«Έχει κανείς την εντύπωση πως τα σύνορα είναι σαν κόσκινο – και πως οι ροές στο μεταναστευτικό είναι εκτός ελέγχου. Αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε να αλλάξουμε», ήταν μια από τις πρώτες δηλώσεις 73χρονου νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ.

Προσφάτως παραιτηθείς από Ευρωπαίος Επίτροπος, πρώην επικεφαλής των διαπραγμάτευσεων για το Brexit, μέλος του δεξιού γκωλικού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί» διορίστηκε επικεφαλής της νέας κυβέρνησης της Γαλλίας από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κόντρα στο αποτέλεσμα της κάλπης των πρόωρων εκλογών του Ιουνίου.

Με τις κοινοβουλευτικές «πλάτες» της λεπενικής ακροδεξιάς, επέζησε προ ημερών πρότασης μορφής του Νέου Λαϊκού Μετώπου, ήτοι του συνασπισμού του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς και νικητή των εκλογών.

Τώρα ο Μπαρνιέ σπεύδει να ξεπληρώσει τα ανοιχτά πολιτικά «γραμμάτια» με το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, προωθώντας έναν νέο, ακόμη πιο σκληρό νόμο για το μεταναστευτικό.

Στόχος είναι να τεθεί προς ψήφιση στις αρχές του 2025, μόλις ένα χρόνο μετά την ψήφιση προηγούμενου σχετικού νόμου, που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο κοινοβούλιο, στους κόλπους της ίδιας της τότε προεδρικής πλειοψηφίας και στους δρόμους.

«Ένας νέος νόμος για τη μετανάστευση είναι απαραίτητος» για την προσαρμογή πολλών διατάξεων», προανήγγειλε η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, Μοντ Μπρεζόν μιλώντας στο δίκτυο BFM.

«Πρέπει να προσαρμοστούμε στις μεταβαλλόμενες προκλήσεις ασφαλείας», υπογράμμισε, υιοθετώντας ξενοφοβικούς τόνους.

«Δεν πρέπει να υπάρχει κανένα ταμπού για την προστασία των Γάλλων»

Σκιαγραφώντας τα νέα μέτρα, έκανε λόγο για «παράταση της περιόδου διοικητικής κράτησης» -ήτοι χωρίς δικαστική απόφαση- παράτυπων μεταναστών που θεωρούνται «επικίνδυνοι».

Πρόκειται ουσιαστικά για μια επικίνδυνα γενικόλογη κατηγοριοποίηση, που ερμηνεύεται ως προπομπός απελάσεων εξπρές και σηματοδοτεί νέες προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στη Γαλλία.

Μία από τις προβλεπόμενες επιλογές -αναφέρει το πρακτορείο AFP- είναι να αυξηθεί η μέγιστη περίοδος κράτησης από 90 σε 210 ημέρες, η οποία επί του παρόντος αφορά υποθέσεις τρομοκρατίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πλαισιωμένος από τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, Ντινιέ Μιγκό (αριστερά) και τον σκληροπυρηνικό νέο υπουργό Εσωτερικών, Μπρούνο Ρεταγιέ (δεξιά), σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι (Christophe Ena/Pool via REUTERS)

Καν’ το όπως… η Ακροδεξιά

Στα προωθούμενα αντιμεταναστευτικά μέτρα από την νέα δεξιά κυβέρνηση της Γαλλίας εκτιμάται ότι συμπεριλαμβάνονται αρκετά, που είχαν ήδη απορριφθεί από το Συνταγματικό Συμβούλιο στο πλαίσιο του προηγούμενου σχετικού νόμου.

Αφορούσαν σε αυστηρές μεταναστευτικές ποσοστώσεις, επαναφορά του αδικήματος της παράτυπης διαμονής, εγγύηση επιστροφής για τους αλλοδαπούς φοιτητές, περιορισμούς στην οικογενειακή επανένωση ή στο δικαίωμα κατοχής γης.

«Κουτσουρεμένο» από την αρχική εκδοχή του, το ισχύον έως και σήμερα νομοσχέδιο για τη μετανάστευση είχε εγκριθεί τον περασμένο Ιανουάριο από την τότε κυβέρνηση μειοψηφίας του προέδρου Μακρόν, χάρη στην αποχή των βουλευτών του Εθνικού Συναγερμού.

Όχι τυχαία, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν παραμένει κοινός παρονομαστής του τότε με το τώρα. Δεν είναι όμως πλέον μόνος…

«Αρχιτέκτονας» των επίμαχων διατάξεων ήταν ο πρόεδρος της πλειοψηφούσας ομάδας των δεξιών Ρεπουμπλικανών στη γαλλική Γερουσία, Μπρούνο Ρεταγιέ.

Σήμερα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών -καθ’ ύλην αρμόδιος για το μεταναστευτικό- στη δεξιά κυβέρνηση Μπαρνιέ, ο επικεφαλής της οποίας είναι γνωστός θιασώτης της αντι-μεταναστευτικής πολιτικής του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Σε μια κυνική δε ομολογία του πολιτικού παζαριού, η λεπενική ακροδεξιά έχει προειδοποιήσει νέτα-σκέτα ότι η απουσία αυστηρότερων νόμων για τη μετανάστευση θα μπορούσε να ωθήσει σε στήριξη ψήφου δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

«Είναι όλα συμφωνημένα. Έχουμε μια κυβέρνηση με τον Μπρούνο Ρεταγιέ, ο οποίος μας πουλάει έναν μεταναστευτικό νόμο ως υπόσχεση στην ακροδεξιά», καταγγέλλει ο Ολιβιέρ Φορ, επικεφαλής των Γάλλων Σοσιαλιστών, βασικής συνιστώσας του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

Κατά τη Σιριέλ Σατελάν, στέλεχος των κοινοβουλευτικά «ομόσταυλων» Οικολόγων/ Πράσινων, πρόκειται για «ένα νομοθετικό συνοθύλευμα που δεν λύνει τίποτα» και έχει ήδη «καταστρέψει τις ζωές πολλών ανθρώπων».

Κατά τα λοιπά, η κυβερνητική εκπρόσωπος επιμένει ότι η συζήτηση για τον νέο μεταναστευτικό νόμο θα γίνει «με όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες» και «δεν θα στηριχθεί στην υποστήριξη του Εθνικού Συναγερμού»….

«Χαράς ευαγγέλια», αλλά και πολιτικές «παγίδες» για την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν με την αντιμεταναστευτική στροφή της νέας κυβέρνησης του Παρισιού (EPA/JULIEN WARNAND)

Στρίβειν δια της αντιμεταστευτικής ρητορικής

Από το 1980, έχουν εγκριθεί 32 νόμοι για το μεταναστευτικό νόμοι στη Γαλλία.

Με την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, έδειχνε να αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου νόμου στο εγγύς μέλλον.

Ωστόσο η κατάσταση αλλάζει ραγδαία στην Ευρώπη, στο φόντο της επιδεινούμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή και της αντιμεταναστευτικής μεταστροφής της κυβέρνησης Σολτς στη Γερμανία.

Πλέον «η Γαλλία και η Γερμανία προσχώρησαν στις χώρες που ζητούν αυστηρότερη αντιμετώπιση της μετανάστευσης στην Ευρώπη», επισημαίνει ο ιστότοπος Politico, ενόψει της συνόδου κορυφής των «27», στις 17-18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Προς τούτο επικαλείται προσχέδιο που καλεί σε ταχύτερες διαδικασίες απέλασης.

«Τώρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πιο δεξιόστροφο, ορισμένοι ηγέτες πιστεύουν ότι μια νέα οδηγία θα μπορούσε να περάσει από ψηφοφορία στο σώμα», υπογραμμίζει.

Στο φόντο βρίσκεται ένα σκηνικό πολιτικής αστάθειας και δημοσιονομικών εκτροχιασμών.

Πρόκειται για μια μέγγενη στην οποία βρίσκεται εγκλωβισμένη πρωτίστως στην παρούσα φάση τη Γαλλία.

Ενόσω στρέφει τον δημόσιο διάλογο στο μεταναστευτικό, η κυβέρνηση Μπαρνιέ παρουσιάζει τον νέο προϋπολογισμό, καλούμενη να τιθασεύσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, που πλέον εκτιμάται ότι ίπταται στο 6,1% του ΑΕΠ.

Όπερ σημαίνει ότι οι αρχικοί κυβερνητικοί στόχοι για έλλειμμα στο 4,4% για φέτος έχουν «ναυαγήσει», εν μέσω μείωσης φορολογικών εσόδων και συρρίκνωσης των καταναλωτικών δαπανών.

Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει δραστικές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, ως πρώτο βήμα για τη μείωση του δημοσιονομικού κενού εντός του ορίου του 3% που θέτει η ΕΕ έως το 2029.

Στο μεσοδιάστημα, το κόστος δανεισμού της Γαλλίας -δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης- αυξάνεται.

Εάν η κυβέρνηση Μπαρνιέ αποτύχει να πείσει τους επενδυτές, το χρέος της Γαλλίας μπορεί να εκτοξευθεί.

Εάν δεν πείσει το κοινοβούλιο, μπορεί να καταρρεύσει.

Αναζητώντας «αποδιοπομπαίους τράγους»

Η συγκυρία για τη νέα αντιμεταναστευτική στροφή της γαλλικής κυβέρνησης κάθε άλλο παρά είναι τυχαία, κατά τον Μπενουά Αμόν, πάλαι ποτέ στέλεχος και προεδρικό υποψήφιο των Σοσιαλιστών, μετέπειτα ιδρυτή του αριστερού κόμματος Génération·s και νυν διευθύνοντα συμβούλου της οργάνωσης SINGA Global για την ένταξη προσφύγων και μεταναστών.

«Καθώς η δημοσιονομική λιτότητα κατεδαφίζει τις δημόσιες υπηρεσίες και τις θέσεις εργασίας των Γάλλων», παρατηρεί, «αναζητείται ένας αποδιοπομπαίος τράγος».