ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ: Το έγγραφο για την ευθανασία δύο μη επιθετικών σκύλων – Το τέχνασμα για την υιοθεσία τους
Δύο αδέσποτοι σκύλοι επιτίθενται σε άνθρωπο στον Δήμο Κρωπίας. Μεταφέρονται στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ για έλεγχο επιθετικότητας. Κατά την παραμονή τους, δεν εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά. Τότε γιατί να τους αφαιρεθεί η ζωή;
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Η ιστορία έχει ως εξής: Στις 23 Ιουλίου εισήχθησαν στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ) δύο αδέσποτοι αρσενικοί σκύλοι. Τα ζώα είχαν εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά προς άνθρωπο. Το γεγονός συνέβη στον Δήμο Κρωπίας Νομού Αττικής.
Οι δύο σκύλοι έφεραν κωδικούς ΚΡΩΠ333, αρ. microchip 900057602112363 και ΚΡΩΠ205, αρ. microchip 900057602088287.
Στα ζώα έγιναν όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.
Στις 12 Σεπτεμβρίου με έγγραφό του, ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.) – το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ είναι μια από τις υπηρεσίες του-, ενημέρωσε τον Δήμο Κρωπίας ότι μετά τη γνωμάτευση του κτηνιάτρου, οι σκύλοι δεν έχουν εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά.
Ο (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α) δεν λαμβάνει καμία απάντηση.
Στις 20 Σεπτεμβρίου ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α στέλνει έγγραφο στον Δήμο Κρωπίας, που κάνει τον γύρο στα social media και γίνεται επίμαχο ζήτημα.
Γράφει ότι λόγω της συμπεριφοράς των ζώων προτείνεται η υιοθεσία, ή φιλοξενία τους. Οι τυχόν ενδιαφερόμενοι θα λάβουν γραπτά γνώση για το ιστορικό τους. Η διαδικασία της υιοθεσίας θα διαρκέσει 30 ημέρες.
Εάν παρέλθει αυτό το χρονικό διάστημα και δεν βρεθούν ενδιαφερόμενοι τότε θα προχωρήσουμε σε ευθανασία των ζώων σύμφωνα με την υπ’ αριθμό 5929/12-9-2024, απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας.
Η ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά με τίτλο «Ξεκάθαρες κουβέντες»
«Σκόπιμα, υποβολιμαία και ενορχηστρωμένα το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συκοφαντικής επίθεσης, με αφορμή δύο σκύλους που νοσηλεύσαμε και φιλοξενήσαμε στις εγκαταστάσεις μας, μετά από επίθεση και τραυματισμό ανθρώπου.
Για όλους όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για την αλήθεια, και όχι για τις εντυπώσεις, τα περιστατικά έχουν ως εξής:
1. Οι δύο σκύλοι μεταφέρθηκαν στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ από τον οικείο δήμο, στις 23 Ιουλίου, έχοντας επιτεθεί και τραυματίσει άνθρωπο, όπως αποδεικνύεται από γνωμάτευση του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου.
2. Οι δύο σκύλοι έτυχαν αμέσως πλήρους κτηνιατρικής περίθαλψης και εξετάσεων στο ΔΙ.ΚΕ.ΠΑΖ, όπου και παρέμειναν παρακολουθούμενοι από τους κτηνιάτρους μας για διάστημα 52 ημερών.
Η πιθανή άστοχη υπηρεσιακή διατύπωση στο έγγραφο, χρησιμοποιήθηκε σκόπιμα στην προσπάθεια μας να πιέσουμε για τη γρήγορη υιοθεσία των δύο ζώων
3. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εδώ δεν εκδήλωσαν επιθετικότητα, κάτι που ευθαρσώς διατύπωσε και επισήμανε το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ στο εν λόγω έγγραφο του προς τον οικείο δήμο.
4. Η πενταμελής επιτροπή του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ στις 20 Σεπτεμβρίου πρότεινε με το συγκεκριμένο έγγραφο της, στον οικείο δήμο την άμεση επανένταξη των δύο ζώων μέσω υιοθεσία τους, αφού προηγηθεί πλήρης ενημέρωση του υποψηφίου αναδόχου για το ιστορικό τους.
5. Η πιθανή άστοχη υπηρεσιακή διατύπωση στο έγγραφο, που τόσες συκοφαντίες προκάλεσε, χρησιμοποιήθηκε σκόπιμα στην προσπάθεια μας να πιέσουμε για τη γρήγορη υιοθεσία των δύο ζώων, προκειμένου να μην έχουν την τύχη άλλων που παραμένουν έγκλειστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους και τη συμπεριφορά τους.
Από την εξέλιξη των πραγμάτων, άλλωστε, αποδείχθηκε ότι η τακτική αυτή απέδωσε και τα δύο ζώα υιοθετήθηκαν άμεσα.
Το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ έχει νοσηλεύσει και φροντίσει 60.000 άρρωστα, τραυματισμένα, δηλητηριασμένα, κακοποιημένα και πυρόπληκτα αδέσποτα ζώα
Κατηγορηματικά δηλώνουμε ότι ουδέποτε στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ έχει γίνει ευθανασία ζώου για επιθετικότητα, αν προηγουμένως οι αρμόδιοι κτηνίατροι του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ δεν τη διαπιστώσουν.
Τέλος, υπενθυμίζουμε στους γνωστούς κύκλους, που συκοφαντούν το μοναδικό στη χώρα δημόσιο νοσοκομείο αδέσποτων ζώων, ότι μέχρι τώρα το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ έχει νοσηλεύσει και φροντίσει 60.000 άρρωστα, τραυματισμένα, δηλητηριασμένα, κακοποιημένα και πυρόπληκτα αδέσποτα ζώα. Και έχει καταφέρει να υιοθετηθούν περισσότερα από 5.000 από αυτά.
Για την εξακρίβωση της αλήθειας, όλων των παραπάνω, το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ είναι συνέχεια ανοιχτό στον έλεγχο όλων των αρμόδιων δημόσιων αρχών».
Ο πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α, Γρηγόρης Γουρδομιχάλης αναφέρει ότι: «Καταγγείλαμε τη σκόπιμη διαρροή της αλληλογραφίας μεταξύ φορέων της γενικής κυβέρνησης (Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ζώων και ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α». Και συγκεκριμένη δημοσιογράφο – πρόεδρο Ακαδημίας, η οποία και στο παρελθόν έχει κάνει άδικες και συστηματικές επιθέσεις στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. Για τον λόγο αυτό, ζητάμε από τον Ειδικό Γραμματέα να ανακαλέσει το έγγραφο του προς το ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α , να κάνει εσωτερική έρευνα στην υπηρεσία του για να εντοπιστεί το πρόσωπο που έκανε τη διαρροή. Ταυτόχρονα, η νομική σύμβουλος του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α ερευνά το ποινικό μέρος της διαρροής».
Τι είναι ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ
To ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ είναι ένα δημόσιο νοσοκομείο για τα αδέσποτα ζώα. Είναι μία από τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά στους 23 δήμους – μέλη του. Και γενικότερα στην κοινωνία.
Οι δήμοι – μέλη του είναι οι εξής: Αγίας Βαρβάρας, Άγ Ανάργυρων & Καματερού, Αθηναίων, Αιγάλεω, Αχαρνές, Ελευσίνας, Καλλιθέας, Κερατσινίου & Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Κρωπιάς, Λαυρεωτικής. Όπως και οι Δήμοι Μεγάρων, Μοσχάτου & Ταύρου, Νέας Φιλαδέλφειας & Χαλκηδόνας, Νίκαιας & Αγ. Ι. Ρέντη, Πειραιά, Περάματος, Περιστερίου, Σαλαμίνας, Σαρωνικού, Φυλής και Χαϊδαρίου.
Όμως, σε επείγουσες και έκτακτες καταστάσεις, τα έξι ασθενοφόρα του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ βρίσκονται στο σημείο. Τα τελευταία χρόνια το ανθρώπινο δυναμικό του, σπεύδει στις περιοχές του Νομού Αττικής, όπου έχει ξεσπάσει πυρκαγιά. Διασώζει αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα, που βρίσκονταν σε κίνδυνο.
Λειτουργεί από το 2002 και σήμερα αποτελεί την πιο μεγάλη, σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια μονάδα για την περίθαλψη και φροντίδα αδέσποτων ζώων στη χώρα μας.
Οι εγκαταστάσεις του Κέντρου βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω στο Σχιστό Περάματος, σε έκταση πέντε στρεμμάτων.
Το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ διαθέτει πλήρη κτηνιατρικό εξοπλισμό, χώρους διαμονής και εκτόνωσης των ζώων, έξι ειδικά ασθενοφόρα και οχήματα περισυλλογής. Όπως και ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των ζώων όλο το εικοσιτετράωρο, σύγχρονους αποτεφρωτήρες για τη διαχείριση των νεκρών ζώων, καθώς και σύστημα βιολογικής επεξεργασίας των αποβλήτων.
Επίσης, έχει στην κατοχή του εγκαταστάσεις διοίκησης και αίθουσα ενημέρωσης του κοινού.
Το ιατρικό προσωπικό του, τα πληρώματα των ασθενοφόρων, οι νοσηλευτές, αλλά και οι φροντιστές των ζώων, έχουν εμπειρία χρόνων στα καθήκοντά τους.
Τι προσφέρει το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ στα αδέσποτα ζώα
Το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ περισυλλέγει, γιατρεύει, φροντίζει, προωθεί για υιοθεσία ή επανεντάσσει μετά την αποθεραπεία, τον εμβολιασμό, την ηλεκτρονική σήμανση, αλλά και τη στείρωσή τους, αδέσποτους σκύλους.
Όλες οι υπηρεσίες προς τα αδέσποτα ζώα παρέχονται εντελώς δωρεάν, ακόμα και αν είναι πολυδάπανες φαρμακευτικές αγωγές, ή απαιτητικές χειρουργικές επεμβάσεις σοβαρά τραυματισμένων ζώων.
Ποιοι αδέσποτοι σκύλοι επωφελούνται από τις υπηρεσίες του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ
Σύμφωνα με το καταστατικό του και τον Κανονισμό Λειτουργίας του, το ΔΙΚΕΠΑΖ απευθύνεται στα αδέσποτα ζώα, που βρίσκονται υπό την προστασία των δήμων – μελών του.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Γουρδομιχάλης επισημαίνει ότι όσοι υιοθετούν σκύλο από το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το νέο μέλος της οικογένειάς τους θα έχει δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα, για όσα χρόνια τους συντροφεύει.
Επίσης, όσοι υιοθετήσουν έναν σκυλάκο από το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ μέχρι το τέλος του 2024 θα έχουν «δώρο» την τροφή του για έναν χρόνο.
Αξιοπρεπής θάνατος για τα αδέσποτα ζώα
Σήμερα το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ διαθέτει δύο περιβαλλοντικά ασφαλείς αποτεφρωτήρες ζώων συντροφιάς, προκειμένου να διαχειρίζεται νόμιμα και με ευαισθησία τον θάνατο ενός ζώου.
H αποτέφρωση αποτελεί έναν πολιτισμένο και περιβαλλοντικά ασφαλή τρόπο για το τέλος ενός ζώου. Γιατί και στα αδέσποτα ζώα τους αξίζει να έχουν έναν αξιοπρεπή θάνατο.
Παράλληλα η αποτέφρωση αποτρέπει την παράνομη κατάληξή τους στους κάδους απορριμμάτων. Ή τις ταφές σε μη αδειοδοτημένους χώρους και τις επικίνδυνες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.
Ο δεύτερος αποτεφρωτήρας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, που εγκαταστάθηκε πρόσφατα, είναι ο πιο σύγχρονος που υπάρχει αυτήν την στιγμή στη χώρα μας. Εκμηδενίζει την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα.
Πάρκο σκύλων στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ
Στις εγκαταστάσεις του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ λειτουργεί ένα ευρύχωρο πάρκο σκύλων, όπου οι σκύλοι που αποθεραπεύονται, ή φιλοξενούνται μπορούν να παίξουν, να εκτονωθούν και να ασκηθούν.
Η σωματική εκτόνωση ενός σκύλου είναι πολύ σημαντική γιατί η έλλειψη της έχει επιπτώσεις στη ψυχολογία του. Παράλληλα, στο πάρκο οι σκύλοι κοινωνικοποιούνται.
Στόχος του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ είναι να μπορεί να προωθεί προς υιοθεσία όσο γίνεται πιο ισορροπημένα ζώα, έτσι ώστε οι μελλοντικοί κηδεμόνες τους να συμβιώνουν αρμονικά μαζί τους. Και το πάρκο συμβάλει σε αυτήν την επιθυμία των ανθρώπων του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.
Η έκταση του πάρκου είναι περίπου 1,5 στρέμμα.
«Τα μάτια ενός ζώου, έχουν την ικανότητα να μιλούν»
Τέλος, ο κ. Γουρδομιχάλης επισημαίνει: «Από τότε που «οικοδομήσαμε» το ΔΙΚΕΠΑΖ , εγώ και οι συνεργάτες μου, μάθαμε μερικά σπουδαία πράγματα πάνω στην καθημερινή «μάχη»…
Ένα από αυτά ήταν ότι τα μάτια ενός ζώου, έχουν την ικανότητα να μιλούν! Και πρόκειται για μια σπουδαία και σιωπηλή γλώσσα, που σε ένα επίπεδο αλλάζει και σένα, σε μετασχηματίζει σαν άνθρωπο.
Από την πρώτη στιγμή που ένα ζώο περνά την είσοδο των εγκαταστάσεων μας, ξέρουμε πως πρέπει να το φροντίσουμε, να θεραπεύσουμε τις πληγές του. Να το ξαναστήσουμε στα πόδια του, να το κάνουμε να αισθανθεί ασφαλές και να μας εμπιστευθεί.
Και όλη αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει μαζί του για ημέρες, εβδομάδες ίσως και μήνες, με τον επαγγελματισμό και τα «πρωτόκολλα», που τόσα χρόνια επιτρέπουν στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ να λειτουργεί οργανωμένα και αποτελεσματικά…
Έπειτα, έρχεται η στιγμή που το ζώο πρέπει να φύγει από τις εγκαταστάσεις μας για να επανενταχτεί στον «βιότοπο» της πόλης, όπως προβλέπει το νομικό πλαίσιο και ο κανονισμός λειτουργίας του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.
Γιατί το ΔΙΚΕΠΑΖ δεν είναι «άσυλο φυλακισμένων ζώων», δεν το λειτουργούμε ως τέτοιο, ούτε και πρέπει να αφεθεί να μετασχηματιστεί σε κάτι τέτοιο.
Κάθε ζώο που φεύγει υγιές από τις εγκαταστάσεις μας για να ζήσει ελεύθερο, είναι για εμάς και μία μικρή νίκη…
Όμως, ακόμα και έτσι, ξέρουμε ότι το ζώο θα είναι και πάλι μόνο του εκεί έξω. Σε ένα κόσμο που πρέπει να επιβιώσει μόνο του και όπου δεν μπορούμε να εξαλείψουμε όλους τους παράγοντες κινδύνου.
Υιοθετήστε ένα αδέσποτο ζώο
Εδώ, λοιπόν, φίλες και φίλοι έρχεται η δική σας σειρά, ώστε τα ζώα που περιθάλπει και φροντίζει το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ να βρίσκουν μία «αγκαλιά», χωρίς να καταλήγουν πάλι στους δρόμους.
Να ξέρετε ότι, στη μνήμη του κάθε αδέσποτου έχει αποθηκευτεί το σκληρό χθες που έχει βιώσει στους δρόμους. Γι’ αυτό και ο άνθρωπος που θα του προσφέρει μία νέα ζωή, γίνεται αυτομάτως… ο ήρωας και ο ευεργέτης του για πάντα!
Ελάτε εδώ, στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε αυτή τη σχέση ζωής».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις