Απασχόληση: Κλείνει την ψαλίδα η Ελλάδα με τον υπόλοιπο κόσμο – Τι δείχνει έρευνα του ΟΟΣΑ [πίνακας]
Μεγάλη πρόκληση για την χώρα μας σε ό,τι αφορά την απασχόληση εξακολουθεί να αποτελεί η ανεργία και ειδικά η ανεργία των νέων
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα - Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Στο 63,9% έφτασε το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2024, παρουσιάζοντας από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις χώρες του ΟΟΣΑ καθώς στο πρώτο τρίμηνο διαμορφωνόταν σε 62,7% και το 2021 σε 57,3%. Ως συνολικό ποσοστό πάντως παραμένει κάτω από το μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών. Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ στην απασχόληση (employment levels) διαμορφώθηκε σε 70,2% σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός.
Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό (labor force participation rate) διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 70,9%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες του ΟΟΣΑ έφτασε το 74%.
Η απασχόληση και η ανεργία των νέων
Μεγάλη πρόκληση για την χώρα μας επίσης εξακολουθεί να αποτελεί η ανεργία και ειδικά η ανεργία των νέων. Η ανεργία στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2024 έτρεχε με 9,5% από 12,5% το 2021, με την ανεργία των ανδρών να φτάνει το μήνα αυτό σε 7,7% και των γυναικών σε 11,6%. Η ανεργία των νέων ηλικίας 15 με 24 έτη διαμορφωνόταν τον Αύγουστο του 2024 σε 19,4%, ενώ για ηλικίες άνω των 25 ετών έφτανε το 8,9% σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Οι χώρες του ΟΟΣΑ
Συνολικά τα ποσοστά απασχόλησης και συμμετοχής του εργατικού δυναμικού των χωρών του ΟΟΣΑ χαρακτηρίζονται ως σταθερά για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους από τον Οργανισμό και διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα που καταγράφηκαν από το 2005 και το 2008 αντίστοιχα, όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία. Και οι δύο δείκτες βρέθηκαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ ή κοντά σε αυτά για 13 από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και του Μεξικού.
Το ποσοστό απασχόλησης ήταν πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (70,2%), στα δύο τρίτα των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ τα ποσοστά ήταν συνολικά και παρά οποιεσδήποτε μεταβολές ιδιαίτερα χαμηλά στο Μεξικό και την Τουρκία. Η Τουρκία παρέμεινε η χώρα του ΟΟΣΑ με το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης, στο 55,1%, που ωστόσο ήταν υψηλό ρεκόρ για εκείνη, όπως σημειώνεται.
Το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε σε 18 χώρες του ΟΟΣΑ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται στην Εσθονία, την Ελλάδα και την Ισλανδία, με βάση την καταγραφή του Οργανισμού. Το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε σε 5 χώρες του ΟΟΣΑ, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στην Κόστα Ρίκα, τη Φινλανδία και τη Σλοβενία.
Η απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Το δεύτερο τρίμηνο του 2024 το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό του ΟΟΣΑ των εργαζομένων ηλικίας 15 έως 64 ετών αυξήθηκε (74%) με ποσοστά ρεκόρ 67,1% για τις γυναίκες και 81% για τους άνδρες. Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό ήταν σταθερό σε 20 χώρες του ΟΟΣΑ, αυξήθηκε σε 15 και μειώθηκε στην Ιταλία, την Πολωνία και τη Σλοβενία.
Επίσης τον Αύγουστο του 2024 το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 4,9% στις χώρες του ΟΟΣΑ. Το ποσοστό αυτό παρέμεινε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (5,9%) και στη ζώνη του ευρώ (6,4%). Παρέμεινε αμετάβλητο σε 21 χώρες του ΟΟΣΑ που είχαν διαθέσιμα στοιχεία για τον Αύγουστο. Τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο του 2024 δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας ήταν γενικά σταθερό στο 4,1% στις Ηνωμένες Πολιτείες, 0,4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον Ιανουάριο του 2024.
Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας των νέων του ΟΟΣΑ (εργαζόμενοι ηλικίας 15-24 ετών) κορυφώθηκε στο 11,4%. τον Αύγουστο του 2024, με 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον Ιούλιο, με αυξήσεις που ξεπερνούν τη 1 ποσοστιαία μονάδα στην Αυστρία και τη Λιθουανία.
Πηγή ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις