Αλβανία: Ικανοποιημένη η Αθήνα για την κοινή ευρωπαϊκή θέση για τους όρους ένταξής της στην ΕΕ
Η κοινή θέση της ΕΕ αντανακλά τις θέσεις της ελληνικής πλευράς «και ως προς το λεγόμενο περιουσιακό και τα δικαιώματα των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας», λένε διπλωματικές πηγές
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Νετανιάχου: Δεν δέχεται τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς στην εξουσία – Άφησε «παράθυρο» για μερική συμφωνία
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
Η Αθήνα εκφράζει την ικανοποίησή τους για το κείμενο της κοινής ευρωπαϊκής θέσης εν όψει της σημερινής δεύτερης διακυβερνητικής διάσκεψης ανάμεσα σε Αλβανία και Ευρωπαϊκή Ένωση στο Λουξεμβούργο, η οποία θα σηματοδοτήσει ουσιαστικά την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί της πρώτης δέσμης των ενταξιακών κεφαλαίων της γειτονικής χώρας.
«Η Ελλάδα τήρησε, στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας, μια εποικοδομητική στάση», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης
Συγκεκριμένα στο κείμενο αναφέρεται ότι «η ΕΕ σημειώνει τα σχέδια της Αλβανίας να προστατεύσει και να προωθήσει τα δικαιώματα ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της και τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου».
Επίσης, προστίθεται ότι η Αλβανία είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει «εναπομείναντες εκτελεστικούς κανονισμούς σχετικά με τον αυτοπροσδιορισμό και άλλα σχετικά δικαιώματα και τη χρήση γλωσσών των εθνικών μειονοτήτων στις επαφές τους με διοικητικά όργανα και δημόσιες αρχές έως τα τέλη του 2024, όπως προβλέπεται στον οδικό χάρτη για το κράτος δικαίου».
Το κείμενο ικανοποιεί την Αθήνα αφού όχι μόνο υπάρχει ειδική αναφορά στην προώθηση των δικαιωμάτων ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, αλλά και στο περιουσιακό.
Η δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την άφιξή του στη δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ και Αλβανίας εξέφρασε την ικανοποίηση της Αθήνας για αυτή την εξέλιξη.
«Η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων. Μια πορεία, η οποία ξεκίνησε 21 χρόνια πριν, με επισπεύδουσα και ηγέτιδα δύναμη την Ελλάδα, με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης.
Η Ελλάδα τήρησε, στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας, μια εποικοδομητική στάση, παρά την κρίση που υπήρξε τους τελευταίους 18 μήνες στις ευρω-αλβανικές σχέσεις», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει η πρώτη δέσμη κεφαλαίων, η οποία ανοίγει σήμερα και αφορά στα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου, να περιλάβει τόσο τα δικαιώματα των μειονοτήτων, περιλαμβανομένης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ιδίως δε τα περιουσιακά της δικαιώματα. Και μάλιστα, η θέση αυτή πλέον αποτελεί μια κοινή θέση, καταγεγραμμένη κοινή θέση, των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα θα παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία αυτή και θα παρεμβαίνει όπου απαιτείται, με την ευχή την πορεία αυτή να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια.
Σε μια εποχή, η οποία είναι εξαιρετικά ρευστή και ασταθής στην ευρύτερη περιοχή μας, είναι απολύτως κρίσιμο η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή οικογένεια, να βαθύνει, να μεγαλώσει, να γίνει πιο ισχυρή».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις