Self care: Πέντε tips για να ανανεωθείτε το φθινόπωρο
Μικρά self care... κόλπα για να φτιάξετε τη διάθεσή σας το φθινόπωρο.
Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων αυτήν την εποχή: εκείνοι που χαίρονται με την έλευση του φθινοπώρου κι έχουν ξεκινήσει να βγάζουν τα χειμερινά ρούχα από την ντουλάπα και να ονειρεύονται ήδη τα Χριστούγεννα κι εκείνοι που μεταβαίνουν πιο αργά στη φθινοπωρινή σεζόν. Σε όποιο mood κι αν βρίσκεστε, τα παρακάτω self-care tips έχουν έναν κοινό στόχο: να σας φτιάξουν τη διάθεση και να σας βοηθήσουν να περάσετε ένα υπέροχο φθινόπωρο, δίνοντας προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα.
Αφιερώστε λίγο χρόνο μόνο σε εσάς
Κάντε ένα απαραίτητο διάλειμμα από το γεμάτο κοινωνικές υποχρεώσεις ημερολόγιό σας και μείνετε μόνοι/ες στο σπίτι. Αποδεσμευτείτε από το τηλέφωνό σας και απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις.
Αν συνηθίζετε να γεμίζετε τον χρόνο σας με κοινωνικές δραστηριότητες και υποχρεώσεις, δοκιμάστε να ακυρώσετε ή να επαναπρογραμματίσετε κάποιες απ’ αυτές, για να αφήσετε λίγο ελεύθερο χρόνο για εσάς, καθώς η μη σύνδεση με άλλους ανθρώπους μέσω της τεχνολογίας ή των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, είναι ένα σημαντικό τελετουργικό αυτοφροντίδας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν χρειάζεστε πάντα γύρω σας άλλους ανθρώπους ή θέλετε να είστε διαρκώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τότε είναι πιθανό να μην ασχολείστε με το παρόν. Εξασκηθείτε στη μοναχικότητα, χωρίς τις ηλεκτρονικές συσκευές σας, για να μπορείτε να μείνετε στην παρούσα στιγμή.
Αφιερώστε αυτόν τον χρόνο για να σκεφτείτε τι χρειάζεστε και ποια συναισθήματα προκύπτουν, με στόχο να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Εάν δεν μπορείτε να αφιερώσετε ώρες σ’ εσάς, οι ειδικοί συνιστούν μόνο 5-10 λεπτά το πρωί και το βράδυ για να ασχοληθείτε με μια ήρεμη δραστηριότητα όπως το journaling, ο διαλογισμός ή το περπάτημα έξω μόνοι/ες σας.
Γειωθείτε
Η γείωση είναι μια θεραπευτική τεχνική που περιλαμβάνει τη φυσική σύνδεση με τη γη (περπάτημα ξυπόλητος/η στο γρασίδι, κολύμπι σε μια λίμνη ή ποτάμι, πεζοπορία) και φαίνεται να συνδέεται με ισχυρά σωματικά και ψυχικά οφέλη.
Μια μελέτη στο Journal of Inflammation Research υποστηρίζει ότι η γείωση μπορεί να ενισχύσει τις ανοσολογικές αποκρίσεις και να μειώσει τον πόνο. Επίσης, οι τεχνικές γείωσης συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του στρες, μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συναισθημάτων και στην αύξηση της διανοητικής διαύγειας. Επιπλέον, ακριβώς επειδή η γείωση βοηθά στον περιορισμό του άγχους, μπορεί επίσης να βελτιώσει τον ύπνο και τη συνολική διάθεση.
Είτε περπατάτε ξυπόλητοι/ες στην αυλή σας είτε σε ένα κοντινό πάρκο, κάνετε πεζοπορίες ή πηδάτε σε σωρούς φύλλων με τα παιδιά σας, υπάρχουν πολλές επιλογές για να εξασκηθείτε στη γείωση αυτήν την εποχή. Οι ειδικοί συνιστούν, επίσης, την τεχνική 5-4-3-2-1 (έναν διαλογισμό όπου αναγνωρίζετε 5 πράγματα που μπορείτε να δείτε, 4 πράγματα που μπορείτε να αισθανθείτε, 3 πράγματα που μπορείτε να ακούσετε, 2 πράγματα που μπορείτε να μυρίσετε και 1 πράγμα που μπορείτε να γευτείτε), η οποία θα σας βοηθήσει να παραμείνετε παρόντες στο τώρα.
Παρακολουθήστε την αγαπημένη σας σειρά -ξανά
Η ευχαρίστηση, η άνεση και η χαλάρωση είναι σημαντικά μέρη της αυτοφροντίδας. Η παρακολούθηση της αγαπημένης σας σειράς μπορεί πραγματικά να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην «εργαλειοθήκη» σας.
Βρείτε λοιπόν, λίγο χρόνο στην πολυάσχολη μέρα σας για να δώσετε προτεραιότητα σε αυτό -ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα δείτε το ίδιο επεισόδιο για 60ή φορά! Οι ειδικοί, ωστόσο, τονίζουν να αποφεύγετε την έκθεση σε οθόνες τουλάχιστον μια ώρα πριν να κοιμηθείτε, καθώς το “μπλε φως” που εκπέμπουν μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας.
Φροντίστε την υγεία του εντέρου σας
Το μικροβίωμα του εντέρου είναι βαθιά συνδεδεμένο με τον εγκέφαλο μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, ενός αμφίδρομου δρόμου επικοινωνίας, που συνδέει τα συναισθηματικά και γνωστικά κέντρα του εγκεφάλου με τις εντερικές λειτουργίες. Επιπλέον, το μικροβίωμα του εντέρου δημιουργεί το 95% της σεροτονίνης του σώματος (γνωστή και ως «ορμόνη της ευτυχίας»), η οποία ρυθμίζει το άγχος και είναι απαραίτητη για την καλή διάθεση. Τι σημαίνει αυτό; Όταν η υγεία του εντέρου σας είναι κακή, υποφέρει και η ψυχική σας υγεία.
Οι ειδικοί, λοιπόν, προτείνουν την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας όταν τρώτε για την υγεία του εντέρου σας. Σκεφτείτε να τρώτε προσεκτικά για μια εβδομάδα και να παρατηρείτε πώς οι διαφορετικές τροφές σάς κάνουν να νιώθετε και πόση ενέργεια έχετε. Προσπαθήστε επίσης να καταναλώνετε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, να τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και να παραμένετε ενυδατωμένοι, για να βοηθήσετε το έντερό σας να ανακάμψει.
Αναθεωρήστε την αυτοφροντίδα σας
Εάν η φροντίδα του εαυτού σας περιλαμβάνει χρονοβόρες και μη ρεαλιστικές τελετουργίες που είναι δύσκολο να τηρηθούν, μπορεί να καταλήξετε να νιώθετε ψυχικά κουρασμένοι. Μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Κάντε απογραφή του πλάνου αυτοφροντίδας σας. Είναι διασκεδαστικό και ικανοποιητικό; Ή μήπως δε σας εξυπηρετεί πια; Νιώθετε άγχος προσπαθώντας να το διατηρήσετε; Επανασυνδεθείτε με το «γιατί» πίσω από την αυτοφροντίδα σας, διώξτε τα «πρέπει» και δημιουργήστε μια ρουτίνα που σας χαλαρώνει και σας φτιάχνει τη διάθεση.
Πηγή: Vita
- Μπρίτνεϊ Σπίαρς: «Έχω βαριά μελαγχολία, έχω σιχαθεί τόσο πολύ τους ανθρώπους»
- Παππούς θα γίνει ο Μίχαελ Σουμάχερ – Η κόρη του Τζίνα περιμένει το πρώτο της παιδί
- Stoiximan GBL: Εντός έδρας δοκιμασίες για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό
- Αντί της Ευρώπης – Ο Κοζέβ και η Λατινική Αυτοκρατορία
- Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ανοίγει τους ιστορικούς χώρους του στο κοινό για μια ξεχωριστή δράση
- Ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί την Athens Kallithea στο ΟΑΚΑ