Σε ιογενή γαστρεντερίτιδα οφείλεται η μαζική προσέλευση πολιτών στα Επείγοντα του νοσοκομείου στα Χανιά, ανάμεσά τους και φοιτητές, ενώ ο αριθμός όσων φτάνουν εκεί με συμπτώματα έχει ανέλθει στους 67.

Πρόκειται για ιογενή γαστρεντερίτιδα με μεγάλη μεταδοτικότητα, εξήγησε ο Μιχάλης Γιαννάκος

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο Open, πρόκειται για νοροϊό, ο οποίος κρατάει περίπου τρεις μέρες. «Για να μην πανικοβάλλουμε τον κόσμο να πούμε ότι είναι ιογενής γαστρεντερίτιδα, όχι βακτηριακή» τόνισε.

«Είναι δύσκολη η κλινική κατάσταση γιατί έχει πολλούς εμετούς και διάρροιες», εξήγησε στη συνέχεια διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή αλλά καλή ενυδάτωση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, που μίλησε στο ίδιο μέσο, από προχθές το βράδυ μέχρι χθες το πρωί προσήλθαν στα Επείγοντα το Νοσοκομείου Χανίων 43 άτομα από τα οποία 23 φοιτητές 18 έως 23 ετών από την Πολυτεχνική Σχολή. Στη συνέχεια ο αριθμός ανέβηκε στους 67.

Μετά από εξετάσεις, συνέχισε, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ιογενή γαστρεντερίτιδα με υψηλή μεταδοτικότητα. «Μέχρι χθες το βράδυ που μίλησα με το νοσοκομείο, υπήρχε μία σταθερότητα, αλλά προσήλθαν και άλλα 17 περιστατικά», σημείωσε ο κ. Γιαννάκος.

Χανιά: Από πολλές περιοχές τα κρούσματα, αυξάνεται ο αριθμός

Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας, ανέφερε ότι τα κρούσματα μέχρι το βράδυ της Τρίτης είχαν ανέλθει στα 67: «Από τις 8 το βράδυ της Δευτέρας μέχρι τις 8 το πρωί της Τρίτης ήρθαν στο νοσοκομείο 43 συνολικά άτομα με γαστρεντερίτιδα ενώ από τις 8 το πρωί της Τρίτης μέχρι τις 8 το βράδυ της ίδιας ημέρας ήρθαν άλλα 24 άτομα».

Και πρόσθεσε: «Τα επτά PCR που κάναμε στο νοσοκομείο έδειξαν πως είναι ιογενής γαστρεντερίτιδα και οφείλεται στον λεγόμενο νοροϊό», ανέφερε στο cretapost.gr εξηγώντας παράλληλα πως πρόκειται για «έναν πολύ μεταδοτικό ιό γι’ αυτό και βλέπουμε αυτή τη διασπορά».

Ο ίδιος τόνισε ότι η προσέλευση ατόμων με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας συνεχίζει, ωστόσο ο ρυθμός μειώνεται. Σύμφωνα με το ίδιο τοπικό μέσο, έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας για την μη διασπορά του νοροϊού μετά τη μαζική προσέλευση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, ενώ έως και τις 18 Οκτωβρίου περιορίζεται το επισκεπτήριο.

Σημειώνεται ότι τα άτομα που ασθένησαν είναι από πολλές περιοχές των Χανίων. Για την υπόθεση, η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης συνεργάζεται στενά με το νοσοκομείο για να εντοπιστεί η πηγή της μόλυνσης.

Στο νοσοκομείο βρέθηκε και ο αντιπρύτανης της Πολυτεχνικής Σχολής για να ενημερωθεί για την κατάσταση των φοιτητών. Αρκετοί από όσους πήγαν στο νοσοκομείο έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ άλλοι παραμένουν για νοσηλεία.