Πολύ καλή χαρακτήρισε τη βραδιά του άτυπου δείπνου ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στην άτυπη τριμερή συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ (φωτογραφία, επάνω, από το Χ).

Στη συνάντηση καθορίστηκε οδικός χάρτης στο Κυπριακό. Μετά το τέλος της ο ΓΓ του ΟΗΕ ευχαρίστησε την απεσταλμένη του Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ για την ολοκλήρωση της αποστολής της, η οποία, ωστόσο όπως είπε, «δεν πέτυχε».

Καθορίστηκε οδικός χάρτης στο Κυπριακό και συμφωνήθηκε νέα διευρυμένη συνάντηση

«Επανέλαβα απόψε τη σημασία να διασφαλίσουμε το διαπραγματευτικό κεκτημένο», είπε στους δημοσιογράφους ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτογραφία από το Χ).

Στις δηλώσεις του, ο κ. Γκουτέρες ανέφερε ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης συμφώνησε στην πραγματοποίηση πολυμερούς συνάντησης, σε ημερομηνία που θ’ αποφασίσει ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι στο δείπνο συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση άτυπων συναντήσεων με τις εγγυήτριες δυνάμεις και συναντήσεις στην Κύπρο μεταξύ του ιδίου και του Ερσίν Τατάρ για άνοιγμα κι άλλων σημείων διέλευσης. Δεν άκουσα κάτι καινούργιο από τον κ. Τατάρ σημείωσε.

«Επανέλαβα απόψε τη σημασία να διασφαλίσουμε το διαπραγματευτικό κεκτημένο, τα έξι σημεία του ΓΓ, από εκεί και πέρα μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν οι δικές μας παρεμβάσεις. Εγιναν κάποιες εισηγήσεις από τον ΓΓ, δεν έγιναν αποδεκτές από τον τουρκοκύπριο ηγέτη», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Το επόμενο βήμα»

Η διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων θα συνεχιστεί μέσα από την πραγματοποίηση διευρυμένης συνάντησης που θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας, έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του, ο κατοχικός ηγέτης αναφέρθηκε σε «πολλά πράγματα» τα οποία συζητήθηκαν με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον ΓΓ των ΗΕ υποδεικνύοντας ότι, υπερασπίστηκε τις θέσεις του.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε πως το επόμενο βήμα θα είναι μια ευρύτερη συνάντηση με την Τουρκία και την Ελλάδα ως εγγυήτριες δυνάμεις.

Ανέφερε επίσης πως συμφώνησε να συναντήσει τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη «σύντομα» για να συζητήσουν και για το ζήτημα διάνοιξης περισσότερων οδοφραγμάτων.

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών:

«Ο Γενικός Γραμματέας παρέθεσε σήμερα άτυπο δείπνο στον ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ερσίν Τατάρ.

Ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε τη δέσμευση της Προσωπικής Απεσταλμένης του για την Κύπρο, κας María Angela Holguín Cuéllar, η οποία του υπέβαλε την τελική της έκθεση τον Ιούλιο.

»Εξέφρασε τη λύπη του που παρά τις προσπάθειες και τη δέσμευση της προσωπικής απεσταλμένης του με τους δύο ηγέτες, πολιτικούς παράγοντες και την κοινωνία των πολιτών στο νησί, τις εγγυήτριες δυνάμεις και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα, δεν βρέθηκε κοινό έδαφος μεταξύ των ηγετών στην πορεία προς το Κυπριακό ζήτημα.

»Ο Γενικός Γραμματέας, ενθάρρυνε τους ηγέτες να εξετάσουν πώς να γεφυρώσουν το χάσμα στις θέσεις τους και να οικοδομήσουν ξανά την εμπιστοσύνη για να επιτρέψουν την κίνηση που οδηγεί σε διευθέτηση.

»Οι ηγέτες συμφώνησαν να έχουν μια άτυπη συνάντηση σε ευρύτερη μορφή στο εγγύς μέλλον, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, για να συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός.

»Συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν στην Κύπρο για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν νέες διελεύσεις.

»Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη σταθερή δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, προς όφελος όλων των Κυπρίων και των μελλοντικών γενεών».

Πηγή: philenews.com