Οι εικόνες ενός Παλαιστίνιου δεμένου σε ένα ισραηλινό άρμα στη Δυτική Όχθη είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου τον Ιούνιο. Άλλες εικόνες με Παλαιστίνιους στη Γάζα χωρίς ρούχα και δεμένα χέρια και μάτια έχουν κατακλύσει κατά καιρούς τα διεθνή ΜΜΕ καθώς το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης.

Σε νέο άρθρο τους οι ΝΥΤ αποκαλύπτουν νέα στοιχεία για τα πεπραγμένα του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Σύμφωνα με μαρτυρίες  που φιλοξενεί το αμερικανικό μέσο ο ισραηλινός στρατός αρπάζει αμάχους Παλαιστίνιους και τους βάζει σε κτίρια ή σημεία που θεωρεί ότι έχουν παγιδευτεί από τη Χαμάς προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν κίνδυνο οι στρατιώτες του.

Η έρευνα δείχνει ότι η εν λόγω μέθοδος των IDF έχει χρησιμοποιηθεί από τουλάχιστον 11 ομάδες του στρατού σε πέντε πόλεις της Γάζας με παρόντες αξιωματικούς των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Του έδεσαν τα μάτια και τον οδήγησαν σε ένα μισογκρεμισμένο 5ώροφο σπίτι, όπου φοβόντουσαν ότι μπορεί να υπήρχαν βόμβες της Χαμάς ή κάποια κρυφή σήραγγα

Οι Παλαιστίνιοι αναγκάζονται με τη βία να ανιχνεύουν και να κινηματογραφούν μέσα σε δίκτυα τούνελ ή κτίρια. Αφού εισέρχονται σε κτίρια που πιθανόν έχουν νάρκες τους αναγκάζουν να μετακινήσουν αντικείμενα να ψάξουν σε γεννήτριες και δεξαμενές νερού που οι ισραηλινοί στρατιώτες φοβούνται ότι κρύβουν εισόδους σε σήραγγες.

Ο 17χρονος, Μοχάμεντ Σουμπέιρ, τέθηκε υπό κράτηση από τον ισραηλινό στρατό για περίπου 10 μέρες στις αρχές Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, ανέφερε ο Σουμπέιρ, οι στρατιώτες τον χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινη ασπίδα. Όπως αποκάλυψε, αναγκάστηκε να περπατήσει με χειροπέδες μέσα στα άδεια ερείπια της γενέτειράς του, Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, ψάχνοντας για εκρηκτικά που είχε τοποθετήσει η Χαμάς. Για να αποφύγουν να ανατιναχτούν οι ίδιοι, οι στρατιώτες τον ανάγκασαν να προχωρήσει.

«Οι στρατιώτες με έστειλαν σαν σκυλί σε ένα παγιδευμένο διαμέρισμα», πρόσθεσε και συνέχισε: «Νόμιζα ότι αυτές θα ήταν οι τελευταίες στιγμές της ζωής μου».

Δύο ισραηλινοί στρατιώτες αναγκάζουν Παλαιστίνιο να προχωρά μπροστά σε μία επικίνδυνη περιοχή / Πηγή: Breaking the Silence

Με δεμένα μάτια έψαχνε για νάρκες

Ο Μπασίρ αλ-Νταλού, ένας φαρμακοποιός από την πόλη της Γάζας, συνελήφθη στις 13 Νοεμβρίου στο σπίτι του.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες του έδωσαν εντολή να γδυθεί και να μείνει με τα εσώρουχα. Στη συνέχεια του έδεσαν τα μάτια και τον οδήγησαν σε ένα μισογκρεμισμένο 5ώροφο σπίτι, όπου φοβόντουσαν ότι μπορεί να υπήρχαν βόμβες της Χαμάς ή κάποια κρυφή σήραγγα.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, τρεις στρατιώτες τον έσπρωξαν βίαια να προχωρήσει μπροστά και κατόπιν στάθηκαν σε ασφαλές σημείο, ενώ εκείνος εξερευνούσε ξυπόλητος τα συντρίμμια, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί από τα σπασμένα γυαλιά.