Ας συμφωνήσουμε προκαταβολικά: Και στο ποδόσφαιρο συμβόλαιο με την επιτυχία δεν υπέγραψε ποτέ κανείς. Όσα βήματα προς την σωστή κατεύθυνση και αν αντέγραψε κάποιος από το… manual. Όσα και αν ξόδεψε για την «ενίσχυση» του ρόστερ του.

Μια διαδικασία που περιλαμβάνει δεκάδες πρόσωπα, το «γκρουπ» που συνηθίζουν να λένε οι προπονητές, δεν μπορεί παρά να είναι πάντα ένα… μυστήριο: Μια ιεροτελεστία που αξίζει να παρατηρείς την λεπτομέρεια.

Χθες για παράδειγμα, το ρεπορτάζ από τον Ρέντη έφερε στο προσκήνιο για τον Ολυμπιακό κάτι που προφανώς το γνωρίζουν μόνο εκείνοι που το ζουν καθημερινά. Εκείνοι που φρόντισαν για τους «χαρακτήρες». Σε ημέρα ρεπό, και πήγαν εννέα ποδοσφαιριστές στο αθλητικό κέντρο. Από τον πιτσιρικά Αντώνη Παπακανέλλο και τον Νικόλα Μπότη που εκτελεί χρέη τέταρτου τερματοφύλακα, μέχρι τον 36χρονο Γουίλιαν που άπαντες έχουν να το λένε από την πρώτη στιγμή για τον επαγγελματισμό του.

Ναι, ο Βραζιλιάνος είχε λόγο να είναι εκεί. Το ίδιο και ο Ζέλσον Μαρτίνς. Έρχονται από τραυματισμούς, άρα φροντίζουν για την αποκατάσταση. Ο Σέρχιο Ολιβέιρα όμως δεν είχε κάποιο πρόβλημα. Ούτε ο Γιουσούφ Γιαζίτσι που θέλει να ελπίζει πως την Κυριακή θα χωρέσει για πρώτη φορά σε αποστολή του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα. Ούτε ο αναβαθμισμένος με το σπαθί του,  11αδάτος Κοστίνια. Ούτε φυσικά ο «δεν ξεκινά ματς δίχως αυτόν» Σαντιάγκο Έσε. Ούτε ο Κωνσταντής Τζολάκης που ως το βράδυ της Κυριακής ήταν με την εθνική μας ομάδα.

Όλοι όμως βγήκαν στον δρόμο για τον Ρέντη. Απευθείας στον Χρήστο Μουρίκη για μια παραπάνω ατομική προπόνηση. Τι δείχνει όλο αυτό; Εν πολλοίς «τα αποδυτήρια» που έχει φροντίσει να δημιουργήσει πολύ γρήγορα ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και οι συνεργάτες του. Την νοοτροπία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα «ενδότερα» του αγωνιστικού τμήματος. Την διάθεση όλων, να είναι έτοιμοι, να πάρουν μια ευκαιρία ή να εκμεταλλευτούν την προηγούμενη.

Στο μεταξύ μια νύχτα πριν, Κυριακή βράδυ, ο –μια… κατηγορία μόνος του- Ροντινέι φόρεσε την φανέλα της εθνικής ομάδας (μας) και πήγε σπίτι (του). Στις κερκίδες του «Γ. Καραϊσκάκης» για να παρακολουθήσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Και η φανέλα που επέλεξε δεν ήταν κάποια… τυχαία. Σε δύο ματς την φόρεσε ο «κολλητός» του φίλος Κώστας Φορτούνης: Μάρτη του ΄23 με Λιθουανία και Γιβραλτάρ.

Δεν επέλεξε τυχαία o Βραζιλιάνος να είναι εκεί. Γύρω από την εθνική μας ομάδα εκτυλίχθηκε μια τραγωδία τις μέρες που πέρασαν. Ο Ροντινέι με τον τρόπο ήθελε να δείξει πως στέκεται δίπλα, εξ ου και η επιλογή του να φορέσει την φανέλα με το εθνόσημο. Μια εβδομάδα πριν αντιμετώπιζε τον Τζορτζ Μπάλντοκ στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός.  Πίσω από το μόνιμο χαμόγελο του 32χρονου καταλαβαίνεις την ενσυναίσθηση

Πίσω στον πρόλογο: Οι Ερυθρόλευκοι έχουν δρόμο μπροστά προκειμένου να πείσουν για τη νέα τους αγωνιστική εκδοχή. Κανείς δεν ξέρει το αποτέλεσμα όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού. Ξέρει όμως ότι ήδη πέτυχε κάτι που το είχε και πέρσι στο ξεκίνημα του Βάσκου. Ένα γκρουπ που να θέλει να περνάει την ώρα του στον Ρέντη, ακόμη και σε μέρες ρεπό. Δεν τυχαίνουν αυτά. Ο 63χρονος πριν από το οριστικό «οκ» για κάθε μεταγραφή, κάνει πάντα ένα προσωπικό τηλεφώνημα: Δεν ψάχνει στοιχεία ποδοσφαιρικά. Ψάχνει για τον χαρακτήρα