Η Ελίζαμπεθ Φιντς διένυε μια αρκετά εντυπωσιακή πορεία στην αμερικανική τηλεόραση, δουλεύοντας στη σεναριογραφική ομάδα δημοφιλών σειρών, όπως το «True Blood» και το «The Vampire Diaries», όταν την «χτύπησε» η ασθένεια. Επρόκειτο για μια πολύ σπάνια μορφή καρκίνου, ονόματι χονδροσάρκωμα. Η Ελίζαμπεθ Φιντς αποτύπωσε την περιπέτειά της με τον καρκίνο, τις απανωτές εισαγωγές της σε νοσοκομεία και τις δραματικές αλλαγές στο σώμα της, σε μια σειρά άρθρων, τα οποία έτυχε να διαβάσει η Σόντα Ράιμς, η δημιουργός του «Grey’s Anatomy». Εν μέσω αυτής της σκοτεινής περιόδου, ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά της έγινε πραγματικότητα: η Ράιμς ήθελε να συνεργαστούν για το σενάριο της αγαπημένης της σειράς.

Το 2014 η Ελίζαμπεθ Φιντς ξεκίνησε να γράφει για τη σειρά και γρήγορα έγινε από τους βασικούς συντελεστές, εμπλουτίζοντας τη γραφή της με τις οδυνηρές λεπτομέρειες της δικής της μάχης με τον καρκίνο. Η ιστορία της ενέπνευσε την πλοκή, όταν ένας χαρακτήρας της σειράς, η Κάθριν Άβερι, διαγνώστηκε με χονδροσάρκωμα αλλά κατάφερε να βγει νικήτρια, ακριβώς όπως και η Finch.

Όμως οι τραγωδίες στη ζωής της Ελίζαμπεθ Φιντς δεν τελείωναν εκεί. Το 2018 έχασε την καλύτερή της φίλη στο μακελειό της συναγωγής Tree of Life στο Πίτσμπουργκ. Η Φιντς μίλησε στους συναδέλφους της για τη συγκλονιστική στιγμή που χρειάστηκε να καθαρίσει η ίδια τα υπολείμματα της φίλης της από το πάτωμα της συναγωγής, μια εμπειρία που την άφησε με σοβαρό μετατραυματικό στρες (PTSD).

Ακολουθώντας ψυχοθεραπεία, συνειδητοποίησε ότι όταν ήταν παιδί είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στα χέρια του μεγαλύτερου αδερφού της. Η Φιντς βυθίστηκε στην κατάθλιψη, όταν ο αδερφός της αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, κάτι που τον άφησε εγκεφαλικά νεκρό. Έπειτα από προτροπή των γιατρών, πήρε τη δύσκολη απόφαση να τον βγάλουν από τα μηχανήματα – άλλη μια σοβαρή απώλεια στη ζωή της.

Οι συνάδελφοί της έδειξαν μεγάλη κατανόηση και συμπαράσταση, γνωρίζοντας την ευάλωτη σωματική και ψυχολογική κατάσταση της σεναριογράφου.

Καταλάβαιναν πως η Ελίζαμπεθ Φιντς έπρεπε να λείπει συχνά από την εργασία της, για τις χημειοθεραπείες της, τις ιατρικές εξετάσεις και τις συνεδρείες της με ψυχολόγους και ψυχιάτρους, ή για να πενθήσει τους ανθρώπους που έχασε. Για τον λόγο αυτό, της δώθηκε απόλυτη ελευθερία όσον αφορά το δημιουργικό κομμάτι της δουλειάς της.

Κάποια στιγμή, χρειάστηκε να μπει για μεγάλο διάστημα σε ψυχιατρική μονάδα εξαιτίας του μετατραυματικού στρες. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη, ο έρωτας της χτύπησε την πόρτα. Η Φιντς γνώρισε την Τζένιφερ Μπάιερ, μητέρα πέντε παιδιών, η οποία είχε μπει στο ψυχιατρείο λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε εξαιτίας της χρόνιας κακοποίησης από τον σύζυγό της. Ο πόνος και το τραύμα της έφερε κοντά, σφυρηλατώντας μια δυνατή σχέση. Όταν πήραν εξιτήριο, οι δυο τους παντρεύτηκαν και η Φιντς μεγάλωσε τα παιδιά της Τζένιφερ σαν να ήταν δικά της. Η τραγική ιστορία της γυναίκας της ενέπνευσε τη γραφή της και ενσωματώθηκε στη σειρά.

Η ιστορία της Ελίζαμπεθ Φιντς είναι ένα παράδειγμα δύναμης και αντοχής, ένα πρότυπο για κάθε σύγχρονη γυναίκα και μια υπενθύμιση πως, παρά το σκοτάδι, υπάρχει πάντα φως στο τέλος του τούνελ. Ή, τέλος πάντων, θα μπορούσε να είναι όλα αυτά….αν ήταν αλήθεια.

Η Ελίζαμπεθ Φιντς είναι μια κλασική περίπτωση απατεώνισσας που κατάφερε να κοροϊδέψει τους πάντες γύρω της.

Ο πρώτος άνθρωπος που υποπτεύθηκα τα ψέματά της ήταν η σύζυγός της. H Μπάιερ θυμόταν την τραγική ιστορία που της είχε πει η Φιντς, για τη φίλη που έχασε κατά την αιματηρή επίθεση στο Πίτσμπουργκ. Όμως, όταν έψαξε τη συγκεκριμένη φίλη στο Facebook ανακάλυψε, όχι μόνο ότι είναι ζωντανή, αλλά επιπλέον δεν βρισκόταν καν στο Πίτσμπουργκ την ημέρα της επίθεσης.

Επιπλέον, στα social media βρήκε μια φωτογραφία της Φιντς με έναν επίδεσμο στο στήθος της, όπου υποτίθεται ότι υπήρχε μια θύρα έγχυσης για τη χημειοθεραπεία της. Όμως, δεν είχε κανένα σημάδι στο στήθος της -για την ακρίβεια, δεν είχε κανένα σημάδι χημειοθεραπείας πάνω της. Η Φιντς δεν είχε ποτέ καρκίνο. Η Τζένιφερ μίλησε στη σύζυγό της, η οποία παραδέχτηκε πως ήταν όλα ψέματα. Δε ζήτησε συγγνώμη, δε φαινόταν να λυπάται. Την παρότρυνε να πει την αλήθεια στους συναδέλφους της, αλλά η Φιντς ήταν ανένδοτη.

Εκείνη τη στιγμή η Μπάιερ κατάλαβε ότι είχε παντρευτεί μια άγνωστη. Ένα συναισθηματικό βαμπίρ που έκλεβε τα τραύματα των γύρω της και τα έκανε σενάρια. Κατάλαβε πως η Φιντς τη γνώρισε στην πιο ευάλωτη στιγμή της ζωής της: μετά από χρόνια κακοποίησης στα χέρια του άντρα της, εκείνος αυτοκτόνησε, αφήνοντάς την να μεγαλώσει μόνη της τα πέντε παιδιά τους. Εμφανίστηκε στη ζωή της ακριβώς τη στιγμή που χρειαζόταν να πιστέψει ότι υπάρχει ελπίδα, ότι αξίζει αγάπη. Η Φιντς είχε στρώσει ένα χαλάκι ψεμάτων κάτω από τα πόδια της, το οποίο τώρα της το τραβούσε απότομα.

Οι δυο τους είχαν χωρίσει και έμεναν σε διαφορετικά σπίτια, όταν η Τζένιφερ αποφάσισε να επικοινωνήσει με την Disney. Τους αποκάλυψε άγνωστες πτυχές από το παρελθόν της Φιντς και η Disney ξεκίνησε έρευνα σχετικά με το ιατρικό ιστορικό της σεναριογράφου.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η Φιντς αρνήθηκε να παράσχει ιατρικά έγγραφα ή να υποβληθεί σε ανεξάρτητη ιατρική αξιολόγηση για να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς της και τέθηκε σε διοικητική άδεια το 2022. Λίγο αργότερα, παραιτήθηκε επισήμως και η έρευνα έληξε. Τελικά, αποφάσισε να δώσει μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, όπου παραδέχτηκε πως δεν είχε ποτέ καρκίνο – ξύριζε τακτικά τα μαλλιά της και είχε πάντα έναν καθετήρα στο χέρι της, για να δίνει την εντύπωση ότι έκανε χημειοθεραπεία. Η φίλη της δεν είχε πεθάνει στο μακελειό του Πίτσμπουργκ. Ο αδερφός της δεν είχε αποπειραθεί ποτέ να αυτοκτονήσει. Για την ακρίβεια, ζούσε στη Φλόριντα χωρίς να ξέρει τίποτα για όλα αυτά. Όσον αφορά την παιδική της κακοποίηση, αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ.

Φυσικά, η ιστορία της Ελίζαμπεθ Φιντς έχει όλα τα συστατικά ενός crime ντοκιμαντέρ και ήταν θέμα χρόνου να δούμε την ιστορία αυτή στη μικρή οθόνη. Χθες (15/10) έκανε πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ «Anatomy of Lies» στη streaming πλατφόρμα Peacock. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν η Τζένιφερ καθώς και πρώην συνάδελφοι και συνεργάτες της Finch, αποκαλύπτοντας πώς έπεσαν θύματα των ψεμάτων της. Μετά τη χθεσινοβραδινή πρεμιέρα, η Ελίζαμπεθ Φιντς για πρώτη φορά ζήτησε συγγνώμη μέσω ενός ποστ στο Instagram.

* Πηγή: Grace