Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Οι τρεις κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να κερδίσεις τον σεβασμό στη δουλειά

Οι τρεις κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να κερδίσεις τον σεβασμό στη δουλειά

Μπορείς να κερδίσεις τον σεβασμό στη δουλειά σου, απ' όλους τους συναδέρφους σου. Αρκεί να να το θέλεις...

Σκεφτείτε τη διαφορά ανάμεσα στο να βρίσκεστε σε μια δουλειά όπου έχετε τον σεβασμό των συναδέλφων σας και σε μια άλλη όπου δεν τον έχετε.

Εάν βρίσκεστε στο δεύτερο ή ανησυχείτε ότι μπορεί να καταλήξετε εκεί – να ξέρετε ότι πριν αλλάξετε δουλειά, μπορείτε να αλλάξετε την προσέγγισή σας.

Μπορείτε ακόμα να κερδίσετε τον σεβασμό των συναδέλφων σας και των διευθυντών σας. Αρκεί φυσικά και να το θέλετε…

Οι τρεις ερωτήσεις για τον σεβασμό

Ξεκινήστε θέτοντας στον εαυτό σας αυτές τις κρίσιμες ερωτήσεις:

  • Τι μπορώ να δώσω για να κερδίσω τον σεβασμό;
  • Σε τι μπορώ να αντισταθώ για να κερδίσω τον σεβασμό;
  • Τι μπορώ να αποπνέω για να κερδίσω τον σεβασμό;

«Το ονομάζω αυτό το πλαίσιο για το σεβασμό Δώσε-Αντιστάσου-Εκδήλωσε και το διδάσκω εδώ και δεκαετίες. Για να κερδίσετε τον σεβασμό θα χρειαστεί επίσης λίγη ψυχική δύναμη και σθένος, κάτι που μελετώ για περισσότερα από 30 χρόνια» λέει ο Scott Mautz είναι δημοφιλής ομιλητής, εκπαιδευτής και Linkedln.

Αν θέλετε να σας σέβονται περισσότερο, πρέπει να κάνετε αυτά τα τρία βασικά πράγματα:

1. Δώστε

Αν συνηθίσετε να δίνετε περισσότερα από όσα παίρνετε, θα κερδίσετε τον σεβασμό. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο παγκοσμίως εκτιμώμενους τρόπους για να το κάνετε αυτό:

  • Να είστε γενναιόδωροι με το χρόνο και τις γνώσεις σας. Βοηθήστε τους ανθρώπους να λύσουν προβλήματα, να ξεπεράσουν εμπόδια και να ξεπεράσουν δύσκολες καταστάσεις. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι ο συνάδελφός σας έχει άγχος για μια επερχόμενη μεγάλη παρουσίαση. Τυχαίνει να είστε καλός στις δημόσιες ομιλίες, οπότε τον βοηθάτε να εξασκηθεί.
  • Δώστε στους άλλους αυτό το επιπλέον 10% της προσπάθειας, πάντα. Σκεφτείτε τον χαμογελαστό barista του καφέ ή τον σκληρά εργαζόμενο σερβιτόρο που βλέπετε να καταβάλλει αυτή την επιπλέον προσπάθεια – δεν μπορείτε παρά να το σεβαστείτε. Κάντε το ίδιο και στις δικές σας αλληλεπιδράσεις.
  • Προσφέρετε γενναιόδωρα επαίνους και εύσημα. Η έρευνα δείχνει ότι η έκφραση ευγνωμοσύνης έχει μια τεράστια, θετική επίδραση στους άλλους – που μπορεί να αυξήσει την εκτίμηση και τον σεβασμό τους προς εσάς.
  • Μοιραστείτε την άποψή σας – και στηρίξτε την με δεδομένα.
  • Αφιερώστε χρόνο για να δώσετε ανατροφοδότηση. Να θυμάστε ότι η συγκεκριμένη ανατροφοδότηση είναι πιο αξιόπιστη και ουσιαστική από τις αόριστες επευφημίες.
  • Δείξτε στους άλλους σεβασμό. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται δραματικά η πιθανότητα να λάβετε κι εσείς με τη σειρά σας σεβασμό.

2. Αντισταθείτε

Ο σεβασμός προέρχεται και από αυτό που δεν κάνετε. Ακολουθούν σίγουροι τρόποι αντίστασης που θα τροφοδοτήσουν τον σεβασμό:

  • Αντισταθείτε στο να παίρνετε τα εύσημα. Δεν μιλάω για το να γίνεις μάρτυρας. Αλλά όταν έρθει η ευκαιρία να μοιραστείτε ποιος έκανε τι πίσω από αυτό το επίτευγμα, κάντε το να αφορά αυτούς, όχι εσάς. Οι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να γνωρίζουν ότι παίξατε ρόλο στην επιτυχία και θα σας σέβονται περισσότερο επειδή βάζετε τους άλλους στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
  • Αποφύγετε να κουτσομπολεύετε για τους συναδέλφους σας. Αντ’ αυτού, ασχοληθείτε με το «θετικό κουτσομπολιό». Για παράδειγμα, την επόμενη φορά που θα έχετε την ευκαιρία να καυχηθείτε για κάτι σπουδαίο που έκανε ένας συνάδελφος, κάντε το. Δεν είναι μόνο καλό για την κουλτούρα, αλλά τελικά θα επιστρέψει και σε αυτό το άτομο ότι μιλούσατε για εκείνον με θετικό τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο παίρνετε μια «διπλή δόση» σεβασμού.
  • Μην παρασύρεστε στην αρνητικότητα. Να θυμάστε ότι η αισιοδοξία τροφοδοτεί την πρόοδο προς τα εμπρός και συχνά ξεχωρίζει. Μπορεί ακόμη και να γίνεται αντικείμενο θαυμασμού, επειδή η προεπιλογή είναι τόσο συχνά το αντίθετο.

3. Αποπνέετε…

Μπορείτε να κερδίσετε τον σεβασμό αν επιδεικνύετε συνήθως:

  • Επαγγελματισμό και μαεστρία: Πάντα να εμφανίζεστε έχοντας κάνει τα μαθήματά σας. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποιο είναι το κοινό σας, τι χρειάζεται να γνωρίζει και να βιώνει και πώς σκοπεύετε να του το προσφέρετε.
  • Διαφάνεια: Λίγα πράγματα είναι πιο διαφανή από την έλλειψη διαφάνειας. Τα ανθρώπινα όντα είναι συντονισμένα σε αυτό. Όταν δεν είστε ειλικρινείς, η εμπιστοσύνη εξατμίζεται και ο σεβασμός φεύγει από τη σκηνή. Αντ’ αυτού, να είστε ανοιχτοί σχετικά με τους λόγους για τους οποίους παίρνετε αποφάσεις, να μοιράζεστε ανατροφοδότηση και να λειτουργείτε χωρίς κρυφές ατζέντες.
  • Αυθεντικότητα: Οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν ότι παίρνουν τον πραγματικό σας εαυτό. Γι’ αυτό εμφανιστείτε με ειλικρίνεια, ακεραιότητα και ευαλωτότητα. Συμπεριφερθείτε με γνήσιο και προσιτό τρόπο. Να ενεργείτε με συνέπεια προς τις αξίες σας.
  • Λογοδοσία με συμπόνια: Όταν κάποιος κάνει ένα λάθος, είναι εύκολο να τον μαλώσετε ή να λάβετε σκληρή στάση. Αντ’ αυτού, θεωρήστε τους άλλους και τον εαυτό σας υπόλογους, αλλά κάντε το με συμπόνια και ενσυναίσθηση.
  • Αυτοπεποίθηση και συνεργασία: Πιστέψτε στον εαυτό σας και ότι το σύνολο γίνεται μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. Η συνεχής επίδειξη ισορροπίας μεταξύ των δύο είναι σαν ένας μαγνήτης σεβασμού.
Only in

Στην Κύπρο ο Αντώνης Σαμαράς με νέα μηνύματα προς την κυβέρνηση (;)

Η τοποθέτηση του Σαμαρά -εφόσον είναι αρκετά αιχμηρή- θα παγιώσει μια τεταμένη ένταση στις σχέσεις με το Μαξίμου. 

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024