Τομά Σανκαρά: Σαν σήμερα το 1987 δολοφονήθηκε ο «Τσε Γκεβάρα της Αφρικής»
Πριν 37 χρόνια ένα πραξικόπημα ανέτρεψε και δολοφόνησε τον Τομά Σανκαρά, ηγέτη της Μπουρκίνα Φάσο
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
Οι γονείς του ήθελαν να τον δουν ιερέα, αλλά επέλεξε τελικά να γίνει στρατιωτικός. Έγινε ηγέτης της χώρας του προσπάθησε να κάνει πράξη μια πραγματική επανάσταση. Απέρριψε τις υποδείξεις του ΔΝΤ και τον βραχνά του χρέους, έκανε πράξη την αγροτική μεταρρύθμιση, εφάρμοσε μεγάλα προγράμματα εμβολιασμού, αγωνίστηκε για να φυτευτούν εκατομμύρια δέντρα για να καταπολεμηθεί η ερημοποίηση, εργάστηκε για την ισότητα των γυναικών, απαγόρεψε τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, τους υποχρεωτικούς γάμους και την πολυγαμία, καταπολέμησε τη διαφθορά και προχώρησε ακόμη και στο να αλλάξει το όνομα της χώρας του από «Δημοκρατία του Άνω Βόλτα» σε «Λαϊκή Δημοκρατία της “Χώρας των Αδιάφθορων Ανθρώπων”». Αρνιόταν να μετακινείται με ακριβά αυτοκίνητα και πολεμησε τα προνόμια των αξιωματούχων.
Γι’ αυτό και ο Τομά Σανκαρά θεωρήθηκε μία από τις πιο ελπιδοφόρες προσωπικότητες της Αφρικής, με αρκετούς να παρομοιάζουν την επιμονή του σε έναν επαναστατικό δρόμο, με την αντίστοιχη του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Για αρκετούς στην Αφρική ο Σανκαρά ήταν αυτός που έδειχνε τον δρόμο για έναν άλλο δρόμο, σε ρήξη με τους μηχανισμούς εξάρτησης με τις δυτικές δυνάμεις και την προσπάθεια μίμησης ενός «δυτικού» προτύπου ανάπτυξης.
Όμως, η στάση του ενόχλησε πολλούς, ξεκινώντας από τις πρώην αποικιακές δυνάμεις, όπως τη Γαλλία που για δεκαετίες διατήρησε (και εξακολουθεί να επιδιώκει) να έχει μια ισχυρή παρουσία στην Αφρική. Γι’ αυτό και το πραξικόπημα που τον ανέτρεψε και που οδήγησε και στην ανατροπή των περισσότερων πολιτικών που αυτός είχε εφαρμόσει, εκτιμάται ότι είχε και γαλλική ανάμειξη.
Αυτός που θα ηγηθεί του πραξικοπήματος, θα είναι ο Μπλεζ Κομπαορέ, πρώην συνεργάτης του Σανκαρά, ο οποίος θα ανατρέψει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις του, κυβερνώντας έως το 2014 όταν ανατράπηκε υπό το βάρος μιας μεγάλης λαϊκής εξέγερσης και θα εγκαταλείψει τη χώρα. Το 2022 θα καταδικαστεί ερήμην για τη δολοφονία του Σανκαρά.
Η δολοφονία του Τομά Σανκαρά στις 15 Οκτωβρίου 1987, έκοψε το νήμα της ζωής του, σε ηλικία μόλις 38 ετών, αλλά όχι της απήχησης των ιδεών του. Στην Αφρική έγινε ένα σύμβολο του Παναφρικανισμού και του αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού και η μνήμη του παραμένει ζωντανή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις