Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Διαψεύδει πως προμηθεύει με drones τους αντάρτες στο φιλορωσικό Μαλί

Ουκρανία: Διαψεύδει πως προμηθεύει με drones τους αντάρτες στο φιλορωσικό Μαλί

Η Ουκρανία «απορρίπτει σθεναρά τις κατηγορίες» ότι προμηθεύει UAV σε αντάρτες στο Μαλί», το οποίο διάκειται φιλικά προς τη Ρωσία και συνεργάζεται με δυνάμεις της Βάγκνερ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας διέψευσε το βράδυ χθες Δευτέρα δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι προμηθεύει μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) σε αντάρτες που πολεμούν στο βόρειο τμήμα του Μαλί (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters, επάνω, ουκρανός στρατιώτης χειρίζεται ένα ουκρανικής κατασκευής drone στο μέτωπο με τη Ρωσία).

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde μετέδωσε ότι μαχητές Τουαρέγκ στη δυτικοαφρικανική χώρα χρησιμοποιούν ουκρανικά UAV σε επιχειρήσεις τους εναντίον του στρατού και μισθοφόρων της ρωσικής Wagner.

H Ρωσία έχει κατηγορήσει την Ουκρανία ότι άνοιξε ένα «δεύτερο μέτωπο» εναντίον της στην Αφρική

«Η Ουκρανία απορρίπτει σθεναρά τις κατηγορίες, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας μέσω διεθνών μέσων ενημέρωσης, περί δήθεν ανάμειξης του κράτους μας στην προμήθεια UAV σε αντάρτες στο Μαλί», αναφέρει η ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο Μαλί, φτωχή χώρα που αντιμετωπίζει την εξάπλωση των τζιχαντιστών και μια βαθιά πολυδιάστατη κρίση από το 2012, έχουν σημειωθεί δύο πραξικοπήματα, ένα τον Αύγουστο του 2020 και το επόμενο τον Μάιο του 2021.

Εκτοτε κυβερνάται από χούντα, της οποίας ηγείται ο συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά. Πέραν όμως της δράσης τζιχαντιστικών οργανώσεων, μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και ανταρτών Τουαρέγκ κοντά στα σύνορα με την Αλγερία.

«Πληροφορίες» στους αντάρτες

Τον Αύγουστο, η χούντα του Μαλί διέκοψε διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία επειδή το Κίεβο ανέφερε πως οι αντάρτες είχαν όλες τις «απαραίτητες» πληροφορίες για να εξαπολύσουν επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες στρατιώτες και μισθοφόρους της Wagner στον βορρά.

Εν μέσω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι άνοιξε ένα «δεύτερο μέτωπο» εναντίον της, ενισχύοντας μαχητές σε αφρικανικές χώρες οι οποίες διάκεινται φιλικά προς τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ

Only in

Το Ισραήλ βλέπει τους πολίτες του να το εγκαταλείπουν

Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με ρεκόρ μετανάστευσης, με 40.600 άτομα να φεύγουν φέτος, αριθμός που δεν έχει ξαναδεί ποτέ η χώρα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024