Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Καταπέλτης για την κυβέρνηση – Επτά στους δέκα λένε πως κράτος δικαίου και δημοκρατία δεν προστατεύονται

Καταπέλτης για την κυβέρνηση – Επτά στους δέκα λένε πως κράτος δικαίου και δημοκρατία δεν προστατεύονται

Ουραγός η Ελλάδα στην αντίληψη που έχουν οι πολίτες για το πόσο προστατεύονται οι βασικές αξίες της ΕΕ. Μόλις το 32% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα πιστεύει ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου προστατεύονται επαρκώς στη χώρα μας.

Μελανή σελίδα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το τελευταίο ευρωβαρόμετρο που «μετράει» ανά χώρα, με βάση τη γνώμη των πολιτών, πόσο προστατεύονται οι βασικές αξίες της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την τελευταία έρευνα κοινής γνώμης με τη χώρα μας να εμφανίζεται ουραγός στην επαρκή προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Ουραγός στην επαρκή προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων η Ελλάδα στην Ευρώπη των «27»

Συγκεκριμένα, μόλις το 32% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα πιστεύει ότι οι βασικές αξίες της ΕΕ προστατεύονται επαρκώς στη χώρα μας. Στην Ευρώπη των «27», κατά μέσο όρο, το 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι προστατεύονται επαρκώς ενώ σε 20 χώρες, τουλάχιστον οι μισοί από όλους τους ερωτηθέντες, βάζουν θετικό πρόσημο.

Υποχωρεί στην Ελλάδα το αίσθημα προστασίας

Η αντίληψη ότι οι αξίες της ΕΕ προστατεύονται ποικίλλει ευρέως μεταξύ των κρατών μελών, από 92% στη Φινλανδία (+7) έως 32% (-11) στην Ελλάδα. Διαφορές υπάρχουν και ανάμεσα στις κοινωνικοοικονομικές ομάδες με τις νεότερες ηλικιακές ομάδες με ανώτατη εκπαίδευση και εκείνες που δεν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους να πιστεύουν πως προστατεύονται επαρκώς.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα της δεύτερης έρευνας για τη δικαιοσύνη, τα δικαιώματα και τις αξίες, η οποία παρέχει πληροφορίες σχετικά με την αντίληψη των πολιτών της ΕΕ για τις αξίες και τα δικαιώματα που προωθεί η ΕΕ μέσω της νομοθεσίας, των πολιτικών και των προγραμμάτων χρηματοδότησής της, καθώς και για τα μέσα που είναι διαθέσιμα για την προώθηση και την προστασία τους.Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους (53%) αισθάνονται καλά ενημερωμένοι για το κράτος δικαίου στη χώρα τους, ενώ σχεδόν τρεις στους δέκα αισθάνονται καλά ενημερωμένοι για το κράτος δικαίου σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Όταν ρωτήθηκαν σχετικά με την ενημέρωσή τους για τη νομοθεσία της ΕΕ πάνω από το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι ενημερωμένοι. Για παράδειγμα, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι γνωρίζουν το δικαίωμά τους να διαμένουν ελεύθερα οπουδήποτε στην ΕΕ και το δικαίωμά τους για ίση μεταχείριση στην απασχόληση.

Άλλα ευρήματα της έρευνας

-Η συμμετοχή στην πολιτική ζωή παραμένει ισχυρή, με το 67% των πολιτών της ΕΕ να ψηφίζουν σε τοπικές, εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές. Σχεδόν ένας στους πέντε ερωτηθέντες (19%) δηλώνει ότι συμμετέχει σε εθελοντικές δραστηριότητες ή κοινοτικά έργα. Περίπου ένας στους δέκα πολίτες της ΕΕ δηλώνει ότι συμμετέχει σε ΜΚΟ, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (10%) ή σε συνδικάτα, πολιτικά κινήματα ή κόμματα (9%).

-Πάνω από το 60% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι γνωρίζει διάφορα νομοθετήματα της ΕΕ για τη δικαιοσύνη, τα δικαιώματα και τις αξίες, με το υψηλότερο επίπεδο ενημέρωσης σχετικά με: δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και των οικογενειών τους να διαμένουν ελεύθερα οπουδήποτε εντός της ΕΕ (77%), ίση μεταχείριση στην απασχόληση και το επάγγελμα ανεξαρτήτως θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού (74%) καθώς και του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ – GDPR και απόφαση που καθιστά ορισμένες μορφές και εκφράσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας τιμωρούμενες με ποινικές κυρώσεις (και οι δύο 72%).

-Πάνω από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων έχει ακούσει, διαβάσει ή δει κάτι σχετικά με τα κονδύλια που διατίθενται στο πλαίσιο του προγράμματος Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες. Λίγο κάτω από 3 στους 10 Ευρωπαίους έχουν ακούσει, διαβάσει ή δει κάτι σχετικά με τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του προγράμματος «Δικαιοσύνη».

Η έρευνα διεξήχθη σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2024.

Only in

Μονή Αββακούμ: Μετά τις «καρατομήσεις» μοναχοί απειλούν με βιβλίο «Εκκλησία: Το κράτος μαφία της Κύπρου»

Ξεκινά έρευνα για δύο ακόμα μοναχούς, ενώ έρχονται στο φως διάλογοι που «καίνε»: «Σε θέλω τρελά, τι ζώδιο είσαι;» φέρεται να λέει αρχιμανδρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024