Σε καθημερινή βάση δισεκατομμύρια μικροοργανισμοί και έμβια όντα του ωκεανού επιτελούν ένα σημαντικό έργο. Απομακρύνουν από την ατμόσφαιρα ετησίως εκατομμύρια τόνους άνθρακα, μία κρίσιμη διεργασία που ενδέχεται να αποδυναμώσει η κλιματική αλλαγή.

Η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί μία από τις χιλιάδες αντίστοιχες που ρυθμίζουν το κλίμα της γης. Συγκεντρωτικά οι ωκεανοί, τα δάση, το έδαφος και άλλες δεξαμενές άνθρακα, απορροφούν περίπου το μισό ποσοστό των ανθρώπινων εκπομπών ρύπων, ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται ότι δυνητικά θα οδηγήσει στην διάλυση των συγκεκριμένων μηχανισμών.

Απογοητευτική η περσινή απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα

Έρευνες που έγιναν από διεθνή ομάδα επιστημόνων, έδειξαν ότι κατά το 2023, που αποτέλεσε την πιο ζεστή χρονιά που καταγράφηκε ποτέ, τα δάση, τα φυτά και το έδαφος δεν απορρόφησαν σχεδόν καθόλου άνθρακα.

«Παρατηρούμε «ρωγμές» στην αντοχή των συστημάτων της γης. Βλέπουμε μεγάλες «ρωγμές» στη γη, καθώς τα χερσαία οικοσυστήματα χάνουν την χωρητικότητα αποθήκευσης και πρόσληψης άνθρακα, αλλά και οι ωκεανοί δείχνουν σημάδια αστάθειας», ανέφερε σε εκδήλωση ο Johan Rockström, διευθυντής του Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Πώς επηρεάζει τη γη η κλιματική αλλαγή

Κατά τα προηγούμενα 12.000 χρόνια το κλίμα της γης έχει υπάρξει υπό μία αρκετά ευαίσθητη ισορροπία. Τα σταθερά καιρικά μοτίβα ήταν αυτά που επέτρεψαν την ανάπτυξη της μοντέρνας γεωργίας.

Με την αύξηση του πληθυσμού, αυξήθηκαν και οι εκπομπές αερίων, καθώς και το ποσοστό απορρόφησης από τα φυτά, δημιουργώντας την εικόνα ότι: περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα οδηγεί σε γρηγορότερη ανάπτυξη των φυτών, άρα και μεγαλύτερη αποθήκευση άνθρακα. Εντούτοις, η συγκεκριμένη ισορροπία φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αλλάζει, επηρεαζόμενη από την αυξανόμενη ζέστη, σύμφωνα με την Guardian.

Ορισμένα δάση έχουν σημαντική πτώση στην ποσότητα άνθρακα που απορροφούν, εξαιτίας των πυρκαγιών

Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, έδειξε ότι συνδυαστικά με την μειωμένη αντοχή του Αμαζονίου και την ξηρασία, οι συνθήκες στα βόρεια δάση συνέλαβαν στην πτώση των δεξαμενών άνθρακα το 2023, οδηγώντας σε μικρή κορύφωση του βαθμού της ατμοσφαιρικού άνθρακα.

Μάλιστα, οι ωκεανοί, που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του διοξειδίου του άνθρακα, έχουν απορροφήσει το 90% της θερμότητας των ορυκτών καυσίμων, ωθώντας σε αύξηση της θαλάσσιας θερμοκρασίας.

Τι μέλλει γενέσθαι αν οι δεξαμενές άνθρακα σταματήσουν να δουλεύουν;

Οι συνέπειες αναμένονται… σκληρές. Ακόμα και η μικρότερη αδυναμία που ενδέχεται να παρουσιάσει η δυνατότητα της φύσης να απορροφά άνθρακα, σημαίνει ότι ο κόσμος πρέπει να βρει πιο ριζικούς τρόπους να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Μεγάλες μεταβολές εντοπίζονται, προς στιγμήν σε τοπικό επίπεδο, ενώ μερικές χώρες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ ακόμα δεν έχουν δείξει προβληματικά στοιχεία σχετικά με την απορρόφηση άνθρακα.

Αρκετές υποθέσεις έχουν γίνει σχετικά με το πώς ο κόσμος μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του άνθρακα που τα δάση και το οικοσύστημα απορροφούν, αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να προστατευθούν οι ήδη υπάρχουσες δεξαμενές άνθρακα.