Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Έξι σπορ που μπορείτε να δοκιμάσετε ανεξαρτήτως ηλικίας

Έξι σπορ που μπορείτε να δοκιμάσετε ανεξαρτήτως ηλικίας

Η άσκηση δεν έχει ηλικία και αυτά είναι τα σπορ που μπορείτε να ξεκινήσετε, όποτε το θελήσετε.

Η παιδική μας ηλικία ήταν γεμάτη δραστηριότητες, όπου παίζαμε, τρέχαμε, διοχετεύαμε την ενέργειά μας και πειραματιζόμασταν. Μπορεί να θυμάστε τον εαυτό σας να ξεκινάει βόλεϊ, μπαλέτο, ποδόσφαιρο, τένις κ.ο.κ. Όσο μεγαλώνουμε, όμως, παραμελούμε την ενασχόλησή μας με τις δραστηριότητες και τα σπορ λόγω έλλειψης χρόνου ή και συσσωρευμένης κούρασης.

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, η συμμετοχή των νέων στον αθλητισμό (τόσο για αγόρια όσο και για κορίτσια) μειώνεται σε γενικές γραμμές -με το 70% των παιδιών να εγκαταλείπουν τον αθλητισμό έως την ηλικία των 13 ετών- και τα έφηβα κορίτσια να εγκαταλείπουν τα μαθήματά τους με διπλάσιο ποσοστό από τα αγόρια.

Τα οφέλη της άσκησης

Ξεχνάμε, ωστόσο, ότι τα σπορ μπορούν να μας χαρίσουν χαρά και ευεξία σε οποιαδήποτε ηλικία. Μέσα από την σωματική δραστηριότητα δεν θα τονώσετε μόνο τη διάθεση και το μυαλό σας, αλλά ταυτόχρονα θα κάνετε φίλους, θα γνωρίσετε νέους ανθρώπους και θα αυξήσετε τις πιθανότητας μακροζωίας.

Ειδικότερα στην περίπτωση των γυναικών, οι οποίες ετοιμάζονται να μπουν στην εμμηνόπαυση ή τη διανύουν, ήδη, η γυμναστική ή ένα άθλημα μπορεί να συμβάλλει στην υποστήριξη της ψυχικής και σωματικής ευεξίας τους, μειώνοντας αρκετά τα συμπτώματα.

Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα χόμπι συνδέονται με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης σε άτομα 65 ετών και άνω, ενώ δημιουργούν έντονα το αίσθημα της ευτυχίας και της ικανοποίησης, στοιχεία που υποδηλώνουν ότι δεν είναι ποτέ αργά να δοκιμάσουμε ένα νέο άθλημα.

Ποια σπορ μπορείτε να δοκιμάσετε

Δείτε τα 6 αθλήματα που μπορείτε εύκολα να ξεκινήσετε σε όποια ηλικία και αν βρίσκεστε:

Τένις

Το τένις γυμνάζει όλο το σώμα, θέτει σε εγρήγορση το μυαλό, ενώ σας χαρίζει και μακροζωία.

Γκολφ

Το γκολφ είναι μια πολύ ωραία αφορμή για να βγείτε έξω στη φύση, ενώ σύμφωνα με μελέτες ωφελεί με πολλαπλούς τρόπους τη ψυχική υγεία, καθώς λαμβάνει χώρα μέσα στο πράσινο.

Κολύμπι

Το κολύμπι βελτιώνει την ψυχική υγεία χωρίς να επιβαρύνει τις αρθρώσεις.

Μάλιστα, μια μελέτη υποστηρίζει ότι η κολύμβηση σε κρύο νερό μείωσε μια σειρά από συμπτώματα εμμηνόρροιας και εμμηνόπαυσης όπως σύγχυση, άγχος, έλλειψη εστίασης, νυχτερινές εφιδρώσεις, προβλήματα ύπνου, μειωμένη σεξουαλική ορμή κ.α.

Τρέξιμο

Απαιτεί ελάχιστο εξοπλισμό, ενώ μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε ώρα και οπουδήποτε επιθυμείτε. Αν δεν σας περιορίζουν τα γόνατά σας οι άλλοι σχετικοί τραυματισμοί, βάλτε ένα κολάν και αθλητικά παπούτσια και τρέξτε στη γειτονιά, στο πάρκο, τη θάλασσα.

Γιόγκα ή Πιλάτες

Η γιόγκα είναι εξαιρετική άσκηση για την ευλυγισία του σώματος αλλά και τη χαλάρωση του μυαλού. Μελέτες υποστηρίζουν ότι η γιόγκα έχει σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία και την υγεία των οστών και των αρθρώσεων.

Το πιλάτες, επίσης, ενδυναμώνει τους μυς και βοηθάει στο να ξεπεράσετε πιθανούς τραυματισμούς, ενώ προωθεί την ορθοσωμία.

Ποδηλασία

Το ποδήλατο είναι αερόβια άσκηση, αλλά δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις. Είναι μια πολύτιμη μορφή άσκησης, που μπορεί να γίνει και διασκεδαστική, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι μπορείτε να κάνετε ποδήλατο τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό χώρο.

Πηγή: VITA | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Unsplash | Dane Wetton

Only in

Μονή Αββακούμ: Μετά τις «καρατομήσεις» μοναχοί απειλούν με βιβλίο «Εκκλησία: Το κράτος μαφία της Κύπρου»

Ξεκινά έρευνα για δύο ακόμα μοναχούς, ενώ έρχονται στο φως διάλογοι που «καίνε»: «Σε θέλω τρελά, τι ζώδιο είσαι;» φέρεται να λέει αρχιμανδρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024