Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Τομά Σανκαρά: Σαν σήμερα το 1987 δολοφονήθηκε ο «Τσε Γκεβάρα της Αφρικής»

Τομά Σανκαρά: Σαν σήμερα το 1987 δολοφονήθηκε ο «Τσε Γκεβάρα της Αφρικής»

Πριν 37 χρόνια ένα πραξικόπημα ανέτρεψε και δολοφόνησε τον Τομά Σανκαρά, ηγέτη της Μπουρκίνα Φάσο

Οι γονείς του ήθελαν να τον δουν ιερέα, αλλά επέλεξε τελικά να γίνει στρατιωτικός. Έγινε ηγέτης της χώρας του προσπάθησε να κάνει πράξη μια πραγματική επανάσταση. Απέρριψε τις υποδείξεις του ΔΝΤ και τον βραχνά του χρέους, έκανε πράξη την αγροτική μεταρρύθμιση, εφάρμοσε μεγάλα προγράμματα εμβολιασμού, αγωνίστηκε για να φυτευτούν εκατομμύρια δέντρα για να καταπολεμηθεί η ερημοποίηση, εργάστηκε για την ισότητα των γυναικών, απαγόρεψε τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, τους υποχρεωτικούς γάμους και την πολυγαμία, καταπολέμησε τη διαφθορά και προχώρησε ακόμη και στο να αλλάξει το όνομα της χώρας του από «Δημοκρατία του Άνω Βόλτα» σε «Λαϊκή Δημοκρατία της “Χώρας των Αδιάφθορων Ανθρώπων”». Αρνιόταν να μετακινείται με ακριβά αυτοκίνητα και πολεμησε τα προνόμια των αξιωματούχων.

Γι’ αυτό και ο Τομά Σανκαρά θεωρήθηκε μία από τις πιο ελπιδοφόρες προσωπικότητες της Αφρικής, με αρκετούς να παρομοιάζουν την επιμονή του σε έναν επαναστατικό δρόμο, με την αντίστοιχη του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Για αρκετούς στην Αφρική ο Σανκαρά ήταν αυτός που έδειχνε τον δρόμο για έναν άλλο δρόμο, σε ρήξη με τους μηχανισμούς εξάρτησης με τις δυτικές δυνάμεις και την προσπάθεια μίμησης ενός «δυτικού» προτύπου ανάπτυξης.

Όμως, η στάση του ενόχλησε πολλούς, ξεκινώντας από τις πρώην αποικιακές δυνάμεις, όπως τη Γαλλία που για δεκαετίες διατήρησε (και εξακολουθεί να επιδιώκει) να έχει μια ισχυρή παρουσία στην Αφρική. Γι’ αυτό και το πραξικόπημα που τον ανέτρεψε και που οδήγησε και στην ανατροπή των περισσότερων πολιτικών που αυτός είχε εφαρμόσει, εκτιμάται ότι είχε και γαλλική ανάμειξη.

Αυτός που θα ηγηθεί του πραξικοπήματος, θα είναι ο Μπλεζ Κομπαορέ, πρώην συνεργάτης του Σανκαρά, ο οποίος θα ανατρέψει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις του, κυβερνώντας έως το 2014 όταν ανατράπηκε υπό το βάρος μιας μεγάλης λαϊκής εξέγερσης και θα εγκαταλείψει τη χώρα. Το 2022 θα καταδικαστεί ερήμην για τη δολοφονία του Σανκαρά.

Η δολοφονία του Τομά Σανκαρά στις 15 Οκτωβρίου 1987, έκοψε το νήμα της ζωής του, σε ηλικία μόλις 38 ετών, αλλά όχι της απήχησης των ιδεών του. Στην Αφρική έγινε ένα σύμβολο του Παναφρικανισμού και του αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού και η μνήμη του παραμένει ζωντανή.

Only in

Μονή Αββακούμ: Μετά τις «καρατομήσεις» μοναχοί απειλούν με βιβλίο «Εκκλησία: Το κράτος μαφία της Κύπρου»

Ξεκινά έρευνα για δύο ακόμα μοναχούς, ενώ έρχονται στο φως διάλογοι που «καίνε»: «Σε θέλω τρελά, τι ζώδιο είσαι;» φέρεται να λέει αρχιμανδρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024