Χειμώνας στην Ευρώπη: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα για τα χιονοδρομικά κέντρα
Ο ευρωπαϊκός χειμώνας πλησιάζει πλησιάζει και οι χιονοδρομικές πίστες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς χιόνι. Οι πρώτες μακροπρόθεσμες προγνώσεις μας προδιαθέτουν τι μας περιμένει και μένει να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν.
Η κλιματική αλλαγή είναι ο κυρίαρχος παράγοντας πίσω από τις ολοένα και πιο υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη. Ο ζεστός και απρόβλεπτος καιρός έχει αφήσει τις χιονοδρομικές πίστες χωρίς χιόνι τα τελευταία χρόνια, μια τάση που επηρεάζει ήδη τη φετινή χιονοδρομική περίοδο ενώ ο χειμώνας πλησιάζει.
Από τους 35 αναγνωρισμένους δείκτες υγείας του πλανήτη οι 25 βρίσκονται σήμερα στο χειρότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί και οι ειδικοί σε θέματα κλίματος δεν κρύβουν την ανησυχία τους.
Διάχυτη ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα με αρκετούς δείκτες να βρίσκονται στο χειρότερή τους επίπεδο
Οι επιπτώσεις στις κλιματολογικές συνθήκες ακουμπούν όλο τον πλανήτη και θέτουν προ των ευθυνών τους ηγέτες (κυρίως) των ισχυρών χωρών που καλούνται να λάβουν άμεσα δράση εφαρμόζοντας τις αποφάσεις που έχουν παρθεί για περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.
Τα πρώτα στοιχεία
Με τον χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών στην Ευρώπη η Γηραιά ήπειρος εξετάζει τα δεδομένα και αντλεί πληροφορίες για τις μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν υπολογίζοντας τόσο τον κοινωνικό αντίκτυπο όσο και τον οικονομικό.
Κάπως έτσι μαθαίνουμε μακροπρόθεσμες προγνώσεις για όλη τη διάρκεια του χειμώνα που σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτικές καθώς επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες και είναι πιθανό να διαφοροποιηθούν ωστόσο, έχουμε ένα πρώτο «μπούσουλα» για το τι μέλλει γενέσθαι.
Οι πρώτες ενδείξεις έρχονται με αφορμή την έναρξη της χιονοδρομικής περιόδου με τον ζεστό καιρό να έχει αφήσει τις πίστες χωρίς χιόνι τα τελευταία χρόνια – μια τάση που επηρεάζει ήδη τη φετινή περίοδο.
Ένα γαλλικό χιονοδρομικό κέντρο πήρε πρόσφατα τη σκληρή απόφαση να κλείσει οριστικά τους αναβατήρες του, αφού υπέφερε από έλλειψη χιονιού, μειωμένο αριθμό επισκεπτών και χρέη.
Τα γαλλικά θέρετρα δεν είναι τα μόνα που αγωνίζονται για να επιβιώσουν: Οι υψηλές θερμοκρασίες, τον περασμένο Φεβρουάριο, οδήγησαν πόλεις στην Αυστρία, την Βοσνία, την Ιταλία και την Ελβετία χωρίς πελάτες. Αυτές που βρίσκονται σε χαμηλά και μεσαία υψόμετρα επλήγησαν περισσότερο ενώ παρατηρήθηκε συνωστισμός στα χιονοδρομικά κέντρα σε μεγαλύτερο υψόμετρο.
Καθώς έχει υποχωρήσει το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ το μεγάλο ερώτημα είναι μήπως αυτό το σπιράλ ζέστης συνεχιστεί και τον ερχόμενο χειμώνα.
Συχνότερες χιονοπτώσεις
Με την κλιματική αλλαγή να είναι ο κυρίαρχος παράγοντας πίσω από τις ολοένα και πιο υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη ένα νέο κλιματικό σύστημα έρχεται να αντικαταστήσει το φαινόμενο El Niño αλλάζοντας τα δεδομένα. Τα πρώτα δεδομένα θέλουν ο φετινός χειμώνας να είναι πιο κρύος αλλά θα είναι αυτό αρκετό για να δώσει ώθηση στα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης;
Σύμφωνα με το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου, η La Niña θα μπορούσε να αυξήσει τις βροχοπτώσεις, φέρνοντας ενδεχομένως βαρύτερες και συχνότερες χιονοπτώσεις. Το καιρικό αυτό σύστημα ακολουθεί συνήθως μια κρύα έναρξη του χειμώνα και ένα ήπιο τέλος, στη δυτική Ευρώπη.
Το φαινόμενο La Niña συνίσταται στην υποχώρηση σε μεγάλη κλίμακα των θερμοκρασιών επιφανείας των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό στην ζώνη του Ισημερινού. Συνδέεται με μεταβολές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην τροπική ζώνη: άνεμος, ατμοσφαιρική πίεση και βροχοπτώσεις. Ωστόσο, η ακριβής επίδραση του φαινομένου ποικίλλει ανάλογα με την ένταση, την διάρκεια, αλλά επίσης και την περίοδο του έτους κατά την οποία εκδηλώνεται και την διάδραση με άλλα κλιματικά φαινόμενα, επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Καθώς όμως η La Niña μπορεί να επηρεαστεί από άλλους παγκόσμιους παράγοντες του κλίματος, ο αντίκτυπός της είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Μια τρίμηνη ένδειξη που δημοσίευσε η Météo France τον περασμένο μήνα δίνει μόνο 20% πιθανότητα ο Οκτώβριος, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος να «δώσουν» θερμοκρασίες ψυχρότερες από το συνηθισμένο, έναντι 40% πιθανότητα ο φετινός χειμώνας να είναι θερμότερος από το συνηθισμένο.
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου
«Το τέλος του φαινομένου El Niño δεν σημαίνει παύση στην κλιματική αλλαγή μακροπρόθεσμα, διότι ο πλανήτης μας θα συνεχίζει να θερμαίνεται εξαιτίας των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που παγιδεύουν την ζέστη. Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό όλο κατά την διάρκεια των προσεχών μηνών», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Κο Μπάρετ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.
Έτσι, το φαινόμενο La Niña έχει ενσωματωθεί στις προβλέψεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) για την εποχή των κυκλώνων του 2024 στον βόρειο Ατλαντικό και θεωρείται ότι θα είναι εξαιρετικού χαρακτήρα και θα περιλαμβάνει τέσσερις έως επτά κυκλώνες της κατηγορίας 3 ή και περισσότερους, σύμφωνα με την NOAA.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας υπενθυμίζει ότι τα τελευταία εννέα χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, παρά την δροσιστική επίδραση του φαινομένου La Niña από το 2020 μέχρι τις αρχές του 2023.
Διαφορές στις θερμοκρασίες
Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκανδιναβία θα είναι οι πιο κρύες χώρες της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.
Αντίθετα, η νοτιοανατολική Ευρώπη και η νότια Ισπανία είναι πιθανό να παραμείνουν θερμές, αναφέρει το Bloomberg.
Η Αθήνα, που βίωσε ένα καλοκαίρι «κόλαση», θα μπορούσε να δει τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 32 βαθμούς Κελσίου στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με το Weather Services International.
«Η εποχή προβλέπεται να είναι θερμότερη από το κανονικό 10ετίας και 30ετίας, αλλά ψυχρότερη από πέρυσι», δήλωσε ο Μάθιου Ντρος, μετεωρολόγος στην Maxar μιλώντας στο Bloomberg.
«Για τον χειμώνα προβλέπεται ένα ασθενές/μέτριο φαινόμενο La Niña, το οποίο γενικά συνεπάγεται ψυχρότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στη δυτική Ευρώπη, οπότε αναμένουμε κάποια ψυχρότερα φαινόμενα προς το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο», δήλωσε ο Andrew Pedrini, μετεωρολόγος στην εταιρεία προβλέψεων Atmospheric G2.
Σημειώνεται ότι οι ήπιοι χειμώνες βοήθησαν την Ευρώπη να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση, καθώς μειώνει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, επισημαίνει το Bloomberg.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις