Τι είναι το «carouseling» που όλοι λένε ότι σκοτώνει τον έρωτα;
Μετά «nexting» και το «ghosting», τώρα έχουμε το «carouseling» που κάνει θραύση στα dating apps.
Αν έχεις ανέβει ποτέ σε ένα καρουζέλ σε λούνα παρκ ή σου είχαν κάνει δώρο αυτό το μουσικό περιστρεφόμενο διακοσμητικό, τότε ξέρεις ότι αυτός ο φαύλος κύκλος μπορεί να καταντήσει κουραστικός… Το «carouseling» είναι στην ουσία ένας όρος που περιγράφει την τάση κάποιων αναποφάσιστων singles, οι οποίοι κάνουν αδιάκοπα scrolling και swiping στις εφαρμογές γνωριμιών, συνομιλώντας – για εβδομάδες, μπορεί και μήνες – με πολλά άτομα ταυτόχρονα, χωρίς να έχουν πρόθεση να τα συναντήσουν από κοντά.
Το γεγονός ότι μπορεί να συνομιλείς με ένα άτομο το οποίο δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για εσένα και δεν έχει σκοπό να προχωρήσει μαζί σου, ενώ σου δείχνει το αντίθετο, μπορεί να είναι αγχωτικό και τρομακτικό.
Είναι γνωστό πως με την ανάπτυξη και τη διάδοση που έχουν τα dating apps, αλλά και μετά από μερικά χρόνια σε καραντίνα ο τρόπος που φλερτάρουμε έχει αλλάξει. Ακόμη και αν τα μαγαζιά είναι γεμάτα με ελεύθερους που ανταλλάζουν βλέμματα γεμάτα νόημα, τις περισσότερες φορές, παραμένουν απλά ματιές που δεν γίνονται ποτέ κουβέντες. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που οι περισσότεροι έχουν πλέον στραφεί σε αυτές τις εφαρμογές: μας δίνουν αμέτρητες επιλογές. Ωστόσο, το «carouseling» δείχνει ότι αυτό μπορεί να είναι εξαντλητικό.
Dating burnout
Είναι ενδιαφέρον ότι οι γυναίκες βιώνουν εντονότερο burnout συγκριτικά με τους άνδρες, με το 80% να αναφέρει ότι αισθάνεται κάποιο επίπεδο επαγγελματικής εξουθένωσης σε σύγκριση με το 74% των ανδρών, σύμφωνα με στοιχεία του Forbes.
Εξετάζοντας γιατί οι άνθρωποι λένε ότι βιώνουν αυτά τα συναισθήματα, ο κυριότερος λόγος φαίνεται να είναι η αδυναμία να συνάψουν μια σοβαρή σχέση (40%). Μεγάλο ρόλο παίζει επίσης το αίσθημα απογοήτευσης από τους άλλους χρήστες (35%), το αίσθημα απόρριψης (27%) και οι επαναλαμβανόμενες ίδιες συνομιλίες (24%).
Πρόσφατη δημοσκόπηση στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι οι νέοι αποζητούν αυθεντικότητα, ειλικρίνεια, διαφάνεια, ψυχική ευεξία και ο σεβασμό και προκρίνει την αφοσίωση (79%), τον σεβασμό (78%) και τα «ανοιχτά μυαλά» (61%) έναντι της εμφάνισης (56%).
«Η γενική αντίληψη είναι ότι [οι εφαρμογές γνωριμιών] έχουν γκρεμίσει την ιδέα της δέσμευσης. Προσφέρουν πράγματι περισσότερες επιλογές στους ανθρώπους και όταν έχουμε περισσότερες επιλογές είναι πιο δύσκολο να δεσμευτούμε, αλλά δεν νομίζω ότι είναι οι εφαρμογές γνωριμιών που το προκάλεσαν αυτό. Αντικατοπτρίζουν απλώς αυτό το στοιχείο της κοινωνίας. Είναι ο καπιταλισμός και η κοινωνία που βασίζεται στις επιλογές» σχολιάζει η Δρ Τζένι βαν Χουφ, κοινωνιολόγος στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Πηγή: Vita
- Σε ποια ηλικία πρέπει να σταματήσουμε να αγοράζουμε δώρα στα παιδιά μας – Μια ερώτηση προκάλεσε πανικό στο TikTok
- Συρία: Η Τουρκία θα έχει προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση της χώρας δεσμεύτηκε ο Τζουλάνι
- «Σαν τους Depeche Mode, αλλά διαβολεμένοι» – Η ιδρωμένη, σεξουαλική μουσική των EBM 80s
- Βιτόρια: «Έχουμε πολύ υψηλούς στόχους – Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε»
- Πράσινη ατζέντα: Νέες πιέσεις για χαλάρωση των περιβαλλοντικών πολιτικών της ΕΕ
- Επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου στο Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού