Την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που τους υποχρεώνει να τοποθετήσουν στα επαγγελματικά οχήματα τους ειδικό σήμα στα ελληνικά και αγγλικά για την χρήση ΡΟS ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι οδηγοί ταξί.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έχουν προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Ταξί και Αγοραίων, οι Σύνδεσμοι Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών Οχημάτων με Μετρητή Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρας, Ηρακλείου, Μυτιλήνης και ο Σύνδεσμος Ραδιοταξί.

Τι ζητούν

Όλοι οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της από 1ης Αυγούστου 2024 απόφασης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας που υποχρεώνει τους οδηγούς ταξί να τοποθετούν στο πίσω δεξιό τμήμα του παρμπρίζ ειδικό σήμα διαστάσεων 25×12 το οποίο θα γνωστοποιεί στα ελληνικά και αγγλικά την κατοχή POS.

Οι οδηγοί ταξί ζητούν από τη δικαιοσύνη να ανασταλεί και να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση, η οποία μεταξύ των άλλων προβλέπει ότι η μη τοποθέτηση του επίμαχου σήματος, αυτομάτως μεταφράζεται σε πρόστιμό των 1.000 ευρώ.

Με το δικόγραφο τους μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση παραβιάζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2014/45/ΕΕ), τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και δεν έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι δημιουργεί προβλήματα ασφαλείας η τοποθέτηση του σήματος στο πίσω δεξί τζάμι του οχήματος γιατί περιορίζει την ορατότητα.