Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Φορολογικό νομοσχέδιο: Τέλος στις παρατάσεις για την υποβολή των δηλώσεων – Τι θα ισχύσει για τις πληρωμές φόρων

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τέλος στις παρατάσεις για την υποβολή των δηλώσεων – Τι θα ισχύσει για τις πληρωμές φόρων

Οι τέσσερις αλλαγές που περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο

Κλιμακωτές εκπτώσεις για όσους εξοφλούν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και στην θέσπιση αφορολόγητου για φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων το φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε, την Τρίτη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μαζί με τους υφυπουργούς Χρίστο Δήμα και Θάνο Πετραλιά.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικός Κωστής Χατζηδάκης οι ανακοινώσεις περιλαμβάνουν τέσσερις αλλαγές:

1. Οι αλλαγές στο φιλοδώρημα. Εισάγεται αφορολόγητο για φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα

2. Η κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, είτε έχουν «μπλοκάκι» είτε όχι.

3. Η αλλαγή στην διαδικασία και συγκεκριμένους χρόνους υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σε μόνιμη βάση χωρίς παρατάσεις. Θα υπάρχουν ημερομηνίες που ισχύουν παγίως και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.

4. Ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ

Εξειδικεύοντας τα μέτρα ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας είπε ότι  θεσπίζεται το αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα έως τα 300 ευρώ. Εδώ και 30 χρόνια ίσχυε φορολόγηση από το 1 ευρώ.

Η εφαρμογή του αναμένεται από την 1η Νοεμβρίου 2024, ενώ όπως είπε οι εργαζόμενοι θα απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές.

«Εάν ένας εργοδότης μειώσει τον μισθό και πάει να το αντικαταστήσει με τα φιλοδωρήματα, θα υπάρχει αντικίνητρο για τον εργοδότη. Θα υπάρχει φορολόγηση για τα επιπλέον χρήματα που θα αφορά τον εργοδότη», είπε ο υφυπουργός.

Ο κ. Δήμας επεσήμανε ότι πλέον θα είναι σαφές και προκαθορισμένο το διάστημα που θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις.  Όπως είπε θα ξεκινούν από τις 15 Μαρτίου και καταληκτική ημερομηνία υποβολής θα είναι η 15 Ιουλίου. Θα υπάρχουν εκπτώσεις για όσους φορολογούμενους εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ εξόφληση έως τις 31 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα:

  • 4% αν η δήλωση υποβληθεί 3 μήνες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας (31 Ιουλίου) και πληρωθεί εφάπαξ ο φόρος που αναλογεί,
  • 3% αν η διαδικασία γίνει 2 μήνες πριν την λήξη προθεσμίας,
  • 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής.

Αναφορικά με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αυτή θα αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα και συγκεκριμένα εργαζόμενους με  μπλοκάκι με έως και 3 εργοδότες.

Πρόστιμα 2.500 ευρώ για καθυστερήσεις στις φορολογικές δηλώσεις

Την ίδια στιγμή, από τις 16 Ιανουαρίου έως την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου κάθε έτους, όλοι οι φορείς του δημοσίου που έχουν υποχρέωση ανάρτησης στοιχείων για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, αφού εγγραφούν σε ειδικό μητρώο, θα πρέπει να ανεβάζουν τα στοιχεία έγκαιρα και χωρίς λάθη. Στην αντίθετη περίπτωση, η ΑΑΔΕ θα βεβαιώνει πρόστιμο 2.500 ευρώ στο φυσικό πρόσωπο που έχει την ευθύνη για την έγκαιρη και σωστή αποστολή των στοιχείων, με προσαύξηση 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Πρόστιμο προβλέπεται και στον διοικητή της ΑΑΔΕ ή στον υποδιοικητή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αν καθυστερήσει να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πέραν της 15ης Μαρτίου.

Οι αλλαγές που θα υπάρξουν στα φιλοδωρήματα

Από εκεί και πέρα, ανακοινώθηκε ότι τα φιλοδωρήματα θα είναι αφορολόγητα μέχρι τα 300 ευρώ ανά μήνα (3.600 ευρώ τον χρόνο) και ταυτόχρονα θεσπίζεται απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου  Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας (φόρος 22% επί της μείωσης μισθού) στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, ούτως ώστε ο εργοδότης να μην μειώνει τον μισθό του εργαζόμενου αντικαθιστώντας τον με τα φιλοδωρήματα.

Τα φιλοδωρήματα υπολογίζονται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ φέτος, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς, ο τζίρος στην εστίαση εκτιμάται σε 8 δισ. ευρώ, με αύξηση 10% και 575 εκατ. ευρώ προβλέπεται πως θα είναι ο τζίρος των κομμωτηρίων, με βάση τα στοιχεία που έχει το ΥΠΕΘΟ για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Only in

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αεράμυνα του Ισραήλ - Μέχρι πού φτάνουν οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν τελικά το σύστημα αεράμυνας Thaad στο Ισραήλ - Η επίθεση της Χεζμπολάχ με drones στη βάση Γκολάνι αποκάλυψε κι άλλες «τρύπες»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024