Η Αντριάνα Λίμα επιστρέφει στην πασαρέλα της εταιρείας lingerie Victoria’s Secret στο show που θα μεταδορεί σε livestreaming σήμερα.

Έξι χρόνια μετά το top model περπατάει ξανά για την εταιρεία lingerie Victoria’s Secret. Το comeback της ανακοινώθηκε σε video που αναρτήθηκε στη σελίδα της Victoria’s Secret στο Instagram.

Χρήστες και θαυμαστές έσπευσαν να χαιρετίσουν την «επική επιστροφή» της Λίμα.

«Αγάπη», έγραψε η Gigi Hadid με τη Jasmine Tookes να γράφει «Τόσο καλό!»

Η Λίμα ξεκίνησε τη συνεργασία της με το brand το 2000 και αποσύρθηκε τον Νοέμβριο του 2018, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες και 18 επιδείξεις μόδας.

«Νομίζω ότι αυτή η χρονιά θα είναι το αποκορύφωμα της καριέρας μου», είχε πει στο People. «Αυτή ήταν η 18η επίδειξη μόδας μου και εξακολουθώ να είμαι τόσο ενθουσιασμένη όσο ήμουν από την πρώτη μέρα. Πάντα μου αρέσει να βρίσκομαι στις πασαρέλες και να συμμετέχω στο σόου της Victoria’s Secret. Είναι η αγαπημένη μου δουλειά».

Την επόμενη χρονιά, η ετήσια επίδειξη μόδας της εταιρείας ακυρώθηκε μετά από αντιδράσεις για την έλλειψη σωματικής ποικιλομορφίας.

Το παρελθόν και το μέλλον

Το show έκανε reboot το 2021 με την έναρξη του VS Collective, με στόχο να ωθήσει την μάρκα περισσότερο προς αυτό που θέλουν οι γυναίκες.

Στο σόου – το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστό για το φαντασμαγορικό σκηνικό, τις περίτεχνες δημιουργίες και τους στηθόδεσμους με κοσμήματα αξίας εκατομμυρίων – έχουν συμμετάσχει ορισμένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα μοντέλα στον κόσμο, όπως η Λίμα, η Ναόμι Κάμπελ και η Μπέλα Χαντίντ, ενώ έχουν εμφανιστεί κορυφαίοι καλλιτέχνες, όπως η Ριάνα, η Τέιλορ Σουίφτ και ο Τζάστιν Μπίμπερ.

«To Victoria’s Secret Fashion Show 2024 θα προσφέρει ακριβώς αυτό που ζητούν οι πελάτες μας – λάμψη, πασαρέλα, μόδα, κέφι, φτερά, ψυχαγωγία – όλα υπό ένα ισχυρό, σύγχρονο πρίσμα που αντικατοπτρίζει αυτό που είμαστε σήμερα», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το πρώτο σόου της Victoria’s Secret διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης το 1995 και η τελευταία πασαρέλα των «αγγέλων» έγινε τον Δεκέμβριο του 2018. Πέρυσι είχε προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Victoria’s Secret World Tour» στη συνδρομητική πλατφόρμα Amazon Prime.

Η ταινία επικεντρώθηκε σε «αναδυόμενους παγκόσμιους πρωτοπόρους από διάφορους καλλιτεχνικούς κλάδους, που δημιουργούν με τους δικούς τους όρους».

Αν και η Victoria’s Secret προσπάθησε να επαναπροσδιορίσει την εικόνα της τα οικονομικά μεγέθη έβαλαν τέλος στην επένδυση της σε συμπερίληψη και Plus size μοντέλα.

Η αυτοκρατορία εσωρούχων γνώρισε πτώση στις πωλήσεις μετά τη στροφή της προς την ποικιλομορφία. Οι σταρ του γυναικείου ποδοσφαίρου Megan Rapinoe και το transgender μοντέλο Valentina Sampaio δεν ήταν αρκετά δυνατές για να φέρουν ανάλογες πωλήσεις με όσες έφερναν οι περιώνυμοι «άγγελοι» της εταιρείας.

H πρωτοβουλία συγκέντρωσε θετικές κριτικές στο διαδίκτυο, ωστόσο δεν έφερε και αύξησε στα έσοδα της εταιρείας.

Πτώση στις πωλήσεις

Τα έσοδα για το 2023 έδειξαν μείωση 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ακόμη χαμηλότερα από τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια που πέτυχαν το 2020.

Ένα χρόνο πριν, ο διευθύνων σύμβουλος της Victoria’s Secret, Martin Waters, αναγνώρισε ότι οι επιδόσεις της εταιρείας χρειάζονται βελτίωση, ιδίως σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του πυρήνα της.

Η μάρκα σχεδιάζει να επεκταθεί με την εισαγωγή activewear και μαγιό, την ανανέωση των υφιστάμενων καταστημάτων και το άνοιγμα 400 νέων τοποθεσιών εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μισογυνισμός ή υπερβολές;

Η Victoria’s Secret αντιμετώπισε επικρίσεις από ακτιβιστές, οδηγώντας στην απόσυρση των χαρακτηριστικών σόου.

Το 2020, η μπράντα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά από ισχυρισμούς για «κουλτούρα μισογυνισμού, εκφοβισμού και παρενόχλησης» στην εταιρεία.

Δεν βοήθησε καθόλου το αφήγημα η σχέση του Les Wexner, διευθύνων σύμβουλος της τότε μητρικής εταιρείας της Victoria’s Secret, της L Brands, με τον καταδικασμένο Τζέφρι Έπσταιν.

Το Fashion Show της Victoria’s Secret προβάλεται στο Prime Video και livestreaming στα κανάλια της Victoria’s Secret σε YouTube, TikTok και Instagram.