Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Να στηριχθούν οι υποδομές των Δήμων, τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης

Να στηριχθούν οι υποδομές των Δήμων, τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης

Στο επίκεντρο η ενίσχυση των υποδομών των δήμων, λόγω και της κλιματικής αλλαγής.

Στον σημαντικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Δήμοι όλης της Χώρας στην ενίσχυση του πολυτελούς τουρισμού αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, στα πλαίσια συνεδρίου στη Σαντορίνη, υπογραμμίζοντας πως ένα σημαντικό κομμάτι των εσόδων από τον τουρισμό αυτό, επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες με βάση τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Είναι σημαντικό που τμήμα των εσόδων από τον τουρισμό κατευθύνεται προς δραστηριότητες που αποσκοπούν στην ενίσχυση και στήριξη των υποδομών των Δήμων έναντι των απειλών που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σπανάκης

Τέλος Διαμονής Παρεπιδημούντων

Συμπληρωματικά, ο Υφυπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τον Νόμο «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Ο.Τ.Α. και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, από το συνολικό ποσοστό των εισπραχθέντων κάθε μήνα εσόδων από το «Τέλος Διαμονής Παρεπιδημούντων», ένα 5% μεταβιβάζεται στον ειδικό «Λογαριασμό Αρωγής Δήμων» που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να αποδοθεί σε οικονομικά ασθενέστερους Δήμους. Ο κ. Σπανάκης ανέφερε επίσης, ότι τα έσοδα από το «Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» που αντικατέστησε τον φόρο διαμονής και επιβάλλεται υπέρ του Δημοσίου από 1ης Ιανουαρίου 2024, ανέρχεται στο ποσό των 186 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 38 εκατ. ευρώ έναντι του καταργηθέντος φόρου διαμονής που ανήλθε συνολικά το 2023 σε 148 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο κ. Σπανάκης διευκρίνισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, «λόγω του θεσμικού του ρόλου στην εποπτεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία χρηματοδότησης στους Δήμους, ώστε να διαμορφώσουν τις αναγκαίες εγκαταστάσεις και υποδομές για την προσέλκυση ταξιδιωτών πολυτελείας».

Τι είχε ζητήσει το ΔΣ της ΚΕΔΕ για το Τέλος Παρεπιδημούντων

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πριν λίγο καιρό το ΔΣ της ΚΕΔΕ είχε επαναφέρει το αίτημα για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας,της ΚΕΔΕ,  του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης  και υπουργείου Εσωτερικών  για τη δήλωση επί των ακαθαρίστων εσόδων και των παρεπιδημούντων , όπου όλες οι  επιχειρήσεις της χώρας μπορούσαν να καταχωρήσουν και να καταβάλουν το τέλος που τους αναλογεί, πλέον οι δήμοι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ούτε ποιες επιχειρήσεις δηλώνουν τις εισπράξεις, ούτε το ύψος του ποσού που αποδίδουν. ενώ παράλληλα  ζητά την αύξηση του ύψους του τέλους παρεπιδημούντων από το 0,5% στο 2%, καθώς όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά,  το 0,5% ορίστηκε σε εποχές που «ψάχναμε τον τουρισμό» ενώ σήμερα πολλές περιοχές δοκιμάζονται από τον υπερτουρισμό και δαπανούν τεράστια ποσά για την εξυπηρέτηση των πολλαπλών αναγκών που συνεπάγονται για τις πόλεις.

Only in

Στην Κύπρο ο Αντώνης Σαμαράς με νέα μηνύματα προς την κυβέρνηση (;)

Η τοποθέτηση του Σαμαρά -εφόσον είναι αρκετά αιχμηρή- θα παγιώσει μια τεταμένη ένταση στις σχέσεις με το Μαξίμου. 

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024