«Θαύματα», χρήμα και σεξουαλική κακοποίηση. Στοιχεία για τα όσα συνέβαιναν στη Μονή Αββακούμ στην Κύπρο συνεχίζουν να έρχονται στο φως καθημερινά μετά τις πρώτες αποκαλύψεις, πριν μήνες. Και παίρνουν τη μορφή τσουνάμι.

Στις 2 Οκτωβρίου το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας της Κύπρου αποφάσισε την καθαίρεση των Νεκταρίου Γεωργίου, Πορφυρίου Ττόουλου και Αββακούμ Χριστοφή της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ καθώς «υπέπεσαν κανονικά παραπτώματα».

Τότε ο καθαιρεθείς αρχιμανδρίτης Πορφύριος, σε δηλώσεις του ανέφερε «θα τα πούμε με τον Μητροπολίτη Ησαΐα Κυκκώτη στα πολιτικά δικαστήρια και εκεί θα επέλθει η πραγματική δικαιοσύνη». Έκανε μάλιστα λόγο για «ηθική δολοφονία». Τότε ο Πορφύριος είχε προαναγγείλει την πρόθεση τους να γράψουν και βιβλίου για τα κακώς κείμενα της εκκλησίας, με με τίτλο «Εκκλησία – Tο κράτος μαφία της Κύπρου».

Το βιβλίο τι θα περιγράφει το βιβλίο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για την κυπριακή εκκλησία, ενώ δεν είναι σαφές ποια θα είναι η αντίδραση. Τόσο του κράτους, όσο και της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ολική κάθαρση

Τότε στις δηλώσεις του ο Πορφύριος υποστήριζε  ότι «η κάθαρση της Εκκλησίας να είναι ολική και όχι επιλεκτική και εμπαθής».

Είχε επιτεθεί δε στον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα δηλώνοντας ότι «ο Μητροπολίτης Ταμασού έχει καταγγελθεί για κλοπή προσωπικών αντικειμένων δικών μας, αξίας πέραν των €300.000, όπου η Αστυνομία δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε, αφήνοντας τα αντικείμενα μας και την περιουσία μας εκτεθειμένα και σε κίνδυνο, χωρίς να εκδώσει ούτε ένταλμα έρευνας, ούτε σύλληψης για τους ηθικούς αυτουργούς αυτής της κλοπής. Ο Μητροπολίτης έχει καταγγελθεί μεταξύ άλλων για απαγωγή μοναχών, για παράνομη είσοδο στην Μονή κατά την απουσία μας χωρίς ένταλμα έρευνας, για παράνομη είσοδο και κλοπή, παράνομη κατακράτηση, απειλή βιοπραγίας, της κατάχρησης εξουσίας, της υποκίνησης μαρτύρων σε ψευδή μαρτυρία, την καταστροφή αποδεικτικού υλικού, της κοινής επίθεσης, της στέρησης της ελευθερίας κάποιου με σκοπό των εξαναγκασμό να προβεί σε μη οφειλόμενη πράξη και δεκάδες άλλα αδικήματα».

Νέο σκάνδαλο

Την ίδια στιγμή ωστόσο νέο σκάνδαλο ταλανίζει την εκκλησιαστική περιφέρεια Ταμασού και Ορεινής, όπως επισημαίνει δημοσίευμα της ιστοσελίδας της κυπριακής εφημερίδας  «Πολίτης», με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά να φέρονται να είναι δύο μοναχοί μητρόπολης. Και όπως επισημαίνει κοντά στον ίδιο το Μητροπολίτη Ταμασού.

Μετά από καταγγελία, οι δύο μοναχοί ερευνώνται – όπως αναφέρει το δημοσίευμα – για σεξουαλικής φύσεως αδικήματα και σύμφωνα με πληροφορίες κυκλοφορούν και βίντεο που μαρτυρούν τα αδικήματα.

Να σημειωθεί ότι την καταγγελία έκαναν οι τρεις μοναχοί της μονής Αββακούμ, μετά την απόφαση του Συνοδικού δικαστηρίου για καθαίρεσή τους.

Πλήρης διερεύνηση

Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας, «ευθύς αμέσως μόλις έλαβε γνώση συγκεκριμένων ισχυρισμών, έδωσε οδηγίες για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τους κανόνες της Εκκλησίας μας και τις ηθικές αξίες της ιεροσύνης. Αποκλειστικός στόχος, και αυτή την φορά, είναι η πνευματική τάξη και η κάθαρση στους κόλπους της εκκλησία μας με το οποιοδήποτε κόστος», σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Μητρόπολης Ταμασού.

Ωστόσο όπως επισημαίνει ο «Πολίτης» «από το περιβάλλον της Μητρόπολης και των δύο εμπλεκόμενων μοναχών, διαχέεται πως η καταγγελία είναι πράξη εκδίκησης, αφού η υπό διερεύνηση μοναχοί είναι αυτοί που κατήγγειλαν το σκάνδαλο στη Μονή Αββακούμ και πως τίποτα το μεμπτό υπάρχει».

Αυτοί που τους «κάρφωσαν»

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» «είχε διαρρεύσει, πως ο ένας υπό διερεύνηση (πλέον) μοναχός, είχε ζητήσει να του δοθεί απολυτήριο για να ταξιδέψει στο εξωτερικό με σκοπό να γίνει ηγούμενος σε συγκεκριμένο μοναστήρι. Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος είχε ξεκαθαρίσει, πως δεν θα επιτραπεί κάτι τέτοιο αν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση, με το σκεπτικό ότι η Εκκλησία της Κύπρου δεν επιθυμεί να μεταφέρει τέτοια προβλήματα στο εξωτερικό, εάν και εφόσον ισχύουν οι καταγγελίες».

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμα πως ο «δεύτερος μοναχός, ο οποίος κάρφωσε τους μοναχούς της Μονής Οσίου Αββακούμ, περί το τέλος Αυγούστου είχε καταγγελθεί ακόμη και στην Αστυνομία για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικης, κάτι το οποίο ο ίδιος φέρεται να απορρίπτει κατηγορηματικά. Ο εν λόγω μοναχός φέρεται να γνώρισε την ανήλικη όταν αυτή επισκεπτόταν τη Μητρόπολη με τους γονείς της. Μάλιστα, πληροφορίες τον φέρουν να διατηρούσε φιλικές σχέσεις με την οικογένεια».

Διάλογοι που «καίνε»

Οι καθαιρεθέντες μοναχοί ισχυρίζονται ότι έχουν στην διάθεση τους διαλόγους που «καίνε» καθώς και στοιχεία για να επιβεβαιώσουν τα όσα θα γράψουν στο σχετικό βιβλίο, που είχαν προαναγγείλει στις δηλώσεις τους.

Σύμφωνα με το STAR υπάρχουν διάλογοι στους οποίους αναφέρονται τα εξής:

– Αρχιμανδρίτης: «Σε θέλω τρελά, τι ζώδιο είσαι;».

– Χρήστης: «Αιγόκερως, γιατί;».

– Αρχιμανδρίτης: «Για να δω αν ταιριάζουμε».

– Χρήστης: «Είσαι παπάς, δεν ντρέπεσαι; Είσαι ηλίθιος; Εγώ δεν κάνω τίποτα».

Σε δεύτερο διάλογο χρήστη με συνεργάτη Μητροπολίτη αναφέρονται τα παρακάτω:

– Χρήστης: «Πες μου την… γιατί την ήθελες και στην έστελνα, αφού δεν είσαι».

– Συνεργάτης Μητροπολίτη: «Είχα αυτό το πάθος και αγωνιζόμουν αρκετά και πάρα πολύ».

– Χρήστης: «Είσαι… φίλε».

– Συνεργάτης Μητροπολίτη: «Με κανόνες και αγώνα».

– Χρήστης: «».