Ισραηλινή διπλωματική πηγή δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Τελ Αβίβ ότι θα σταματήσουν την προμήθεια όπλων εάν το Ισραήλ συνεχίσει να εμποδίζει την αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Γάζα εντός 30 ημερών.

Σε επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν προς τους Ισραηλινούς υπουργούς Γιόαβ Γκάλαντ και Ρον Ντέρμερ, την Κυριακή, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι «το Ισραήλ πρέπει, ξεκινώντας από τώρα και εντός 30 ημερών, να ενεργήσει και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα.

Η κίνηση αυτή έρχεται τη στιγμή που αναμένεται η ισραηλινή επίθεση στο Ιράν με απρόβλεπτες συνέπειες για τη Μέση Ανατολή

Η αποτυχία του Ισραήλ να επιδείξει μια διαρκή δέσμευση για την εφαρμογή και διατήρηση αυτών των μέτρων μπορεί να έχει επιπτώσεις στην πολιτική των ΗΠΑ στο πλαίσιο της NSM-20 και της σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας».

Μετά από ένα χρόνο πολέμου στη Γάζα

Εάν η είδηση που μεταδίδουν τα ισραηλινά και όχι μόνο ΜΜΕ επιβεβαιωθεί, θα είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά μετά από πάνω από ένα χρόνο που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το χαρτί του εμπάργκο όπλων.

Η κίνηση αυτή έρχεται τη στιγμή που αναμένεται η ισραηλινή επίθεση στο Ιράν με απρόβλεπτες συνέπειες για τη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ εγγυόνται την ασφάλεια του Ισραήλ στέλνοντάς του ένα νέο αντιπυραυλικό σύστημα και 100 στρατιώτες για να το χειριστούν, γεγονός που σύμφωνα με πολλούς αναλυτές υποδηλώνει ότι οι αμυντικές ικανότητες του Τελ Αβίβ έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα.

Στο παρασκήνιο φαίνεται πως η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να πείσει το Ισραήλ να μην εξαπολύσει επίθεση σε πυρηνικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν, ωστόσο ο Νετανιάχου δήλωσε πως ναι μεν το Τελ Αβίβ ακούει τις ΗΠΑ αλλά αποφασίζει μόνο του με βάση τα συμφέροντά του.