Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Στα «μανταλάκια» από τη ΓΣΕΕ η Κεραμέως για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στον κατώτατο μισθό

Στα «μανταλάκια» από τη ΓΣΕΕ η Κεραμέως για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στον κατώτατο μισθό

Το πόρισμα το οποίο παρέδωσε η Επιτροπή για τον κατώτατο μισθό, ο διάλογος του υπουργείο Εργασίας με την ΓΣΕΕ και το «μπλόκο» από τη Νίκη Κεραμέως.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην επαναφέρει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό έκανε γνωστό ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

«Σήμερα είχαμε την πρώτη συνάντηση, για να συζητήσουμε το πόρισμα το οποίο παρέδωσε η Επιτροπή για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς και για το πώς θα καλύπτεται από Συλλογικές Συμβάσεις το 80% των εργαζομένων» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας μετά τη συνάντηση της Συνομοσπονδίας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Δυστυχώς, αυτό που μάθαμε και αυτό που εμπεδώσαμε είναι τελικά ότι η κυβερνητική απόφαση είναι να μην επανέλθει το σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό» ισχυρίστηκε ο κ. Παναγόπουλος αλλά δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό.

Συζητήθηκε το πόρισμα το οποίο παρέδωσε η Επιτροπή για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έδωσε «ραντεβού στη γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου όπου «θα νοηματοδοτήσουμε την προσπάθειά μας να έχουμε πραγματικές αυξήσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους, γιατί είναι η μόνη απάντηση, για να καλυφθούν οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί και οι άνθρωποι του μόχθου, από την ακρίβεια στα αγαθά και στη στέγαση, που πλήττει όλα τα νοικοκυριά».

«Ο διάλογος τώρα ξεκινάει»

Από την μεριά του υπουργείου ανέφερε ότι η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, άκουσε με προσοχή και κατέγραψε όλες τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις και τις απόψεις που διατύπωσαν τα μέλη της ΓΣΕΕ και σημειώνει πως με τη ΓΣΕΕ εκκινεί μία σειρά διαδοχικών συναντήσεων με το σύνολο των εθνικών κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να καταγραφούν οι θέσεις τους επί του πορίσματος.

Η υπουργός υπογράμμισε ότι «ο διάλογος τώρα ξεκινάει», επισημαίνοντας ότι ο κύκλος του διαλόγου με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους προηγείται της δημόσιας διαβούλευσης, στην οποία θα τεθεί το νομοσχέδιο ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο γίνεται αναφορά σε «ορισμένα από τα πλεονεκτήματα του προτεινόμενου μηχανισμού καθορισμού του κατώτατου μισθού» που είναι σύμφωνα με το ΥΠΕΣ τα εξής:

  • η προβλεψιμότητα ως προς τη μελλοντική πορεία του κατώτατου μισθού και, κατά συνέπεια, στηρίζει αφενός μεν τον οικογενειακό προγραμματισμό των εργαζομένων αφετέρου δε τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ ευνοεί τις επενδύσεις,
  • η εισαγωγή των κριτηρίων της Οδηγίας γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο που προστατεύει τη διαμόρφωση κατώτατου μισθού, εξασφαλίζοντας έτσι τη μακροχρόνια οικονομική διατηρησιμότητα,
  • η προστασία της αγοραστικής δύναμης του χαμηλότερου 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών,
  • η κατανομή των μισθών για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία γίνεται περισσότερο δίκαιη,
  • συνολικά, η ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής της χώρας και
  • είναι μοντέλο που χρησιμοποιείται από πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, άρα είναι δοκιμασμένο.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προτείνεται από την Επιστημονική Επιτροπή η θέσπιση ενός πλαισίου με τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διευκόλυνση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και περιλαμβάνεται ένα σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του.

Only in

Μονή Αββακούμ: Μετά τις «καρατομήσεις» μοναχοί απειλούν με βιβλίο «Εκκλησία: Το κράτος μαφία της Κύπρου»

Ξεκινά έρευνα για δύο ακόμα μοναχούς, ενώ έρχονται στο φως διάλογοι που «καίνε»: «Σε θέλω τρελά, τι ζώδιο είσαι;» φέρεται να λέει αρχιμανδρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024