Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Ένα απολίθωμα 237 εκατ. ετών ρίχνει φως στην πορεία των δεινοσαύρων στη Γη

Ένα απολίθωμα 237 εκατ. ετών ρίχνει φως στην πορεία των δεινοσαύρων στη Γη

Η ανακάλυψη ενός απολιθώματος 237 εκατομμυρίων ετών στη Βραζιλία αναζωπυρώνει την περιέργειά μας για τους γιγάντιους δεινοσαύρους που κάποτε περιπλανιόνταν στη Γη.

Η εμφάνιση και η κυριάρχηση των δεινοσαύρων στη γη αποτελεί μία συζήτηση που γοητεύει του επιστήμονες-και μη- εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Τώρα, ένα απολίθωμα, που πιστεύεται ότι είναι ένα από τα αρχαιότερα που έχουν βρεθεί ποτέ, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ακόμα καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης της «δεινής σαύρας», σύμφωνα με το Independent.

Ποιο είναι το αρχαίο ερπετό;

Επιστήμονες στη Βραζιλία ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του αρχαίου ερπετού που χρονολογείται πριν από περίπου 237 εκατομμύρια χρόνια.

Με την ονομασία Gondwanax paraisensis, το τετράποδο είδος ερπετού είχε περίπου το μέγεθος ενός μικρού σκύλου με μακριά ουρά περίπου ένα μέτρο και βάρος μεταξύ τριών και έξι κιλών, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Το μικρό ερπετό πιθανότατα ζούσε στη γη της σημερινής νότιας Βραζιλίας, όταν ο κόσμος ήταν πολύ πιο ζεστός.

Το απολίθωμα ταυτοποιήθηκε ως ένας νέος σιλεσαυρίδης, μια εξαφανισμένη ομάδα ερπετών.

Παλαιοντολόγοι συζητούν αν οι σιλεσαυρίδες ήταν πραγματικοί δεινόσαυροι ή ενδεχομένως ένας πρόγονος των πλασμάτων που κάποτε κυριάρχησαν στη Γη.

«Η κατανόηση των χαρακτηριστικών αυτών των προγόνων των δεινοσαύρων θα μπορούσε να ρίξει φως στο ποιό ήταν εκείνο το χαρακτηριστικό που ήταν καθοριστικό για την εξελικτική επιτυχία των δεινοσαύρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το απολίθωμα του Gondwanax paraisensis, που βρέθηκε σε ένα στρώμα πετρώματος που χρονολογείται στην Τριαδική περίοδο (μεταξύ 252 και 201 εκατομμυρίων ετών) προέρχεται από την εποχή που πρωτοεμφανίστηκαν όχι μόνο οι δεινόσαυροι αλλά και τα θηλαστικά, οι κροκόδειλοι, οι χελώνες και οι βάτραχοι.

Η έρευνα

Το 2014, ο dr Pedro Lucas Porcela Aurelio βρήκε το απολίθωμα στην πόλη Paraiso do Sul στην νοτιότερη πολιτεία Rio Grande do Sul της Βραζιλίας.

Το δώρισε σε ένα τοπικό πανεπιστήμιο το 2021 ξεκινώντας έτσι μία έρευνα τριών χρόνων.

«Το να είσαι ο πρώτος άνθρωπος που αγγίζει κάτι ηλικίας 237 εκατ. χρόνων είναι εξαιρετικό»

Ο παλαιοντολόγος του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Σάντα Μαρία, Rodrigo Temp Muller, κρατά ένα απολίθωμα που ονομάζεται Gondwanax paraisensis.

«Το να είσαι ο πρώτος άνθρωπος που αγγίζει κάτι από 237 εκατομμύρια χρόνια πριν είναι εξαιρετικό», δήλωσε ο Aurelio στο Reuters.

«Είναι ένα απερίγραπτο συναίσθημα», είπε ο επιστήμονας, ο οποίος δήλωσε πως η αγάπη του για την παλαιονρολογία ξεκίνησε ήδη από τα παιδικά του χρόνια.

Η ανακάλυψη περιγράφεται λεπτομερώς σε άρθρο του παλαιοντολόγου Rodrigo Temp Müller που δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Gondwana Research.

«Το πιο σημαντικό μέρος αυτού του ευρήματος είναι η ηλικία του», δήλωσε ο Müller σε συνέντευξή του. «Επειδή είναι τόσο παλιό, μας δίνει σημαντικά στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκαν οι δεινόσαυροι».

Only in

Διαψεύδονται κατηγορηματικά τα περί συναντήσεων και συγγνώμης Τσίπρα σε πολιτικούς «αντιπάλους» για Novartis

Ανασκευάζει ο Γιώργος Λιάνης την αναφορά του περί συγγνώμης Τσίπρα σε μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση Novartis, που πυροδότησε την κατασκευή σεναρίων περί συνάντησης Τσίπρα - Βενιζέλου. Από την πρώτη στιγμή κύκλοι του Τσίπρα τα διέψευσαν κατηγορηματικά και σε αυστηρό τόνο ως απολύτως ψευδή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024