Για τα μάτια του συντηρητικού ακροατηρίου που δεν έχει κόψει οριστικά τον ομφάλιο λώρο με τη ΝΔ αλλά κρατά σαφείς αποστάσεις και «αλληθωρίζει» δεξιότερα – σύμφωνα με τη λέξη που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης –, αλλάζει η στρατηγική του Μαξίμου απέναντι στους (ακρο)δεξιούς «μικρούς».

Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση ακολουθούσε τη γραμμή του… μη σχολιασμού κάθε κραυγής ή επίθεσης που προερχόταν από τα κόμματα δεξιά της ΝΔ – από Ελληνική Λύση, Νίκη, Φωνή Λογικής συγκεκριμένα -, περιμένοντας περισσότερο τις εξελίξεις από τα αριστερά της.

Η ολοκλήρωση της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας στο ΠΑΣΟΚ με ανανέωση της εντολής στην ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη έχει φέρει προσώρας (μόνο) αιχμές από την κυβέρνηση («δεν άλλαξε το πρόσωπο, μένει να φανεί αν θα αλλάξουν οι πολιτικές και το “όχι σε όλα” της προηγούμενης περιόδου») αλλά ευθεία χτυπήματα στα δεξιότερα κόμματα.

Είναι ειλημμένη απόφαση στο Μαξίμου να διορθώσει προς το αυστηρότερο τη μέχρι πρότινος χαλαρή αντιμετώπισή τους. Και αυτό γιατί η ατζέντα της επικαιρότητας –  πρωτίστως το Μεταναστευτικό που πιέζει τους κυβερνώντες υπό το βάρος των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή καθώς και τα ελληνοτουρκικά ενόψει των κρίσιμων επαφών από τον Νοέμβριο – ενεργοποιεί πιο έντονα τις «ευαισθησίες» του δεξιότερου ακροατηρίου.

Σε αυτά προστίθενται ασφαλώς οι πτυχές της ακρίβειας (στη στέγη, στο ρεύμα κ.λπ) που δοκιμάζει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και αφορά οριζόντια τους πολίτες.

Αποδόμηση

Με δεδομένο ότι η κυβερνητική παράταξη δυσκολεύεται να… μαζέψει τη δυσαρέσκεια και την καχυποψία των ψηφοφόρων που καταγράφηκε στις ευρωεκλογές ή έστω δεν βλέπει να «ξεφουσκώνει» η δυναμική που αντίστοιχα κατέγραψαν τα δεξιότερα κόμματα, ενεργοποιεί την τακτική του «τίποτα αναπάντητο». Κυβερνητικός παράγοντας σχολιάζει ότι «προφανώς και δεν θα ασχολούμαστε με κάθε φράση του Βελόπουλου ή της Λατινοπούλου, αλλά fake news και επιθέσεις στα “μεγάλα” θα παίρνουν άμεση απάντηση».

Στόχος, η αποδόμηση της «αστήρικτης», όπως τη χαρακτηρίζουν, επιχειρηματολογίας που παρουσιάζεται, πείθοντας ή προβληματίζοντας μια μερίδα ψηφοφόρων σε ατζέντες που θεωρούνται προνομιακές για τη ΝΔ, όπως η εξωτερική πολιτική και το αφήγημα της «νομιμότητας παντού».

Μια ιδέα για την τακτική του Μαξίμου δίνουν τα χθεσινά «πυρά» προς τη Φωνή Λογικής, το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου που εμφανώς προσπαθεί να απευθύνεται στους δυσαρεστημένους της δεξιάς βάσης της ΝΔ, ανοίγοντας αγκαλιά ακόμα και σε πρώην στελέχη της. Η Λατινοπούλου δήλωσε (Action24) ότι η ΝΔ δεν είναι αυτή που ήταν κάποτε, λέγοντας ότι ο Μητσοτάκης έχει «αριστερή ψυχούλα» και ότι μπροστά του «ο Σημίτης ήταν σκληρός δεξιός».

Και το Μαξίμου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, με τον κυβερνητικό παρόλ Παύλο Μαρινάκη να επισημαίνει για την Λατινοπούλου ότι δεν επέλεξε να ενταχθεί ούτε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ούτε καν στο κόμμα της Ιταλίδας Τζόρτζια Μελόνι αλλά να συνταχθεί με την ευρωπαϊκή άκρα δεξιά του Όρμπαν και της Λεπέν.

Οι μετρήσεις

Οι γαλάζιες αντεπιθέσεις έχουν εξήγηση, κρύβονται ανησυχίες από πίσω. Στην τελευταία ευρωκάλπη ήταν η πρώτη φορά που η δεξιά της ΝΔ – Ελληνική Λύση, Νίκη, Φωνή Λογικής – εμφανίστηκε τόσο ενισχυμένη, κερδίζοντας τέσσερις έδρες. Έκτοτε τα δημοσκοπικά ευρήματα μαρτυρούν ότι υπάρχει μια μαγιά σε εκείνον τον χώρο. Και παρότι οι αναλυτές συμφωνούν ότι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του είναι ο κατακερματισμός και η απουσία ενός ηγετικού προσώπου με προοπτική, το Μαξίμου αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει το περιθώριο, πόσω μάλλον την πολυτέλεια πλέον, να αφήνει εκεί ζωτικό αντιπολιτευτικό χώρο.

Οι κυβερνώντες «μετρούν» τις εκ δεξιών πιέσεις αθροιστικά και προφανώς δεν θέλουν να βλέπουν ένα ποσοστό που θα δίνει την αίσθηση ότι δημιουργείται πλέον ένα πιο ορμητικό ρεύμα στο δεξιότερο της ΝΔ και ακροδεξιό φάσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναλύεται το κάθε κόμμα ξεχωριστά (οι δεξαμενές του, η ρητορική, το ύφος κ.ο.κ). Κυρίως ως προς τη δυνατότητα της κάθε πλευράς να καταγράφει διείσδυση στους κεντροδεξιούς και σε κεντρώους.

Οι δημοσκοπήσεις της προηγούμενης περιόδου έχουν χτυπήσει τα πρώτα καμπανάκια. Στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, τον Οκτώβριο, τα τρία κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Φωνή Λογικής, μετρήθηκαν στην εκτίμηση ψήφου στο 16,6% ενώ τον Σεπτέμβριο είχαν βρεθεί στο 20,7%. Τον περασμένο μήνα η GPO βρήκε στο 15% (πρόθεση ψήφου) αθροιστικά τον Κυριάκο Βελόπουλο, τον Δημήτρη Νατσιό και την Αφροδίτη Λατινοπούλου.