Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Ήταν όλοι εκεί για την… μεσαία τάξη

Ήταν όλοι εκεί για την… μεσαία τάξη

Η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη μεσαία τάξη, που του χάρισε δύο τεράστιες εκλογικές νίκες. έχει διαρραγεί και αυτός ήταν ένας από τους λόγους της απουσίας του από την εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου

Η μεσαία τάξη (ή τουλάχιστον ότι άφησαν πίσω της τα μνημόνια και το σχέδιο Πισσαρίδη) αποτελούσαν για πάνω από δυο δεκαετίες το άγιο δισκοπότηρο των κομμάτων εξουσίας, καθώς η μεσαία τάξη μπορούσε να καθορίζει εκλογικά αποτελέσματα. Το βράδυ, λοιπόν, της Δευτέρας, η μεσαία τάξη αποφάσισε να κάνει την δική της «γιορτή», να δείξει σε όλους τους δικούς της συμμάχους και με έμμεσο τρόπο να στείλει τα δικά της μηνύματα προς την πολιτική εξουσία και το Μαξίμου.

Στην πρόσκληση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών φρόντισαν να απαντήσει θετικά σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Εκείνοι που έκαναν σημαία τους τη μεσαία τάξη, εκείνοι που την διέλυσαν στα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων, εκείνοι που την «μείωσαν» και τη «χλεύασαν» παρουσιάζοντας την συθέμελα ως «κυρ Παντελήδες», και εκείνοι που θέλουν να την κερδίσουν εκ νέου βλέποντας την ως έναν πιστό σύμμαχο που μπορεί να τους οδηγήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης.

Μερικά μονάχα από τα ονόματα που έδωσαν το παρών στις πρώτες θέσεις της γιορτής του ΕΒΕΑ ήταν ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Νίκος Παππάς, ο αναβαπτισμένος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο Αλέξης Χαρίτσης από τη Νέα Αριστερά, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και πολλά στελέχη των κομμάτων της προοδευτικής παράταξης.

Μεγάλος απών από την τελετή απονομής των βραβείων Βιώσιμης, Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών δεν ήταν άλλος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός είχε λάβει την πρόσκληση από τον πρόεδρος του Επιμελητηρίου τον κύριο Χατζηθεοδοσίου όμως περίπου πέντε μέρες πριν την εκδήλωση ο ίδιος ανακοίνωσε πως δεν θα βρίσκεται στην απονομή των βραβείων και αρκέστηκε στην αποστολή του αρμόδιου υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου.

Οι λόγοι της απουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη μοιάζουν προφανείς όμως δεν σχετίζονται μόνο με την κοινή παρουσία των δυο πρώην πρωθυπουργών, του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή. Αντίθετα, σχετίζεται με κάτι πιο δομικό που δεν είναι άλλο από την πολιτική που εφαρμόζει έναντι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η κοινή παρουσία των Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή αποτέλεσε την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ηχηρή απουσία των δυο από την γιορτή των 50 χρόνων της Νέας Δημοκρατίας δεν θα μπορούσε να δώσει το παρών στην εκδήλωση καθήμενος ανάμεσα στους δυο πρώην πρωθυπουργούς. Η σημειολογία μιας τέτοιας φωτογραφίας δεν θα ήταν η καλύτερη δυνατή για τον ίδιο ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να δει έναν από τους δυο πρώην πρωθυπουργούς να αφήνει την παραμικρή αιχμή προς τη κυβέρνηση και μάλιστα παρουσία του.

Όσο και αν η κυβέρνηση επιμένει να απαντά «ουδέν σχόλιο» στην κριτική των δυο πρώην πρωθυπουργών, στο Μαξίμου εκτιμούν πως η παρουσία των δυο είναι συντονισμένη και έχει διττό στόχο. Ο πρώτος είναι να επαναφέρουν τη Νέα Δημοκρατία στις ράγες της δεξιάς αλλάζοντας πολιτική στη κυβέρνηση με πρώτο βήμα την προεδρία της δημοκρατίας και ο δεύτερος είναι το πάγωμα μιας συζήτησης για τα ελληνοτουρκικά που δεδομένα θα φέρει υποχωρήσεις από την πλευρά της Ελλάδας.

Το δεύτερο ωστόσο στοιχείο σχετίζεται με το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει εδώ και καιρό αποστάσεις από τη μεσαία τάξη που του χάρισε δύο τεράστιες εκλογικές νίκες. Αυτό αποτυπώθηκε τον περασμένο χρόνο στην αρχή με την ψήφιση της τεκμαρτής φορολόγησης και ύστερα με την ανάλυση της ψήφου των Ευρωεκλογών που φάνηκε πως η συμμαχία Ν.Δ. και μεσαίας τάξης έχει διαρραγεί.

Το τρίτο στοιχείο ωστόσο σχετίζεται με την παρουσία του Γιάννη Χατζηθεοδωσίου που εδώ και καιρό αποτελεί στόχο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος άλλωστε του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια πως δεν σωπαίνει έναντι των κυβερνώντων. Όπως δεν δίσταζε να τα βάζει με τον Αλέξη Τσίπρα, έτσι δεν διστάζει να τα βάζει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνο που ο τελευταίος έχει αποδείξει πως δεν είναι τόσο τόσο δεκτικός στην κριτική.

Only in

Τι εξετάζει ο ειδικός εφέτης ανακριτής για τα Τέμπη; Συγγενείς των θυμάτων μιλούν στο in για τη δίκη που αργεί να ξεκινήσει

Ο ειδικός εφέτης ανακριτής αναμένεται να καλέσει σε συμπληρωματική απολογία τον σταθμάρχη Λάρισας, ενώ υπάρχει καθυστέρηση στον προσδιορισμό της δίκης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024