Ξεκινάει η μελέτη για την αποκατάσταση, την ανάδειξη και την επανάχρηση της «Βίλας Σβαρτς» το μέρος που πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής της η βαρόνη Φον Σβαρτς  με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης υπέγραψε την ανάθεση της σύμβασης και δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, ο Δήμος Χανίων κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση και την ανάδειξη ενός σημαντικού μνημείου της πόλης: της Βίλας Σβαρτς.

Ένα κτήριο, το οποίο επί δεκαετίες παρέμενε εγκαταλελειμμένο, παίρνει πλέον τον δρόμο της  αποκατάστασης και της επανάχρησης, έτσι ώστε σε 12 μήνες να έχουμε τα αποτελέσματα.

Να σημειωθεί ότι εκτός από το κόστος των μελετών έχει εξασφαλιστεί και το κόστος της ανακατασκευής, αξιοποιώντας τα χρήματα από το ΕΣΠΑ της Κρήτης, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο δήμος Χανίων.

Σκοπός είναι ο χώρος αυτός να μπορέσει να λειτουργήσει ως ένας επιπλέον χώρος πολιτισμού που θα φιλοξενεί δραστηριότητες αλλά και πρωτοβουλίες συλλόγων της πόλης για να μπορέσουμε να αναδείξουμε περαιτέρω την ιστορικότητα της περιοχής της Χαλέπας, ενώ ακολουθεί η βίλα Πωλογιώργη» ενώ ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά δίνουμε συνολικές και ουσιαστικές απαντήσεις σε θέματα που εκκρεμούν για πάρα πολλά χρόνια».

Τι περιλαμβάνει η μελέτη

Η μελέτη της Βίλας Σβαρτς περιλαμβάνει την αρχιτεκτονική τεκμηρίωση, τη διερεύνηση της παθολογίας και τη στατική και δομική αποκατάσταση του μνημείου, τη λειτουργική προσαρμογή του σε νέες χρήσεις και την ενσωμάτωση των απαραίτητων για τη λειτουργία, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Περιλαμβάνει επίσης τη μελέτη για την επίπλωση και τον εξοπλισμό του χώρου αλλά και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται στα 491.028,84 €.