Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Ένας στους τέσσερις ενήλικες πιστεύει ότι έχει την διαταραχή ΔΕΠΥ – Ποιος είναι ο ρόλος του TikTok;

Ένας στους τέσσερις ενήλικες πιστεύει ότι έχει την διαταραχή ΔΕΠΥ – Ποιος είναι ο ρόλος του TikTok;

Ένας στους τέσσερις ενήλικες πιστεύει ότι έχει «κρυφή» ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν δημιουργήσει μία τάση αυτοδιάγνωσης.

Ειδικοί με έδρα τις ΗΠΑ που διενέργησαν μία νέα μελέτη, διαπίστωσαν πως ενας στους τέσσερις ενήλικες πιστεύει ότι έχει  ΔΕΠΥ.

Ωστόσο, μόλις οι μισοί από αυτούς (συνολικά 13%) έχουν αναζητήσει ιατρική γνωμάτευση ή βοήθεια, σύμφωνα με την Daily Mail.

Τι είναι η ΔΕΠΥ;

Η ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) ή στα αγγλικά ADHD, είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να συγκεντρώνεται και να ελέγχει την υπερκινητικότητα ή τις παρορμήσεις του. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  1. Δυσκολία στην προσοχή: Δυσκολία στο να διατηρήσουν την προσοχή σε εργασίες ή δραστηριότητες.
  2. Υπερκινητικότητα: Συχνές κινήσεις και ανησυχία, ακόμα και σε καταστάσεις που απαιτούν ηρεμία.
  3. Παρορμητικότητα: Δυσκολία στον έλεγχο των παρορμήσεων που συχνά οδηγεί σε ακατάλληλες ή επικίνδυνες συμπεριφορές.

Η ΔΕΠΥ συχνά διαγιγνώσκεται στην παιδική ηλικία, αλλά μπορεί να συνεχιστεί και στην ενηλικίωση. Ωστόσο η διάγνωση σε ενήλικες παρουσιάζει περισσότερες δυσκολίες.

Η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως ψυχολογική υποστήριξη, συμπεριφορική θεραπεία και σε ορισμένες περιπτώσεις φαρμακευτική αγωγή.

Η έρευνα

Η έρευνα έγινε σε 1.000 Αμερικανούς ενήλικες στην περιοχή της Πολιτείας του Οχάιο.

Διαπιστώθηκε ότι οι νεότεροι ενήλικες είναι πιο πιθανό να πιστεύουν ότι έχουν ΔΕΠΥ σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές.

Είναι επίσης πιο πιθανό να προβούν σε κάποια ενέργεια για αυτό.

Ο καθηγητής Τζάστιν Μπαρτέριαν, επικεφαλής ερευνητής, δήλωσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ.

Μάλιστα, δεκάδες διασημότητες, από την Ολυμπιονίκη Σιμόν Μπίλες μέχρι τον αστέρα του Χόλιγουντ Μαρκ Ρούφαλο και την ηθοποιό του Χάρι Πότερ Έμα Γουάτσον, έχουν δημοσιοποιήσει τις δικές τους διαγνώσεις , στην προσπάθεια να ανοίξει η συζήτηση γύρω από τη διαταραχή.

Και πράγματι, οι  συγγραφείς της μελέτης συμφώνησαν ότι οι ανοιχτές συζητήσεις βοήθησαν στη μείωση των στίγματος στο ζήτημα της ψυχικής υγείας.

Η εξάλειψη του στίγματος

Σύμφωνα με μία μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Psychiatry διαπιστώθηκε ότι οι νέοι συχνά κατέληγαν να διαγνώσουν τον εαυτό τους με ΔΕΠΥ αφού παρακολουθούσαν κάποιο κλιπ στο TikTok.

Πράγματι, υπάρχουν πολλά βιντεάκια στο TikTok τα οποία περιγράφουν την διαταραχή και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εκδηλώνεται στους ενήλικες.

Στα βίντεο αυτά απαριθμούνται τα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι κάποιος έχει ΔΕΠΥ, πολύ συχνά  βάσει της προσωπικής εμπειρίας του δημιουργού.

Ωστόσο οι υπεύθυνοι της έρευνας μας εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι οι δημιουργοί των βίντεο και οι influencers πολλές φορές δεν είναι ειδικοί στον τομέα.

Και αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Ενώ λοιπόν κάποιος που παρακολουθεί αυτές τις αναρτήσεις ίσως να νοιώθει ότι ταυτίζεται με τις περιγραφές, μπορεί αυτό να μην σημαίνει απαραίτητα ότι έχει ΔΕΠΥ.

Το πρόβλημα εδώ εντοπίζεται στο γεγονός ότι ενώ τα εν λόγω συμπτώματα μπορεί να υπάρχουν στη ΔΕΠΥ, αυτά τα ίδια συμπτώματα ίσως να προκαλούνται από κάποια άλλη ψυχολογική διαταραχή.

Σύμφωνα με τους  επαγγελματίες ψυχικής υγείας η κατάθλιψη, η αγχώδης διαταραχή και η ΔΕΠΥ μπορεί να παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες και κοινές ενδείξεις.

Είναι σημαντικό ότι οι καταστάσεις αυτές συχνά συνυπάρχουν, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος με ΔΕΠΥ μπορεί επίσης να εμφανίζει άγχος ή κατάθλιψη, περιπλέκοντας τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Η αναγνώριση αυτών των επικαλύψεων είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η λανθασμένη θεραπεία μπορεί να επιδεινώσει τα πράγματα αντί να βοηθήσει το άτομο να αισθανθεί καλύτερα και να βελτιώσει τη λειτουργικότητά του.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Για την καλύτερη προστασία των ατόμων που θεωρού ότι μπορεί να έχουν ΔΕΠΥ, ο καθηγητής Μπαρτέριαν προτείνει:

«Εάν παρακολουθείτε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτό σας κάνει να πιστεύετε ότι μπορεί να πληροίτε τα κριτήρια για τη διαταραχή, θα σας ενθάρρυνα να ζητήσετε αξιολόγηση από ψυχολόγο, ψυχίατρο ή γιατρό με σκοπό να το επιβεβαιώσετε».

Only in

Διαψεύδονται κατηγορηματικά τα περί συναντήσεων και συγγνώμης Τσίπρα σε πολιτικούς «αντιπάλους» για Novartis

Ανασκευάζει ο Γιώργος Λιάνης την αναφορά του περί συγγνώμης Τσίπρα σε μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση Novartis, που πυροδότησε την κατασκευή σεναρίων περί συνάντησης Τσίπρα - Βενιζέλου. Από την πρώτη στιγμή κύκλοι του Τσίπρα τα διέψευσαν κατηγορηματικά και σε αυστηρό τόνο ως απολύτως ψευδή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024