Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Victoria’s Secret Fashion Show 2024: H Μπρούνι, η Ανθή, οι τρανς, οι προσδοκίες και η ετυμηγορία

Victoria’s Secret Fashion Show 2024: H Μπρούνι, η Ανθή, οι τρανς, οι προσδοκίες και η ετυμηγορία

Η επίδειξη μόδας της Victoria's Secret 2024 επέστρεψε μετά από έξι χρόνια παύσης, υποσχόμενη να είναι πιο συμπεριληπτική και επίκαιρη από ποτέ. Δικαιώθηκε;

Χθες στη Νέα Υόρκη έγινε μια μεγάλη επιστροφή, το Fashion Show της Victoria’s Secret έκανε comeback κουβαλώντας παλιές και νέες γνώριμες σε μια πασαρέλα που έχει διχάσει.

Μετά από μια αναγκαία παύση -το show είχε ακυρωθεί το 2019 λόγω μείωσης της τηλεθέασης, κριτικής σχετικά με την έλλειψη διαφορετικότητας στην πασαρέλα και επαίσχυντων δηλώσεων από ένα κορυφαίο στέλεχος της μητρικής του εταιρείας, τον Ed Razek (για τον οποίο προέκυψαν πολλαπλές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και μισογυνισμό το 2020)-, το show ήταν μια αναπάντεχη εξέλιξη και μια έκπληξη για πολλούς. Ακόμη και η είδηση του reboot που ανακοινώθηκε τον Μάιο του τρέχοντος έτους μέσω Instagram, είχε προκαλέσει σχόλια.

«Διαβάσαμε όσα είπατε και σας ακούσαμε. Το Fashion Show της Victoria’s Secret επιστρέφει και θα αντικατοπτρίζει το ποιοι είμαστε σήμερα, με όλα όσα γνωρίζετε και αγαπάτε—την αίγλη, την πασαρέλα, τα φτερά, τη μουσική ψυχαγωγία και πολλά άλλα!» ανακοίνωσε η μπράντα.

Η αναίρεση όλων των show του παρελθόντος θα ήταν πραγματικά άδικη

Το feedback από θαυμαστές και κριτικούς ήταν ανάμεικτη. «Ένας ‘άγγελος’. Αυτό είναι το μόνο που ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω. Είμαι πραγματικά χαρούμενη με αυτή την επιστροφή είχε γράψει μια ισχυρή influencer του TikTok.

«Παρακαλώ μην ενσωματώσετε το ανόητο κίνημα της συμπερίληψης. Θέλουμε να επιστρέψουν σε όλα όσα μας μάθατε. Τα σόου της πασαρέλας ήταν τέλεια», έγραψε άλλη. «Κάντε ξανά ένα απίστευτο σόου, με υπέροχα φτερά και αγγέλους -φυσικά με την απαραίτητη ποικιλομορφία που απαιτούν οι καιροί μας αλλά μην χάσετε αυτό που έκανε τις επιδείξεις μόδας της Victoria’s Secret μαγικές», υπενθύμισε τρίτος.

Είδα το show στις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, σε live αναμετάδοση μέσα από το επίσημο κανάλι της εταιρείας στο YouTube μαζί με περίπου εφτά εκατομμύρια άλλους χρήστες ανά τον κόσμο -μια επιτυχία από μόνη της. Οι εντυπώσεις πάλι; Ανάμεικτες.

Woke ναι, broke όμως;

Οι πασαρέλες της Victoria’s Secret είναι «δεμένες» στην ύφανση της lifestyle επικαιρότητας από την έναρξη τους. Το sexiness, τα top model, η υπερβολή και η ηδονικότητα (στα όρια συχνά του cringe) των σόου τα είχαν αναδείξει σε ένα θεσμό μόδας και ηδονοπλεπτικότητας που σχεδόν κάθε αθρογράφος έβλεπε, έκρινε, κατηγορούσε ή αποθέωνε. Το σόου καθιέρωσε πρόσωπα, με όχημα αυτή την πασαρέλα top models από όλο τον κόσμο έκαναν καριέρα, υπέγραψαν παχυλά συμβόλαια και ορίστηκαν ως μούσες.

Στη νέα Victoria’s Secret όλες οι θηλυκότητες είχαν τη θέση τους και αυτό χαιρετήθηκε όσο του πρέπει.

Aλεσάντρα Αμπρόσιο, Aντριάνα Λίμα, Behati, Κάντις, Ντούτζεν, Κάρλι, Μιράντα, Ρόζι αλλά και Τζίτζι, όλες αυτές που ανήκουν στη φατρία των super model σήμερα- καθιερώθηκαν κάνοντας το ντεμπούτο τους κάτω από τα φτερά της Victoria.

To αφήγημα της φαντασίωσης που έκανε βήματα σε κάθε ετήσιο show με ορμή με μοντέλα που ήταν το ίδιο «προσγειωμένα» όσο και «αιθέρια» ήταν συνταγή επιτυχίας. Οι συνεντεύξεις από τα backstage ήταν συχνά αστείες, τα τέλεια πρότυπα ομορφιάς που παρουσίαζε η πασαρέλα με ψηλόλιγνες καλλονές ήταν κίνητρο ονείρωξης ή θαυμασμού ή απλά αφορμή για ανήλεο χάζι.

Η αναίρεση και ένα αναγκαίο reboot

«Ήμουν έφηβη που μισούσε το σώμα μου και ένιωθα ντροπαλή και άβολα μέσα σε αυτό. Όταν έβλεπα αυτές τις όμορφες γυναίκες γεμάτες αυτοπεποίθηση με καλογυμνασμένο κορμό, σφιχτούς γλουτούς και πλούσια στήθη ένιωθα μεινοκεκτικά. Άρχισα να αποδομώ αυτά τα πρότυπα με την ενηλικίωση. Η ωριμότητα και η πραγματικότητα αφόρισε την ελκυστικότητά του και έτσι σταμάτησα να το παρακολουθώ. Όταν ακυρώθηκε, σκέφτηκα φευγαλέα: επιτέλους» γράφει συντάκτρια μόδας σε διεθνή έκδοση του Harper’s Bazzar. Ανάλογα συναισθήματα είχαν πολλοί, πολλές, πολλ@.

Με την επιστροφή της πασαρέλας, κάτι που φρόντισαν να υπενθυμίσουν αναρτήσεις σε ιστοσελίδες, content creators και ό,τι αφορά στην pop culture σήμερα οι περισσότεροι ήταν συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Η εταιρεία στον απόηχο του #MeToo και της αναγκαίας woke ατζέντας του σήμερα έκανε τίμιες προσπάθειες να επικαιροποιηθεί στα χρόνια. Οι καμπάνιες της είχαν την απαραίτητη ποσόστωση σε διαφορετικότητα και συμπερίληψη, κάτι που προσπάθησαν να υπενθυμίσουν οι παρουσιάστριες στο κόκκινο χαλί της χθεσινής εκδήλωσης.

Θηλυκότητες παντού

Οι Tefi Pessoa και Olivia Culpo πήραν συνεντεύξεις από καλεσμένους καθώς έφτασαν και το αφήγημα ήταν λοκαρισμένο και με σαφή εστίαση στη γυναικεία ενδυνάμωση –αλλά και τις πωλήσεις σε real time μέσα από την Amazon και το eshop της εταιρείας.

Η προσπάθεια να επισημανθεί η ανάπτυξη της εταιρείας μακριά από τη σεξουαλικοποίηση των γυναικών –κάτι για το οποίο δίκαια επικρίθηκε έντονα στο παρελθόν, ήταν προφανής. Στη νέα Victoria’s Secret όλες οι θηλυκότητες είχαν τη θέση τους και αυτό χαιρετήθηκε όσο του πρέπει.

«Το καστ των μοντέλων – 50 μοντέλα από 25 διαφορετικές χώρες… νομίζω ότι θα τους ενθουσιάσει όλους», είπε η εκτελεστική παραγωγός Janie Schaffer στην Culpo. «Η νέα VS εκτείνεται σε όλο το φάσμα, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, δίνουμε σε όλους την αυτοπεποίθηση και την ‘αγριότητά’ (fierceness η λέξη που χρησιμοποίησε) και νομίζω ότι αυτό θα λάμψει» πρόσθεσε.
Στην εκκίνηση του το show έδειχνε ότι όντως έχει αλλάξει σε προθέσεις και ατζέντα. Το αν η εταιρεία τήρησε την υπόσχεσή της να αντικατοπτρίζει έναν σύγχρονο κόσμο διατηρώντας παράλληλα την αίγλη του παρελθόντος έχει διττή απάντηση.

Ο φόβος και το ρίσκο

Η αναίρεση όλων των show του παρελθόντος θα ήταν πραγματικά άδικη. Στις πασαρέλες της εταιρείας lingerie έχουν συμβεί στιγμές ανθολογίες στο παλίμψηστο της ποπ βιομηχανίας και του στιλ. Τα φτερά της Λίμα, η επιταγή της Ζιζέλ, η αυτοπεποίθηση της Κάρα από τη μία και οι στιγμές που οι βασίλισσες της μουσικής βιομηχανίας σήμερα (βλ Ριάνα, Τέιλορ Σουίφτ, Αριάνα Γκράντε κα.) βρέθηκαν επάνω στη σκηνή περιστοιχισμένες από τους περιώνυμους «Αγγέλους» είναι κομμάτια του λαμπερού patchwork της βιομηχανίας του θεάματος. Δεν μπορούν (και δεν πρέπει) να ακυρωθούν.

Το στοίχημα (και η ποθητή άνοδο σε πωλήσεις) δεν έχει κερδηθεί -ακόμη

Δυστυχώς φέτος ανάλογες στιγμές, δεν υπήρξαν. Το show του 2024 δεν θα μνημονεύεται για το υπερθέαμα του, όμως αξίζει να του αποδοθούν τα εύσημα για τις προθέσεις του.

Οι βελτιώσεις ήταν εκεί και ήταν πολλές. Το σκηνικό ήταν καθαρό και αποσπασιοποιημένο από φλυαρίες. Η νέα γενιά των top model με την ελληνίδα Ανθή Φακιδάρη να δικαιώνει την επιλογή, ήταν εντυπωσιακά καλή επιβεβαιώνοντας ότι το modeling έχει επιβεβαιωμένο μέλλον.

@greekmodels Anthi Fakidari for #victoriassecret 2024💖💫🪽@anthifakidari #fashionshow #VSFashionShow #anthifakidari #vsmodel #vsangel #angel #greekmodel #greece #foryou #fyp ♬ original sound – mcl0vin.c0m

Oι Paloma Elsesser, Alex Consani και Jill Kortleve κουβάλησαν την πολυπόθητη ποικιλομορφία και συμπερίληψη, οι τρανς Alex Consani και Valentina Sampaio υπενθύμισαν ότι κάθε θηλυκότητα έχει θέση εκεί, οι ιέρειες της μόδας -πολλές στα 50 και κάτι τους- έδωσαν την «έγκριση» τους φέρνοντας το σε πιο class πίστα -κανείς δεν θα περίμενε ότι σε αυτή την πασαρέλα θα περπατούσαν ΚΑΙ η Κέιτ Μος (η κόρη της Λίλα Μος συμμετείχε επίσης) ΚΑΙ η Εύα Χερτζίκοβα ΚΑΙ η Ντούτζεν Κρους ΚΑΙ η Κάρλα Μπούνι-Σαρκοζί ΚΑΙ η Τάιρα Μπανκς-, η επιστροφή των πιο κλασικών «Αγγέλων» (βλ. Αντριάνα Λίμα, Αλεσάντρα Αμπρόσιο, Ιρίνα Σάικ και Κάντις Σουάνπολ) εξασφάλισε τη συνέχεια και οι αδελφές Τζίτζι και Μπέλα Χαντίντ σήκωσαν την έναρξη και το φινάλε στα φτερά τους.

@fabulousmag The iconic Victoria’s Secret show made a return last night after a five year hiatus. Sending a mix of old and new models down the runway, #KateMoss made her debut at the age of 50 and #CarlaBruni at 56. #GigiHadid opened the show in a pink playsuit with other models including #AshleyGraham, #PalomaElsesser and #LilaMoss. Tell us your thoughts on the show below #victoriassecret ♬ original sound – Fabulous

@people #TyraBanks is the moment as she returns to the #VSFashionShow. 🤩 #VictoriasSecret #VictoriasSecretFashionShow ♬ sonido original – Chris Lennox⚡

Οι Tyla, Lisa και Cher (η κάθε μια εκπροσωπεί ένα δυνατό κεφάλαιο της μουσικής βιομηχανίας, που ξεκινάει από το παρελθόν και τρέχει με γκάζια στο μέλλον) έντυσαν μουσικά την εκδήλωση που όντως δεν θύμισε τη συχνή γραφικότητα του παρελθόντος. Ωστόσο, μάλλον παγιδευμένη στην προσπάθεια να είναι μια γιορτή της γυναίκας πιο συμπεριληπτική και καλύτερη από ποτέ –αν και δεν υπήρξε κάποιο ανάπηρο μοντέλο στο cast, ένα fail που σχολιάστηκε πολύ-, καθώς η εταιρεία προσπάθησε να παντρέψει το χθες με το αύριο κάτι έλειπε.

Η ετυμηγορία

Η φαντασία ήταν λίγη, η προσοχή περισσότερη και ακόμη και αν η αβίαστη, σέξι, δυναμική ομορφιά ήταν εκεί, το show ήταν ήσυχο. Για κάποιους ίσως και αφόρητα βαρετό.

Σε καιρούς που το TikTok και οι άλλες ψηφιακές πλατφόρμες αναδύουν τάσεις σε φρενήρη ρυθμό και το diversity έχει γίνει απαιτητό, η Victoria’s Secret πρέπει να κάνει επανεκκίνηση στο αφήγημα της.

Το αν η Victoria’s Secret και τα μυστικά της επιτυχίας της επικαιροποιηθούν μένει να αποδειχθεί

Οι αλλαγές και η απόσταση από την εύπεπτη «φτήνια» για την οποία είχε πολλάκις κατηγορηθεί προφανώς και είναι ευπρόσδεκτες. Ωστόσο αυτό το στοίχημα (και η ποθητή άνοδο σε πωλήσεις) δεν έχει κερδηθεί -ακόμη. Το αν η Victoria’s Secret και τα μυστικά της επιτυχίας της επαναληφθούν θα αποδειχθεί στο γήπεδο.

Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η επιλογή της ντίβας και αειθαλούς Cher να τραγουδήσει τον ύμνο της δύναμης και της αγάπης σε ένα σόου που κάτι κέρδισε, κάτι έχασε. Σίγουρα πάντως ζει.

Only in

Στην Κύπρο ο Αντώνης Σαμαράς με νέα μηνύματα προς την κυβέρνηση (;)

Η τοποθέτηση του Σαμαρά -εφόσον είναι αρκετά αιχμηρή- θα παγιώσει μια τεταμένη ένταση στις σχέσεις με το Μαξίμου. 

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024