Κήλες κοιλιακού τοιχώματος: Σύγχρονη ρομποτική χειρουργική αποκατάσταση
Γράφει ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος
Η εισαγωγή του ρομποτικού συστήματος στις χειρουργικές αίθουσες αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη εξέλιξη στη χειρουργική του 21ου αιώνα. Πρόκειται για μια πραγματικά ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία, όπου με τη βοήθεια ενός εξελιγμένου ρομποτικού συστήματος πραγματοποιούνται χειρουργικές επεμβάσεις με απόλυτη ακρίβεια. Η ρομποτική χειρουργική εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου εύρους παθήσεων, ωστόσο κατέχει μοναδική θέση στην αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος.
Τι είναι μία κήλη στο κοιλιακό τοίχωμα και ποιες είναι οι μορφές της;
Ο γενικός χειρουργός Δρ. Σπυρόπουλος είναι από τους πρώτους και ελάχιστους Χειρουργούς στη χώρα μας που έχει διακριθεί ως Master Surgeon & Surgeon of Excellence στη Χειρουργική Αντιμετώπιση Κηλών του Κοιλιακού Τοιχώματος. Ταυτόχρονα, είναι επίσημος εκπαιδευτής της ρομποτικής χειρουργικής αντιμετώπισης των κηλών για συναδέλφους.
Ο κ. Σπυρόπουλος εξηγεί: «Η κήλη αποτελεί μια από τις πιο συχνές παθολογικές καταστάσεις και για τα δύο φύλα. Δημιουργείται όταν ένα ενδοκοιλιακό σπλάχνο προβάλλει μέσω ενός χάσματος που αναπτύσσεται σε κάποιο αδύναμο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος».
Ανάλογα με το σημείο που εμφανίζονται, οι κήλες διακρίνονται στις ακόλουθες κύριες κατηγορίες:
- Βουβωνοκήλη: αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης του κοιλιακού τοιχώματος και εμφανίζεται συχνότερα στο ανδρικό φύλο.
- Ομφαλοκήλη: εντοπίζεται στον ομφαλό ή γύρω από αυτόν. Αυτή η μορφή κήλης εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα σε γυναίκες, ιδίως μετά την εγκυμοσύνη.
- Μηροκήλη: όχι τόσο συχνή αλλά ύπουλη μορφή κήλης που εμφανίζεται κυρίως στον γυναικείο πληθυσμό και είναι πιο δύσκολο να εντοπισθεί.
- Επιγαστρική κήλη: εμφανίζεται κατά μήκος της μέσης γραμμής του κοιλιακού τοιχώματος, στην απόσταση μεταξύ στέρνου και ομφαλού.
- Μετεγχειρητική κήλη: Εμφανίζεται πάνω ή γύρω από την τομή κάποιας προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιακή χώρα. Η μετεγχειρητική κήλη εμφανίζεται αρκετά συχνά και στα δύο φύλα.
Πώς πραγματοποιείται η ρομποτική αποκατάσταση των κηλών;
Οι κήλες αντιμετωπίζονται οριστικά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η βασική αρχή αντιμετώπισης είναι η ανάταξη της κήλης, η επαναφορά δηλαδή του περιεχομένου της εντός της κοιλίας, η σύγκλειση του χάσματος και η τοποθέτηση ενός ειδικού πλέγματος για την ενίσχυση του τοιχώματος και συνεπώς την οριστική λύση του προβλήματος.
Σύμφωνα με τις σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες, η πρώτη επιλογή στην αντιμετώπιση των κηλών είναι πλέον οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Η ρομποτική προσπέλαση φυσικά αποτελεί την επιτομή της ελάχιστης επεμβατικότητας, έχοντας ανοίξει νέους ορίζοντες στην αποκατάσταση ακόμη και των πλέον σύνθετων κοιλιακών ελλειμάτων.
Το ρομποτικό σύστημα που χρησιμοποιείται στη χειρουργική διαδικασία αποτελείται από μια μονάδα με τέσσερις ρομποτικούς βραχίονες. Πάνω σε αυτούς προσαρμόζονται κάθε φορά ειδικά αρθρωτά χειρουργικά εργαλεία και μια κάμερα υψηλής ευκρίνειας. Η τρισδιάστατη (3D) κάμερα εξασφαλίζει εξαιρετικής ποιότητας μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου έως και 15 φορές και μία ξεκαθαρη οπτική ακριβώς στην “καρδιά” του προβλήματος. Ταυτόχρονα, τα ρομποτικά εργαλεία προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία κινήσεων, καθώς διαθέτουν εύρος κίνησης 360 μοιρών.
Κατά τη διάρκεια της ρομποτικής χειρουργικής επέμβασης ο χειρουργός δεν βρίσκεται πάνω από τον ασθενή, αλλά κάθεται μπροστά από μια χειρουργική κονσόλα. Από εκεί, μέσω ειδικών χειριστηρίων (masters) διαχειρίζεται όλα τα ρομποτικά εργαλεία. Τα ρομποτικά εργαλεία αναπαράγουν με μοναδική ακρίβεια τις χειρουργικές κινήσεις, προσφέροντας όμως βαθμούς ελευθερίας που δεν μπορεί να προσεγγίσει το ανθρώπινο χέρι, λόγω του εύρους κίνησης (360°) που διαθέτουν.
Η κονσόλα χειρισμού του ρομποτικού συστήματος είναι εξοπλισμένη με μια οθόνη, από όπου ο χειρουργός επισκοπεί με εξαιρετική λεπτομέρεια το χειρουργικό πεδίο. Ο συνδυασμός των παραπάνω οδηγεί στην ολοκλήρωση της επέμβασης με μοναδική λεπτομέρεια και ακρίβεια που δεν μπορεί να επιτευχθεί με καμία άλλη χειρουργική μέθοδο.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος
Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής τεχνολογίας είναι πολυάριθμα, ωστόσο μεγιστοποιούνται στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Αυτός είναι ο λόγος που πλέον η ρομποτική χειρουργική έχει σαφή, διακριτό και συχνά πρωτεύοντα ρόλο στην επιτυχή αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών.
Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής αποκατάστασης των κηλών συγκεκριμένα είναι:
- Η επέμβαση διενεργείται μέσω πολύ μικρών τομών, γεγονός που προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
- Η ακρίβεια με την οποία πραγματοποιούνται οι χειρουργικοί χειρισμοί εξασφαλίζει την προστασία των γύρω ιστών.
- Είναι εφικτή η αντιμετώπιση κηλών σχεδόν οποιουδήποτε μεγέθους.
- Επιτρέπει την εξωκοιλιακή (εξωπεριτοναϊκή) προσπέλαση κατά την αποκατάσταση του κοιλιακού τοιχώματος, προσφέροντας σταθερότερη αποκατάσταση.
- Επιτρέπει την ευρεία χειρουργική παρασκευή σε όλη την έκταση του κοιλιακού τοιχώματος και την τοποθέτηση μεγάλου μεγέθους πλεγμάτων, χωρίς επαφή με τα ενδοκοιλιακά σπλάγχνα.
- Ο ασθενής μετεγχειρητικά εμφανίζει ελάχιστο πόνο και η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι ταχύτατη.
- Η νοσηλεία ελαχιστοποιείται και πολλές φορές ο ασθενής επιστρέφει στην οικία του αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση.
- Η επέμβαση χαρακτηρίζεται από ελάχιστη απώλεια αίματος και δεν απαιτείται συνήθως η τοποθέτηση παροχετεύσεων.
- Ελαττώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών.
Είναι κεφαλαιώδους σημασίας ωστόσο, πως οποιαδήποτε ρομποτική διόρθωση, ακόμη και της πιο απλής μορφής κήλης, θα πρέπει να πραγματοποιείται από έναν έμπειρο χειρουργό κήλης με πιστοποίηση και μακρά εμπειρία στη χρήση του ρομποτικού συστήματος.
Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος είναι από τους πρώτους χειρουργούς στη χώρα μας με ρομποτική πιστοποίηση και πιστοποίηση χειρουργικής Αριστείας στην ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Ταυτόχρονα, είναι επίσημος εκπαιδευτής (Proctor) στον χειρισμό του ρομποτικού συστήματος DaVinci για νέους χειρουργούς. «Η εμπειρία, η εξειδίκευση και η εκπαίδευση του χειρουργού αποτελούν τις βασικότερες προϋποθέσεις για ένα επιτυχημένο χειρουργείο. Μπορεί η ρομποτική τεχνολογία να βοηθά στη διενέργεια της επέμβασης, όμως όλα εξαρτώνται τελικά από τους χειρισμούς του χειρουργού», καταλήγει ο Δρ. Σπυρόπουλος.
Τα social media :
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Άρης: Η επιστροφή του Σίστο
- Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία, χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια ιερέων
- Λάκης Λαζόπουλος: «Τιμωρήθηκα από το σύστημα»
- LIVE: Ολυμπιακός – Μαρούσι