«Όλοι εμείς είμαστε πλέον ένα. Νιώθουμε το ίδιο, καταλαβαίνουμε το ίδιο, επιθυμούμε το ίδιο, έχουμε τον ίδιο στόχο, την ίδια ευχή, την ίδια επιθυμία». Τα λόγια της Μαρίας Καρυστιανού, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στη μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στα θύματα των Τεμπών, ακούστηκαν δυνατά σε όλη την ελληνική επικρατεία και ταξίδεψαν εκτός συνόρων σε ζωντανή μετάδοση, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.

Το Καλλιμάρμαρο σείστηκε… Δεκάδες χιλιάδες κόσμου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά, σε απόσταση αναπνοής, σπουδαίους καλλιτέχνες να τραγουδούν αφιλοκερδώς, στη μνήμη των αδικοχαμένων 57 ψυχών, ενώνοντας τις φωνές των οικογενειών των θυμάτων με τις φωνές των πολιτών ώστε «να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Η συναυλία έγραψε ιστορία και οι φωνές για «να αποδοθεί δικαιοσύνη» έφτασε σε εκατομμύρια αυτιά

Μες στην κοιλάδα των Τεμπών έσβησαν οι φωνές νέων ανθρώπων. Μια ανείπωτη τραγωδία που δεν μπορεί να ξεχαστεί όσα χρόνια και αν περάσουν. Το Καλλιμάρμαρο «βούλιαξε» και η συναυλία έγραψε ιστορία. Σε μια αγνή διαμαρτυρία για αυτούς που προσπαθούν να καλύψουν εύκολα ψέματα αντί να φανερώνουν δύσκολες αλήθειες.

«Πες στους δικού μου ότι θα αργήσω απόψε»

Σε μια συναυλία που τώρα που βλέπουμε και τα νούμερα των ανθρώπων που την παρακολούθησαν μας έρχεται στο νου ο κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος που είχε πει με στόμφο πως «κανείς Έλληνας δεν ενδιαφέρεται για τα Τέμπη».

Ο σπόρος του Θανάση Παπακωνσταντίνου που καρποφόρησε

Λίγες μέρες πριν τη μεγάλη συναυλία είχε γίνει απόλυτα κατανοητό πως το Καλλιμάρμαρο είναι μικρό για να φιλοξενήσει αυτού του μεγέθους το γεγονός. Τα εισιτήρια που κυκλοφόρησαν (περίπου 40.000) εξαντλήθηκαν εν ριπή οφθαλμού.

Με ανάρτησή του στα social media ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος συμμετείχε στη συναυλία μνήμης των 57 θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, έδειξε τη διορατικότητά του και ζήτησε να μεταδοθεί δωρεάν, με τη διαδικασία του live streaming, «ώστε όλη η Ελλάδα να έχει τη δυνατότητα να τη δει, τιμώντας τα θύματα στα Τέμπη και προσδοκώντας την απόδοση δικαιοσύνης».

Κάπως έτσι, το live streaming της συναυλίας ανέλαβε το eStage, πλατφόρμα που τη διαχειρίζεται ένας συνεταιρισμός με έδρα τον Δήμο Ευρώτα Λακωνίας, ο συνεταιρισμός «Utopia».

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου ξεσήκωσε το πλήθος με τα τραγούδια του

Δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο

Το βράδυ της Παρασκευής εκτός από τους δεκάδες χιλιάδες που βρέθηκαν στο Παναθηναϊκό στάδιο «σχεδόν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πήραν μια μεγάλη αγκαλιά τις οικογένειες και το μήνυμά τους για δικαιοσύνη» ανέφερε το eStage.

Με δεδομένο πως το 64% των επισκεπτών παρακολούθησαν τη συναυλία από τη Smart TV τους και το 36% από Smartphones, Tablet και Pc η εκτίμηση των υπευθύνων για την ζωντανή μετάδοση είναι πως συνολικά 2,5 εκατομμύρια κόσμου παρακολούθησε τη συναυλία καθώς είναι απολύτως βέβαιο πως σε μια ανοιχτή οθόνη βρισκόταν μπροστά πάνω από ένα άτομο.

Οι δημόσιες προβολές ήταν περίπου 200 καθώς την αναμετάδοση ανακοίνωσαν αρκετοί δήμοι, φορείς, συλλογικότητες και ιδιώτες.

Και ένα παράπονο

Ο Παύλος Ασλανίδης, μέλος του συλλόγου «ΤΕΜΠΗ 2023», στον απόηχο της μεγαλειώδους συναυλίας μνήμης στα θύματα των Τεμπών, ανέφερε (Στο Κόκκινο) «ούτε εμείς περιμέναμε τέτοια επιτυχία, μας ξεπέρασε όλους» και ευχαρίστησε «όλους όσους δούλεψαν αφιλοκερδώς».

Ο ίδιος τόνισε πως «το κουκούλωμα που πήγε να γίνει, δεν έγινε» και εξέφρασε και ένα παράπονο λέγοντας πως «η ΕΡΤ έδειξε 15 δευτερόλεπτα και μόνο την εξέδρα».

Πλημμύρισε από κόσμο το Καλλιμάρμαρο

Βεβαίως, στο τέλος της μαγικής βραδιάς, ο περισσότερος κόσμος στη χώρα είχε παρακολουθήσει έστω και λίγα στιγμιότυπα από τη συναυλία με τη συνδρομή των social media και των ενημερωτικών ιστοσελίδων.

Θυμίζουμε πως το in σας μετέφερε λεπτό προς λεπτό τον παλμό της συναυλίας με ζωντανή εικόνα και πλούσιο φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό.