πληθωρισμός: Προβλέψεις

Ταυτόχρονα, οι τιμές εισροών του δείκτη PMI (μεταποίηση) στη χώρα μας συνέχισαν να αυξάνονται για 14ο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο, λόγω του μεγαλύτερου κόστους ενέργειας, μεταφοράς και ορισμένων πρώτων υλών- ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε στον ασθενέστερο από τον Απρίλιο. Η μετακύλιση του υψηλότερου κόστους στους πελάτες οδήγησε τον πληθωρισμό των τιμών παραγωγής, αλλά με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 12 μηνών

Οι προβλέψεις συναίνεσης για τον πληθωρισμό που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο δείχνουν ότι αναμένεται μείωση του πληθωρισμού για τις περισσότερες προηγμένες χώρες της Ευρωζώνης για το 2024-2025 και σύγκλιση προς το 2%. Σε σύγκριση με την έρευνα του προηγούμενου μήνα, τα στοιχεία ήταν οριακά αυξημένα για αρκετές χώρες, σημειώνει το Inflation Monitor της TτΕ.

Όπως αναφέρεται, η αγορά εργασίας παραμένει στενή στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα. Ενώ η ζήτηση εργασίας επιβραδύνεται, παραμένει υψηλή σε ένα περιβάλλον στο οποίο η ανεργία είναι ιστορικά χαμηλή. Παράλληλα, στην ευρωζώνη η αύξηση των ονομαστικών μισθών υποχωρεί, υποστηριζόμενη από τις μειωμένες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ενώ ο αποπληθωρισμός συνεχίζεται σε γενικές γραμμές στις μεγάλες προηγμένες οικονομίες.

Τέλος, η έρευνα της ΕΚΤ για τις καταναλωτικές προσδοκίες (CES) δείχνει ότι οι μέσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες στην Ελλάδα αυξήθηκαν οριακά σε 10% τον Αύγουστο από 9,9% τον Ιούλιο, ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκε οριακά σε 2,7% από 2,8% τον προηγούμενο μήνα. Οι προσδοκίες για τον μέσο πληθωρισμό για τα επόμενα τρία χρόνια στην Ελλάδα παρέμειναν σταθερές στο 8,1%, ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκαν οριακά στο 2,3%.

Πηγή: ΟΤ