Πώς μοιάζει η ταχύτητα του φωτός στη Γη;
Γνωρίζατε πως χρειάζονται 0,13 δευτερόλεπτα για να ολοκληρωθεί ένα ταξίδι γύρω από τη Γη με την ταχύτητα του φωτός;
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου - Φωτογραφίες από το σημείο
- Η πρώτη απεργία παγκοσμίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων τύπου Airbnb
Σίγουρα έχετε ακούσει πολλούς να λένε ότι μπορούν να κάνουν πράγματα «αστραπιαία» ή με την «ταχύτητα του φωτός», αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο γρήγορα θα ήταν αυτό;
Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως όσο ικανός και αν είναι κανείς δεν μπορεί να κινηθεί με την ταχύτητα του φωτός γιατί πολύ απλά οι άνθρωποι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να την φτάσουν.
Η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύει το φως δεν αλλάζει και είναι γνωστή ως το ανώτατο όριο της ταχύτητας με την οποία μπορεί να ταξιδέψει η ύλη ή η ενέργεια στο Διάστημα, σύμφωνα με την ειδική θεωρία της σχετικότητας.
Πρόκειται για μια παγκόσμια φυσική σταθερά που ισούται ακριβώς με 299.792.458 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.
Η ταχύτητα αυτή είναι σχεδόν ασύλληπτη για τους περισσότερους, οπότε το να τη δουν σε ένα βίντεο άνοιξε τα μάτια σε πολλούς.
Στον ισημερινό, η Γη έχει περιφέρεια 24.901 μίλια (40.074χλμ.). Πώς θα φαινόταν άραγε αν κάναμε ένα ταξίδι γύρω από αυτήν, με την ταχύτητα του φωτός;
Μην αναρωτιέστε άλλο. Δείτε παρακάτω τη σχετική προσομοίωση.
«Εν ριπή οφθαλμού»
Το παραπάνω βίντεο —το οποίο τράβηξε γρήγορα τα βλέμματα του κοινού, συγκεντρώνοντας πάνω από 25 εκατομμύρια προβολές— ξεκινάει με την προβολή ενός «ταξιδιού» που οι άνθρωποι μπορεί να νομίζουν πως γίνεται με την ταχύτητα του φωτός.
Στη συνέχεια αποκαλύπτει πως ένα ταξίδι γύρω από τον ισημερινό της Γης διαρκεί μόλις 0,13 δευτερόλεπτα, ουσιαστικά αυτό που λέμε «εν ριπή οφθαλμού».
Ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη και ταξιδεύοντας αρχικά με νοτιοδυτική κατεύθυνση, τα δύο πρώτα καρέ απεικονίζουν τον Ειρηνικό Ωκεανό, ακολουθούμενα από ένα καρέ του Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, πριν από δύο καρέ του Ινδικού Ωκεανού.
Το έκτο καρέ βρίσκεται στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας, ακολουθούμενο από ένα καρέ στη Ζιμπάμπουε της Αφρικής, πριν καταλήξει στη Νέα Υόρκη στο τελευταίο καρέ, ολοκληρώνοντας τον κύκλο.
Οι χρήστες του Διαδικτύου σχολίασαν ποικιλοτρόπως το εντυπωσιακό βίντεο. Ένας έγραψε χαρακτηριστικά: «Αυτό που είναι ακόμα πιο τρελό είναι ότι ακόμα και με το πόσο γρήγορα κινείται το φως, ο ήλιος είναι τόσο μακριά που εξακολουθεί να χρειάζεται 8 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα για να φτάσει το ηλιακό φως στη Γη».
Κάποιος άλλος είπε: «Το γεγονός ότι ο Ειρηνικός Ωκεανός χρειάστηκε 2 καρέ λέει πολλά για το πόσο τεράστιο είναι αυτό το πράγμα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις