Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Ρομπότ μαέστρος διευθύνει φιλαρμονική – «Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τους ανθρώπους»

Γερμανία: Ρομπότ μαέστρος διευθύνει φιλαρμονική – «Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τους ανθρώπους»

Ένας εναλλακτικός μαέστρος-ρομπότ καθοδήγησε τους μουσικούς της φιλαρμονικής της Δρέσδης. Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του.

Την πρώτη του εμφάνιση έκανε στη Δρέσδη ένα ρομπότ-μαέστρος, η MAiRA Pro S, η οποία μπορεί να μην εκφράζει συναισθήματα, αλλά ξέρει πώς να διατηρεί πάντα το ρυθμό της.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθυντής της φιλαρμονικής ορχήστρας της Δρέσδης, Μάρκους Ρινντ, στόχος «δεν είναι να αντικαταστήσουμε τους ανθρώπους», αλλά να επιτευχθεί η ενορχήστρωση ενός είδους μουσικής πιο πολύπλοκης, κάτι που θα ήταν αδύνατο με ανθρώπινο μαέστρο.

Το μηχάνημα έχει τρία «χέρια» και το κάθε ένα κρατά μία ράβδο διαφορετικού χρώματος, με τις οποίες κατευθύνει την ορχήστρα. Όταν επικρατεί σκοτάδι, οι φωτεινές ράβδοι βοηθούν στον καλύτερο συντονισμό των μουσικών.

Πώς «γεννήθηκε» η ιδέα

Πριν από 23 χρόνια όταν ο Ρινντ έλαβε παράπονα για ασυνέπειες στο τέμπο του από έναν μουσικό, απάντησε ότι «δεν ήταν ρομπότ» και αποφάσισε να συνεργαστεί με ειδικούς από το πολυτεχνείο της Δρέσδης για να δημιουργήσει τον… μαέστρο-ρομπότ. Το αποτέλεσμα ήταν η  MAiRA Pro S.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν αποτελεί, εντούτοις, το μοναδικό στο είδος του, καθώς παρόμοια τεχνολογικά επιτεύγματα έχουν υπάρξει και κατά το παρελθόν.

Για παράδειγμα, η ελβετική εταιρεία ρομποτικής ABB δημιούργησε ένα μηχάνημα, το οποίο έπαιξε με την συμφωνική ορχήστρα του Detroit το 2006. Εννιά χρόνια αργότερα ο Αντρέα Μποτσέλι «μοιράστηκε» τη σκηνή με ένα ρομπότ-μαέστρο που αποτελούνταν από δύο χέρια.

Μία πολύ σύγχρονη εκδοχή ενός ρομπότ-μαέστρου 1,8 μέτρων, δημιούργησε και η Νότια Κορέα, το οποίο κατόρθωσε να καθοδηγήσει 60 μουσικούς.

Only in

Στο ΣτΕ για το σήμα των POS οι οδηγοί ταξί

Υποστηρίζουν ότι η υπουργική απόφαση παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2014/45/ΕΕ), τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και δημιουργεί προβλήματα ασφαλείας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024