Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Οι τιμές αυξήθηκαν 49% με ετήσια άνοδο μισθών 2%

Οι τιμές αυξήθηκαν 49% με ετήσια άνοδο μισθών 2%

Κυρίαρχη τάση στην αγορά αποτελεί πλέον η αδυναμία ενός πολύ μεγάλου ποσοστού νέων να αποκτήσουν ιδιόκτητο σπίτι, διαμορφώνοντας τη γενιά ενοικιαστών

Την ανηφόρα συνεχίζουν να ακολουθούν οι τιμές των ακινήτων, χωρίς σημάδια σταθεροποίησης ή κάμψης το επόμενο διάστημα. Το επίπεδο της αύξησης των αξιών για τα νεόδμητα διαμερίσματα φτάνει στο 8,51% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και στο 24,70% σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται και οι τιμές για τα διαμερίσματα παλαιότητας άνω των 5 ετών, με την αύξηση να είναι επίσης σημαντική, 7,81% σε σχέση με ένα χρόνο και 22,68% σε σχέση με δύο χρόνια πριν.

Μάλιστα, σε βάθος δεκαετίας, η μέση αύξηση της αξίας κάθε τύπου διαμερίσματος προσεγγίζει το 80%, οδεύοντας προς τον διπλασιασμό της τιμής. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της GEOAXIS, που μελέτησε τις τιμές σε πέντε περιοχές της Αττικής (Μαρούσι, Αμπελόκηπους, Παλαιό Φάληρο, Περιστέρι και Χολαργό), η σημαντική άνοδος των αξιών εξηγείται από το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική μείωση στην προσφορά ακινήτων, η οποία έχει ως γενεσιουργό αιτία την εξαιρετική φετινή τουριστική σεζόν και την ανάπτυξη του Airbnb.

Την ίδια στιγμή, διαμερίσματα με ειδικά χαρακτηριστικά, όπως ανεμπόδιστη θέα και κατασκευές με ακριβά υλικά, καταγράφουν αξίες πάνω από 25% των τυπικών διαμερισμάτων.

Κυρίαρχες τάσεις στην αγορά ακινήτων αποτελούν πλέον η αδυναμία ενός πολύ μεγάλου ποσοστού νέων να αποκτήσουν ιδιόκτητο σπίτι, διαμορφώνοντας τη γενιά ενοικιαστών (Generation Rent), η οποία θα κυριαρχήσει τις επόμενες δεκαετίες, ακόμη και στις χώρες υψηλής ιδιοκατοίκησης, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. Χαρακτηριστική είναι η μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης το διάστημα 2019-2022, κατά 102.695 κατοικίες.

Επιπλέον, το διαχρονικό άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ αύξησης βασικού μισθού και αξίας ακινήτων εξηγεί πλήρως με χρηματοοικονομικούς όρους τη στροφή στην ενοικίαση, καθώς, σύμφωνα με την EUROSTAT, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του βασικού μισθού μεταξύ Ιανουαρίου 2013 και Ιανουαρίου 2023 ήταν 2%, ενώ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Ακινήτων GEOAXIS, η μέση αύξηση των αξιών παλαιότερων και νεόδμητων διαμερισμάτων ήταν 49%. Ταυτόχρονα, η υιοθέτηση στοιχείων ESG (περιβάλλον, κοινωνία, εταιρική διακυβέρνηση), η ανάδειξη πρωτοκόλλων υγειονομικής φύσης, η ανάγκη νέων έξυπνων τεχνολογιών και ευέλικτων χώρων, και η στροφή στο ευ ζην δημιουργούν νέα δεδομένα στις μελλοντικές κατασκευές, με σημαντική αύξηση στο κόστος ανέγερσης, άρα και στην τελική τιμή πώλησης, προσθέτοντας επιπλέον δυσκολίες στην απόκτηση στέγης από τις νέες γενιές.

Golden Visa

Μάλιστα, για τους επόμενους δώδεκα μήνες, την αγορά αναμένεται να επηρεάσει η ασφάλεια που προσφέρει η Ελλάδα ως προορισμός, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Golden Visa, καθώς το εγχώριο real estate εξακολουθεί να είναι φτηνό σε σχέση με την Ευρώπη και θα συνεχίσει να οδηγεί σημαντικά ξένα κεφάλαια στην αγορά οικιστικών ακινήτων.

Η ζήτηση από εγχώριους επενδυτές (θεσμικούς και μη) φαίνεται να διατηρείται, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια παρά τα υψηλά επιτόκια, δεδομένου ότι το επίπεδο της προσφοράς εξακολουθεί να είναι πολύ περιορισμένο σε σχέση με τη ζήτηση.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Only in

Στην Κύπρο ο Αντώνης Σαμαράς με νέα μηνύματα προς την κυβέρνηση (;)

Η τοποθέτηση του Σαμαρά -εφόσον είναι αρκετά αιχμηρή- θα παγιώσει μια τεταμένη ένταση στις σχέσεις με το Μαξίμου. 

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024