Η Κουμουνδούρου διαμήνυσε με τον πιο σαφή τρόπο στον Στέφανο Κασσελάκη να ξεχάσει το ζήτημα της υποψηφιότητάς του.

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι αμετάκλητη και το Συνέδριο θα κληθεί μέσα σε συντεταγμένες διαδικασίες να εφαρμόσει τις πλειοψηφικές και δημοκρατικές αποφάσεις της εκλεγμένης από την βάση ΚΕ, όπως διαμηνύουν.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης στις 24 Οκτωβρίου ημερομηνία κατά την οποία θα ανακηρυχθούν οι υποψηφιότητες δεν θα είναι στην λίστα των υποψηφίων, τη οποία θα κληθεί να επικυρώσει το Συνέδριο.

Το χαρτί του εν ενεργεία πρόεδρου έχει καεί και στο δρόμο προς το Συνέδριο καίγεται και το χαρτί του υποψηφίου εκτιμούν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι.

Πρώην σύμμαχοί του διαμηνύουν ότι σε αυτό το σημείο τον εγκλώβισαν τόσο οι δικές του επιλογές να πάει μετωπικά απέναντι στην μομφή – κάηκε εγκαίρως το χαρτί της μετατροπής της μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης – όσο όμως και κυρίως, όπως λένε, οι συμβουλές των συνεργατών του όπως ο Μανώλης Καπνισάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Θάνος Μωραΐτης, οι οποίοι είτε δεν τον απέτρεψαν από το να στείλει το εξώδικο στο κόμμα είτε από το να συνεχίσει να δηλώνει εν ενεργεία πρόεδρος.

Yποψήφια η Τζάκρη;

Η κατάσταση θυμίζει το ποίημα του Σεφέρη για την ωραία Ελένη και τον μάταιο 10ετή τρωικό πόλεμο που έγινε για ένα πουκάμισο αδειανό. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση αναζητείται το αδειανό πουκάμισο.

Η κα Τζάκρη έχει πει «αν χρειαστεί θα εκλέξουμε και το σακάκι του» αφήνοντας παράθυρο ανοιχτό για μια άλλη, αντ’ αυτού υποψηφιότητα.

Το ερώτημα είναι ποιος θα φορέσει το σακάκι του κ. Κασσελάκη για να μπορέσει ο τέως πρόεδρος να παραμείνει παρών στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και εντός του παιχνιδιού.

Η πιθανότερη εκδοχή στην περίπτωση που χαθεί για τον πρώην πρόεδρο το στοίχημα να ελέγξει του συνέδρους και να ανατρέψει τις αποφάσεις της ΚΕ είναι η Θεοδώρα Τζάκρη να φορέσει το σακάκι του κ. Κασσελάκη και να κατέβει εκείνη υποψήφια αντ’ αυτού.

Στην περίπτωση που το σενάριο αυτό αποδειχθεί αληθινό η κα Τζάκρη εξασφαλίζει την παραμονή της στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η υποψηφιότητά της θα τη δεσμεύει να παραμείνει στο κόμμα αλλά ταυτόχρονα θα κρατά εντός ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κασσελάκη ως η αντ’ αυτού.

«Θα παραμείνω στον ΣΥΡΙΖΑ, αν φύγει ο κ. Κασσελάκης, αλλά και εκείνος θέλει να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά η κα Τζάκρη στο ραδιόφωνο parapolitika 90,1 δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν θα είναι υποψήφια.

Η άφωνη Ρένα

Σε όλο αυτό το σκηνικό πάντως φουντώνει και πάλι και η συζήτηση περί υποψηφιότητας της Ρένας Δούρου μετά την έντονη φημολογία λίγο πριν την κατάθεση μομφής στον τέως πρόεδρο.

Πιστή στην τακτική της να μένει άφωνη η κα Δούρου επέλεξε την αποχή από την ΚΕ κλείνοντας το μάτι στον κ. Κασσελάκη όπως τονίζουν οριζόντια μέσα στο κόμμα τα στελέχη.

Απουσίαζε και από την Πολιτική Γραμματεία του εξώδικου και της απόρριψης της υποψηφιότητας Κασσελάκη και συνεχίζει να παραμένει άφωνη για τις εξελίξεις μη παίρνοντας δημόσια και ανοιχτά θέση είτε για το κόμμα της είτε για την περίπτωση του κ. Κασσελάκη τον οποίο έχει στηρίξει σθεναρά επι 11 μήνες.

Εξάλλου μέσα στο κόμμα κυριαρχούσε πριν ένα μήνα η άποψη ότι αν θα κατέβαινε η κα Δούρου υποψήφια για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα γινόταν μόνο αν δεν κατέβαινε ο κ. Κασσελάκης και τώρα η κατάσταση έχει επιστρέψει οριακά σε ακριβώς αυτό το σημείο.

Το Κόμμα Κασσελάκη

Ο τέως πρόεδρος σε όλες τις αφίσες που έχει βγάλει μέχρι σήμερα για να πει «είναι εδώ» δεν βάζει ποτέ λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως παρατηρούν στελέχη του κόμματος.
Επιμένει να γράφει «ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ» που παραπέμπει ευθέως σε δημιουργία δικού του κόμματος.

Αυτό μπορεί να γίνει είτε με το να κερδίσει το Συνέδριο και τις εκλογές, είτε όπως εκτιμούν κορυφαία στελέχη από την πλειοψηφία με το να εργαλειοποιήσει τη διαδικασία εκλογής προέδρου για να συγκεντρώσει μια ικανή μάζα ψηφοφόρων από φίλους και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και αν χάσει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα της δημιουργίας δικού του κόμματος.

Η κα Τζάκρη όμως με την τοποθέτησή της ότι δεν φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ καίει ουσιαστικά και το σενάριο της δημιουργίας νέου Κόμματος από τον κ. Κασσελάκη καθώς φαίνεται να μην τον ακολουθεί παραιτούμενη από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχα και η κα Πούλου πέρα από την παραίτησή της από τις θέσεις ευθύνης μέσα στο κόμμα και στην ΚΟ ως συντονίστρια, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως είπε χαρακτηριστικά στο action24.

Το ίδιο διαμηνύουν και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τους περίπου 10 με 11 που βρίσκονται στο στρατόπεδό του.

Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ είναι που θα τοποθετηθεί αυτό το «κόμμα Κασσελάκη» στον πολιτικό χάρτη.

Και το δεύτερο ερώτημα που θέτουν αντιστρέφοντας τα επιχειρήματα περί προσωπικών διαφορών είναι αν «θα κάνει δικό του κόμμα για ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους ή γιατί έχει προσωπικές διαφορές, όπως κατηγορούσε όλους όσοι του έκαναν τη μομφή;».

«Οι «αποστάτες» της Νέας Αριστεράς έβαλαν το «πιο αριστερά», ο κ. Κασσελάκης;» ρωτούν δηκτικά.