Η προετοιμασία (και ακόμη και η οργάνωση) ενός ταξιδιού με παιδιά μπορεί να είναι μια χαοτική εμπειρία – τόσο πολύ που μπορεί να είναι δελεαστικό να περιμένετε να ταξιδέψετε μαζί τους μέχρι να μεγαλώσουν.

Αλλά οι ειδικοί – και πολλοί γονείς που έχουν πάει ταξίδια με παιδιά – σπεύδουν να μας υπενθυμίσουν ότι υπάρχουν περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα για τις οικογένειες που επιλέγουν να ταξιδέψουν όσο ακόμα τα παιδιά είναι μικρά σε ηλικία.

Τα ταξίδια επηρεάζουν βαθιά τα μικρότερα παιδιά και μπορούν να τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν με τρόπους που πολλοί από εμάς παραβλέπουμε, όπως το να  τα βοηθήσουν να έχουν περισσότερη ενσυναίσθηση.

Τι λένε όμως επί του θέματος οι ειδικοί;

Τα ταξίδια διευρύνουν τους ορίζοντες των παιδιών

Όταν τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν, τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικούς πολιτισμούς, παραδόσεις και τρόπους ζωής.

«Μπορεί να είναι σημαντικό για τα παιδιά να μπορούν να περάσουν χρόνο με ανθρώπους που μπορεί να μοιάζουν διαφορετικοί από αυτά, να μιλούν άλλες γλώσσες, να ζουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα ή να έχουν διαφορετικά έθιμα από αυτά. Αλλά που μπορεί να παίζουν, να γελούν, να ελπίζουν, να αγαπούν και να εκτιμούν την οικογένειά τους ή την κοινότητά τους όπως ακριβώς κάνουν και εκείνοι», δήλωσε η Michelle Felder, πιστοποιημένη κοινωνική λειτουργός, εκπαιδεύτρια γονέων και ιδρύτρια του Parenting Pathfinders.

Τα ταξίδια μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναγνωρίσουν ότι ο κόσμος είναι αλληλένδετος και έτσι, να κάνουν ένα βήμα προς την ενσυναίσθηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Η κοσμοθεωρία ενός παιδιού

«Τα ταξίδια με τα παιδιά είναι μια πλήρως καθηλωτική εμπειρία που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις», δήλωσε η Gia Gambaro Blount, εκπαιδεύτρια γονέων με έδρα το Λος Άντζελες.

«Μπορείτε να διαβάσετε βιβλία ή να παρακολουθήσετε ντοκιμαντέρ για σαφάρι, αλλά ποτέ δεν είναι το ίδιο με το να νιώθετε τη ζέστη του ήλιου στο δέρμα σας, να μυρίζετε τη γη μετά από βροχή ή να ανατριχιάζετε όταν βλέπετε ένα άγριο ζώο ακριβώς μπροστά σας», δήλωσε η Gia Gambaro Blount, εκπαιδεύτρια γονέων με έδρα το Λος Άντζελες.

«Αυτές οι εμπειρίες διαμορφώνουν την κοσμοθεωρία ενός παιδιού», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Ένας καλύτερος κόσμος

Τα ταξίδια εμπνέουν τα παιδιά να δημιουργήσουν ένα θετικό αντίκτυπο στον κόσμο.

«Τα ταξίδια μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν καλύτερη αντίληψη των διαφορετικών εμπειριών που έχουν οι άνθρωποι και να συνειδητοποιήσουν πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν να γίνει ο κόσμος καλύτερος», δήλωσε η Felder. «Μπορεί μέσω της έκθεσης σε νέους ανθρώπους και μέρη να εμπνευστεί ένα παιδί να φροντίσει το περιβάλλον, να αγωνιστεί για την κοινωνική δικαιοσύνη ή να γίνει με κάποιο τρόπο ενεργός παράγοντας αλλαγής στον κόσμο».

Είτε θέλουν να βρουν τρόπους να χρησιμοποιούν λιγότερο πλαστικό για την προστασία των ωκεανών είτε να συγκεντρώσουν χρήματα για την ανακούφιση από καταστροφές, τα παιδιά που ταξιδεύουν μπορεί να επιστρέψουν στο σπίτι τους, έχοντας κατανοήσει τη σημασία του να προσπαθείς να κάνεις τον κόσμο καλύτερο.

*Με πληροφορίες από: HuffPost | Nicole Pajer | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Boston Public Library | Unsplash