Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Δύο στους τρεις καπνιστές θέλουν να κόψουν το τσιγάρο

Δύο στους τρεις καπνιστές θέλουν να κόψουν το τσιγάρο

Καινούρια φυτική θεραπεία διακοπής καπνίσματος από τους σπόρους της ακακίας Λαβούρνο κυκλοφόρησε η WinMedica

Κάθε χρόνο 6 εκατ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του καπνίσματος, ενώ κάθε μέρα 80.000-100.000 άνθρωποι ξεκινούν να καπνίζουν. Από αυτούς, οι μισοί περίπου θα χάσουν τη ζωή τους πρόωρα, από ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα.

Παρόλα αυτά, 2 στους 3 καπνιστές θέλουν να σταματήσουν και έχουν μετανιώσει που ξεκίνησαν. Οι μισοί απ’ αυτούς κάνουν προσπάθειες να το σταματήσουν, χωρίς ωστόσο να φτάνουν σε οριστικό αποτέλεσμα. Όλο και περισσότεροι μάλιστα, καταφεύγουν σε «εναλλακτικές» μορφές καπνίσματος, με το πρόσχημα ότι είναι λιγότερο βλαβερές γιατί δεν μπορούν να απαλλαγούν εύκολα από τη σωματική και ψυχολογική εξάρτηση που προκαλεί η νικοτίνη, η φαρμακευτική ουσία του καπνού που παγιδεύει τον καπνιστή, όπως κάνουν όλες οι γνωστές ναρκωτικές ουσίες.

Τα παραπάνω τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής Στυλιανός Λουκίδης σε ομιλία του με θέμα «Κάπνισμα: μια κακή συνήθεια ή μια επικίνδυνη νόσος;» στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την κυκλοφορία νέας θεραπείας φυτικής προέλευσης για τη θεραπεία διακοπής του καπνίσματος, από την Win Medica, εταιρεία του Ομίλου ΕΛΠΕΝ.

Σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη, «η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί τη μόνη αποτελεσματική αντιμετώπιση και ριζική θεραπεία αυτής της χρόνιας και εθιστικής νόσου. Η διακοπή απαιτεί ισχυρή απόφαση, πρόγραμμα και σχεδιασμό, ψυχολογική και ενίοτε φαρμακευτική υποστήριξη.

Τα ιατρεία καπνίσματος έχουν την εξειδίκευση, την εμπειρία και τη γνώση να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στους καπνιστές που έχουν αποφασίσει ότι θέλουν ή πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα. Επιπλέον, νέες ασφαλείς και αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες όπως η κυτισινκλίνη αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια, τόσο των καπνιστών, όσο και των ιατρών να πετύχουν τον δύσκολο στόχο της οριστικής διακοπής του καπνίσματος».

Στη δράση της κυτισινικλίνης, η οποία εξάγεται από τους σπόρους της ακακίας Λαβούρνο, αναφέρθηκαν η Ιατρική Διευθύντρια και ο Product Manager της Win Medica κ.κ. Γιώτα Κουφάκη και Άνθιμος Χατζηγεωργιάδης, αντίστοιχα, λέγοντας πως το συγκεκριμένο φυτικό αλκαλοειδές, έχει χημική δομή και δράση παρόμοια με αυτή της νικοτίνης. Το νέο φάρμακο, Tokovys, ενδείκνυται για τη διακοπή του καπνίσματος και τη μείωση της επιθυμίας για νικοτίνη, σε καπνιστές που είναι πρόθυμοι να σταματήσουν το κάπνισμα.

Δρα εκλεκτικά στους νικοτινικούς υποδοχείς (α4β2) και ανταγωνίζεται τη νικοτίνη, την οποία εκτοπίζει σταδιακά, λόγω της ισχυρότερης δέσμευσης. Αυξάνει μέτρια τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, κάτι που ανακουφίζει τα συμπτώματα της στέρησης της νικοτίνης, με διάρκεια θεραπείας τις 25 ημέρες.

Επενδύσεις

Στις επενδύσεις της Win Medica αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της εταιρείας Δημήτρης Τρύφων και ο αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Χρήστος Σωτηρίου.

«Η Win Medica, από την ίδρυσή της το 2008, έχει εξελιχθεί σε μια από τις σημαντικότερες φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα, σημειώνοντας σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Με κύκλο εργασιών 124 εκατ. ευρώ το 2023, είναι πλέον μια από τις πιο ισχυρές και ταχέως αναπτυσσόμενες στον κλάδο», ανέφερε ο κ. Δ. Τρύφων, σημειώνοντας πως «αυτό έχει επιτευχθεί παρά τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο φαρμακευτικός τομέας, με τις επιστροφές rebate και clawback να φτάνουν σε μη βιώσιμα επίπεδα».

Ο κ. Τρύφων επεσήμανε πως η εταιρεία, βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού, καθώς το νέο εργοστάσιο στην Τρίπολη αποτελεί θεμέλιο για την παραγωγική στρατηγική ολόκληρου του Ομίλου ΕΛΠΕΝ. Επικεντρωμένο στην παραγωγή ογκολογικών φαρμάκων, θα καλύπτει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και ανοίγοντας το παράθυρο για εξαγωγές σε τρίτες χώρες και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Αυτή η επένδυση ύψους 65 εκατ. ευρώ, επιτρέπει στη Win Medica να περάσει από το εμπορικό σε ένα παραγωγικό μοντέλο.

«Η πανδημία του COVID-19, καθώς και οι πρόσφατες γεωπολιτικές αναταράξεις, ανέδειξαν με σαφήνεια τη σημασία της αυτάρκειας σε κρίσιμα προϊόντα, όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα, και τα φάρμακα. Στην Ελλάδα, τα 42 εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο, διασφαλίζοντας την επάρκεια της εγχώριας αγοράς και την κάλυψη αναγκών άλλων ευρωπαϊκών χωρών μέσω εξαγωγών. Κατά την περίοδο της πανδημίας, οι εξαγωγές ελληνικών φαρμάκων αυξήθηκαν κατά 59,7%, γεγονός που υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία του κλάδου για την οικονομία.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για την Ευρώπη να χαράξει μια νέα πορεία που θα εξασφαλίζει πλήρη αυτάρκεια στα φάρμακα, επαναφέροντας την αλυσίδα εφοδιασμού εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Η στρατηγική της Win Medica και του Ομίλου ELPEN βασίζεται ακριβώς σε αυτό το όραμα, και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε και να εργαζόμαστε σκληρά για να καταστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη ισχυρός παραγωγός φαρμάκων», κατέληξε ο κ. Τρύφων.

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Σωτηρίου δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που παρότι η ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας και του φαρμακευτικού περιβάλλοντος δοκιμάζεται καθημερινά, η αναπτυξιακή πορεία της Win Medica συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς στην Ελλάδα μέσω της ανάδειξης της αξίας των προϊόντων της προς την ιατρική κοινότητα, το κράτος και τους Έλληνες ασθενείς.

«Η παραγωγικότητά μας αυξάνεται, καθώς επενδύουμε, αφενός στο ανθρώπινο δυναμικό μας, ξεπερνώντας το 2024 τους 200 εργαζομένους, αφετέρου στο νέο υπερσύγχρονο κτίριό μας στο Μαρούσι,  με στόχο τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας, της οργάνωσης και των υπηρεσιών που παρέχουμε», τόνισε ο κ. Σωτηρίου και συνέχισε: «Προς διαφύλαξη όλων των παραπάνω ενισχύουμε στοχευμένα το χαρτοφυλάκιό μας με νέα προϊόντα και συνεργασίες και επενδύουμε πάνω από 65 εκατ. ευρώ στο νέο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης και στο εργοστάσιο στην Τρίπολη, στοχεύοντας πλέον και στις διεθνείς αγορές.

Βασική μας επιδίωξη είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Win Medica προς όφελος των ασθενών, της θεραπευτικής, της απασχόλησης και της εθνικής μας οικονομίας».

Only in

Μονή Αββακούμ: Μετά τις «καρατομήσεις» μοναχοί απειλούν με βιβλίο «Εκκλησία: Το κράτος μαφία της Κύπρου»

Ξεκινά έρευνα για δύο ακόμα μοναχούς, ενώ έρχονται στο φως διάλογοι που «καίνε»: «Σε θέλω τρελά, τι ζώδιο είσαι;» φέρεται να λέει αρχιμανδρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024