Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Η 23χρονη Adriana έγραψε ιστορία καθώς έγινε η νεότερη ορειβάτης που κατακτά τις 14 κορυφές

Η 23χρονη Adriana έγραψε ιστορία καθώς έγινε η νεότερη ορειβάτης που κατακτά τις 14 κορυφές

«Το να σκαρφαλώσει όλα αυτά τα βουνά σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα. Εγώ χρειάστηκα 17 χρόνια» λέει ο πρώτος Βρετανός ορειβάτης που τα κατάφερε.

Μια 23χρονη έγινε η νεότερη γυναίκα που ανέβηκε και στις 14 κορυφές των 8.000 μέτρων και άνω στον κόσμο.

Η Adriana Brownlee έφτασε στην κορυφή Shishapangma στο Θιβέτ, ύψους 8.027 μέτρων, στις 9 Οκτωβρίου και έγινε η δεύτερη Βρετανίδα που ολοκλήρωσε αυτό το εξαντλητικό κατόρθωμα.

Αυτό έγινε τρία χρόνια αφότου η Brownlee έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ και αποφάσισε να ανέβει και στις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου, όπως ανέφεραν οι Times.

«Καθώς έφτανα στην κορυφή ξεκίνησα να κλαίω»

Καθώς πλησίαζε στην κορυφή της Shishapangma, είπε στην εφημερίδα: «Άρχισα να κλαίω. Δεν είχα φτάσει ακόμα στην κορυφή, δεν μπορούσα καν να τη δω, αλλά ήξερα ότι θα συμβεί.

Χρειάστηκε άλλη μια ώρα μέχρι να φτάσουμε στην απίστευτη κορυφή. Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε μόλις ανατείλει ο ήλιος και είχαμε έναν όμορφο καθαρό ουρανό.

«Ήταν η πιο απίστευτη στιγμή. Έκλαψα και πάλι αφού συνειδητοποίησα  ότι μόλις είχα ανέβει και στις 14 κορυφές των 8.000 μέτρων και είχα γράψει ιστορία».

Η Brownlee, η οποία μεγάλωσε στο νοτιοδυτικό Λονδίνο και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Bath, λέγεται ότι είχε θέσει τη φιλοδοξία της ως οκτάχρονη στο δημοτικό σχολείο, γράφοντας: «Θα ήθελα να γίνω διάσημη για την αναρρίχηση στο υψηλότερο βουνό του κόσμου… και να είμαι ένα από τα νεότερα κορίτσια που το κάνουν αυτό».

Οι 14 υψηλότερες κορυφές είναι το Έβερεστ, το Κ2, το Kangchenjunga, το Lhotse, το Makalu, το Cho Oyu, το Dhaulagiri I, το Manaslu, το Nanga Parbat, το Annapurna I, το Gasherbrum I, το Broad Peak, το Gasherbrum II και το Shishapangma.

Για την τελευταία της ανάβαση, η Brownlee ανέβηκε χωρίς τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου, καθιστώντας την ακόμη πιο δύσκολη πρόκληση.

«Η ορειβασία είναι η διαφυγή μου στη ζωή»

«Όλα έχουν να κάνουν με το εσωτερικό κίνητρο για μένα και με το να θέλω να πιέσω το σώμα μου και να πετύχω τους προσωπικούς μου στόχους», είπε. «Η ορειβασία είναι η διαφυγή μου στη ζωή, με κάνει να αισθάνομαι ελεύθερη και πραγματικά συνδεδεμένη με τον εαυτό μου, οπότε γίνεται εμμονή να επιστρέφω.

«Παράτησα το πανεπιστήμιο και το πτυχίο μου για να ακολουθήσω μια καριέρα στην ορειβασία και θυσίασα φιλίες, την κανονική εφηβική ζωή και πολλά άλλα, αλλά όλα άξιζαν τον κόπο».

Κοιτάζοντας μπροστά, δήλωσε ότι θέλει να συνεργαστεί με άλλους που έχουν ενθουσιασμό για την ορειβασία. «Θα παραμείνω στα βουνά, αλλά τώρα θέλω να βοηθήσω και άλλους να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους δημιουργώντας μια νέα γενιά εμπειριών ορειβασίας και πεζοπορίας σε μεγάλο υψόμετρο, η οποία εστιάζει στην ασφάλεια και στις προηγούμενες εμπειρίες των πελατών».

«Εγώ χρειάστηκα 17 χρόνια και εκείνη τέσσερα»

Λιγότεροι από 100 άνθρωποι έχουν αναρριχηθεί και στις 14 κορυφές, οι οποίες βρίσκονται στα Ιμαλάια και το Καρακορούμ. Ο πρώτος Βρετανός ορειβάτης που το κατάφερε ήταν ο Alan Hinkes το 2005.

Ο Hinkes δήλωσε στους Times: «Παρακολουθώ την αποφασιστική πρόοδο της Adriana από τότε που την πρωτογνώρισα το 2021. Είναι σπουδαία είδηση να ακούμε ότι ένας άλλος Βρετανός έχει ανέβει και στις 14 κορυφές.

«Το να σκαρφαλώσει όλα αυτά τα βουνά σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα. Εγώ χρειάστηκα 17 χρόνια. Κανένα από αυτά τα γιγαντιαία βουνά δεν είναι εύκολο ή ασφαλές και η ίδια έδειξε εξαιρετική αφοσίωση, καθώς και ότι υπέμεινε πολλά βάσανα και κινδύνους για να ολοκληρώσει και τις δύο κορυφές των 8.000 μέτρων».

Only in

Ζαλίζουν οι τιμές στα ακίνητα – Δείτε τις περιοχές φιλέτα

Η τιμές στα ακίνητα έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πιο καυτά ζητήματα στην αγορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024