Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες του Χόλιγουντ, όχι μόνο για την υποκριτική της δεινότητα, αλλά και για τις προσωπικές της δυσκολίες με την εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Μετά τον χωρισμό της από τον Γερουσιαστή Τζον Γουόρνερ το 1982, η σταρ της μεγάλης οθόνης βυθίστηκε σε μία δύσκολη περίοδο, κατά την οποία η χρήση παυσίπονων και αλκοόλ έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς της.

Στο τελευταίο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ «Elizabeth Taylor: Rebel Superstar», που προβλήθηκε στις 11 Οκτωβρίου στο BBC, οι στενοί συγγενείς και φίλοι της Ελίζαμπεθ Τέιλορ θυμούνται τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η ηθοποιός και την απόφασή τους να επέμβουν για να τη βοηθήσουν. Ο γιος της, Κρίστοφερ Γουάιλντινγκ, περιέγραψε πως η μητέρα του είχε σοβαρά προβλήματα υγείας, κυρίως με τη μέση της, για τα οποία η χρήση αναλγητικών φαρμάκων ήταν απόλυτα δικαιολογημένη. «Όταν ήταν μικρή, είχαμε αυτά τα θαυματουργά φάρμακα και έπαιρνες ένα χάπι. Αυτή ήταν η προσέγγισή της – καλύτερη ζωή μέσα από την επιστήμη» αναφέρει ο Γουάιλντινγκ.

Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και φαρμάκων άρχισε να γίνεται ανησυχητική, και οι δικοί της άνθρωποι αντιλήφθηκαν ότι έπρεπε να κάνουν κάτι για να τη βοηθήσουν. «Μιλούσαμε μαζί της, αλλά τα πράγματα είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο που κρίναμε αναγκαία μια παρέμβαση» θυμάται ο γιος της. Έτσι, τα κοντινά της πρόσωπα συγκεντρώθηκαν και διοργάνωσαν μία συναισθηματικά φορτισμένη οικογενειακή συνάντηση, για να την κάνουν να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ βρέθηκε απροετοίμαστη μπροστά σε αυτή την παρέμβαση. Σε μία ηχογραφημένη συνέντευξη, η ίδια εξομολογείται: «Η οικογενειακή παρέμβαση με σταμάτησε εντελώς. Σε αφήνει άφωνο. Είναι τόσο ειλικρινές και γίνεται με τόση αγάπη, που καταλαβαίνεις πως είναι πραγματικά επώδυνο και για εκείνους».

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ μαζί με τον Κρίστοφερ και την Ελίζα το 1962.

Ο γιος της περιγράφει πώς όλοι ένιωσαν φόβο μπροστά σε αυτή τη διαδικασία. «Ήμασταν όλοι τρομοκρατημένοι. Ήταν μία φοβερή γυναίκα». Παρά το αρχικό σοκ, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ δέχτηκε να ζητήσει βοήθεια, με την προϋπόθεση να αναχωρήσει για το κέντρο αποτοξίνωσης την επόμενη μέρα.

Η θεραπεία της στο Κέντρο Betty Ford ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Έπρεπε να προσαρμοστεί σε έναν τρόπο ζωής εντελώς διαφορετικό από ό,τι είχε συνηθίσει. «Έπρεπε να μοιραστεί το δωμάτιό της με μία ξένη και να αναλάβει οικιακές δουλειές» αναφέρει ο Γουάιλντινγκ, υπογραμμίζοντας πως η εμπειρία αυτή την άλλαξε βαθιά.

Πέρα από τις πρακτικές υποχρεώσεις, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ συμμετείχε σε θεραπευτικές συνεδρίες, όπου εξερεύνησε τα βαθύτερα τραύματα του παρελθόντος της. «Για πρώτη φορά στη ζωή μου, ένιωσα ότι κανείς δεν με εκμεταλλευόταν. Με αποδέχονταν για αυτό που ήμουν»  αναφέρει η ίδια σε ηχογραφημένη συνέντευξη, τονίζοντας τη σημαντική συναισθηματική αλλαγή που υπέστη μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας της, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ αποφάσισε να μην κρατήσει την εμπειρία της κρυφή, αλλά να μιλήσει ανοιχτά γι’ αυτήν, δείχνοντας στον κόσμο ότι η αποκατάσταση είναι εφικτή. Η πρώην νύφη της, Αϊλίν Γκέτι, που ήταν παντρεμένη με τον  Κρίστοφερ Γουάιλντινγκ, υποστηρίζει ότι η ανοιχτή προσέγγισή της ενίσχυσε τη δύναμή της. «Ζούσε σε όλα μας τα σπίτια. Είδαμε τον πόνο της, και αυτό ίσως μας ενδυνάμωσε επίσης».

Η ανοιχτή στάση της απέναντι στο θέμα της αποτοξίνωσης και της εξάρτησης είχε σημαντικό αντίκτυπο. «Αν δεν είχε μιλήσει δημόσια, πιθανότατα η ιστορία θα είχε διαρρεύσει ούτως ή άλλως στον Τύπο», σημειώνει η Γκέτι, προσθέτοντας πως με αυτόν τον τρόπο η Ελίζαμπεθ Τέιλορ κατάφερε να ελέγξει την αφήγηση της ιστορίας της. Αυτό το γεγονός αποτελεί ακόμα μία απόδειξη της αποφασιστικότητας και της δύναμης που χαρακτήριζε την ηθοποιό, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής της.

* Πηγή: Grace