Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αεράμυνά του – Μέχρι πού φτάνουν οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν

Ισραήλ: Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αεράμυνά του – Μέχρι πού φτάνουν οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν τελικά το σύστημα αεράμυνας Thaad στο Ισραήλ - Η επίθεση της Χεζμπολάχ με drones στη βάση Γκολάνι αποκάλυψε κι άλλες «τρύπες»

Η πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου και η επίθεση της Χεζμπολάχ με «σμήνος από drones» στη βάση της Ταξιαρχίας Γκολάνι στις 13 Οκτωβρίου αποκάλυψε την ευαλωτότητα των συστημάτων αεράμυνας του Ισραήλ.

Το Ιράν έχει δεσμευτεί ότι θα απαντήσει σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης στο έδαφός του

Οι ΗΠΑ, όπως γράφουν Guardian και BBC, ανησυχούν για τις «τρύπες» στην άμυνα του συμμάχου τους και γι’ αυτό αποφάσισαν τελικά να στείλουν το ισχυρό σύστημα αεράμυνας Thaad στο Τελ Αβίβ, μαζί με Αμερικανούς στρατιώτες που θα το χειρίζονται.

Ο Guardian αναφέρεται ιδιαίτερα στην επίθεση της Χεζμπολάχ στη βάση Γκολάνι που άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς και πολλούς τραυματίες, επτά από τους οποίους είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Το drone που χτύπησε την καντίνα όπου βρίσκονταν οι στρατιώτες στη βάση Γκολάνι κοντά στην Μπινγιαμίνα ήταν ένα από τα τρία που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ στη συγχρονισμένη επίθεσή της που κατάφερε να διαπεράσει την άμυνα του Ισραήλ.

Παρόλο που και τα τρία drones εντοπίστηκαν πάνω από τη Μεσόγειο, αναχαιτίστηκαν μόνο τα δύο, με το τρίτο να καταφέρει φονικό χτύπημα.

Οι IDF, όπως έχει ανακοινωθεί, εξετάζουν πώς το συγκεκριμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατάφερε να ξεφύγει από τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και το σύστημα Iron Dome.

Ισραηλινοί στρατιώτες μετακινούνται μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ με drone στη βάση Γκολάνι.

Αλλαγή τακτικής από τη Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ έχει αναπροσαρμόσει την τακτική της, ρίχνοντας ρουκέτες ενώ εκτοξεύει drones για να θολώσει την εικόνα των αμυνόμενων.

Τα drones μπορεί να πετούν πιο αργά από τους πυραύλους, αλλά τα ιρανικά μοντέλα που χρησιμοποιεί η λιβανέζικη οργάνωση είναι δύσκολο να τα δει κανείς ή να τα εντοπίσουν τα ραντάρ, ένα έργο που γίνεται πιο περίπλοκο επειδή πετούν σκόπιμα χαμηλά.

Το ευέλικτο αυτό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που λέγεται ότι είναι το Sayyad 107, δεν αντιμετώπισε πρόβλημα με παρεμβολή στο GPS του, πιθανώς επειδή χρησιμοποιούσε ρωσικά ή κινεζικά εναλλακτικά μέσα.

Δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες που ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταφέρνει να διεισδύσει στο Ισραήλ. Ο Guardian γράφει ότι ένας οίκος ευγηρίας στη Χερζλίγια χτυπήθηκε από ένα drone την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της γιορτής του Γιομ Κιπούρ – ένα από τα δύο που πέρασαν τα σύνορα από τον Λίβανο. Το άλλο καταρρίφθηκε με επιτυχία από μαχητικό αεροσκάφος, αλλά το δεύτερο χτύπησε το κτίριο λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Τελ Αβίβ.

Πόσα drones έχουν διεισδύσει στο Ισραήλ

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναχαίτισε περισσότερο από το 80% των εισερχόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά 221 από τα 1.200 που έχουν εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων μέχρι στιγμής έχουν περάσει στο Ισραήλ.

Η αύξηση του αριθμού των επιθέσεων και τα πιο πολύπλοκα όπλα που παραμένουν σχετικά φθηνά στην παραγωγή θα αυξήσουν τον κίνδυνο για περισσότερα θύματα στο Ισραήλ καθώς οι μάχες συνεχίζονται. Φυσικά, ο αριθμός των αμάχων ή των στρατιωτών που χάνουν τη ζωή τους από ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο και τη Γάζα παραμένει ασύγκριτα μεγαλύτερος.

Ο Guardian θυμίζει ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλήγματα στην πόλη Αϊτού στον βόρειο Λίβανο τη Δευτέρα, ενώ 22 άνθρωποι – μεταξύ των οποίων 15 παιδιά – σκοτώθηκαν την Κυριακή σε επίθεση σε σχολείο στην κεντρική Γάζα.

Παλαιστίνιοι θρηνούν δικούς τους ανθρώπους στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα μετά από επίθεση του Ισραήλ.

Τα αποτελέσματα της επίθεσης του Ιράν

Αν και η μεγάλης κλίμακας επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ στις αρχές του μήνα ήταν διαφορετικής τάξης μεγέθους, φαίνεται ότι και αυτή ήταν πιο επιζήμια από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί. Στην αρχή κρίθηκε από τον αριθμό των θυμάτων που προκάλεσε – μόνο ένα άτομο, ένας Παλαιστίνιος στη Δυτική Όχθη, πιστεύεται ότι σκοτώθηκε. Αλλά ο αντίκτυπος στα κτίρια ήταν μεγαλύτερος από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Η φορολογική αρχή του Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έλαβε 2.200 αιτήσεις αποζημίωσης για ζημιές που αφορούσαν πολιτικά κτίρια μετά την επίθεση της 1ης Οκτωβρίου και άλλες 300 για οχήματα και περιουσίες, ανεβάζοντας τη συνολική εκτίμηση των ζημιών σε 150 έως 200 εκατομμύρια σέκελ (31 έως 41 εκατομμύρια στερλίνες).

Στο Χοντ Χασαρόν, βορειοανατολικά του Τελ Αβίβ, περισσότερα από 1.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές, ορισμένα από τα οποία επλήγησαν από το ωστικό κύμα πυραύλου που έπεσε κοντά, σε μη κατοικημένη περιοχή.

Με βάση τα παραπάνω και με το Ισραήλ να αναμένεται να προβεί σύντομα σε αντίποινα κατά του Ιράν, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν το σύστημα Thaad στο Ισραήλ, μαζί με περίπου 100 Αμερικανούς στρατιώτες.

Το Thaad έχει σχεδιαστεί για την άμυνα κατά βαλλιστικών πυραύλων και θα παραταχθεί μαζί με τα αμυντικά συστήματα μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς Arrow 2 και 3 και David’s Sling του Ισραήλ.

Πού μπορούν να φτάσουν οι πύραυλοι της Τεχεράνης

Το BBC, σε γράφημά του, παρουσιάζει το πυραυλικό οπλοστάσιο του Ιράν, επισημαίνοντας και αυτό τις ανησυχίες των Αμερικανών για την αεράμυνα του Ισραήλ.

Πηγή: BBC

Δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post ανέφερε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ενώ και το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει πως τα αντίποινα σε βάρος του Ιράν θα καθοριστούν βάσει των συμφερόντων του Ισραήλ.

Ωστόσο, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν και άλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης.

Αυτό είναι που ανησυχεί τόσο το Ισραήλ όσο και τις ΗΠΑ, ενώ μπορεί να ρίξει ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά της Μέσης Ανατολής, με την απειλή ενός περιφερειακού πολέμου να είναι πραγματικά υπαρκτή.

Only in

Ευρώπη, ο άβουλος θεατής;

Από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη παραμένει καθηλωμένη σε ρόλο ουραγού των ΗΠΑ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024