Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Φάρμακα: Εκατό γιατροί ελέγχονται για υπερσυνταγογράφηση το πρώτο οκτάμηνο του 2024

Φάρμακα: Εκατό γιατροί ελέγχονται για υπερσυνταγογράφηση το πρώτο οκτάμηνο του 2024

Το υπουργείο Υγείας έδωσε στοιχεία για την υπερσυνταγογράφηση το πρώτο οκτάμηνο της χρονιάς

Συνέντευξη Τύπου για την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης πραγματοποίησε το υπουργείο Υγείας.

«Μπορούμε να πάμε πίσω και να ελέγξουμε τους γιατρούς για το τι έγραψαν από το 2014»

Με σύνθημα «Καταπολεμώντας την υπερσυνταγογράφηση», ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασε σήμερα τα πρώτα στοιχεία που προέκυψαν από τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο μέσω της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ για τον περιορισμό της σπατάλης στο φάρμακο.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «μηδενική ανοχή στην υπερσυνταγογράφηση», μία δέσμευση για την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως είπε, προσθέτοντας: «Να σταματήσει η σπατάλη ώστε να αξιοποιήσουμε του πόρους που μας δίνει ο λαός για να μη λείψουν οι καινοτόμες θεραπείες από τους ασθενείς που τις χρειάζονται».

Όπως ανέφερε, πρόκειται για «σπατάλη υπερσυνταγογράφησης και τελικά κλοπή. Αυτά τα χρήματα δεν λείπουν από τον υπουργό, λείπουν από τους πολίτες που κινδυνεύουν να μην έχουν τα φάρμακα που χρειάζονται».

«Λυπάμαι που υπάρχουν γιατροί που για ίδιον όφελος υπερσυνταγογραφούν, δεν είναι όλοι οι γιατροί», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας και παρουσίασε αναλυτικά τις παραβάσεις που εντοπίζονται και αφορούν:

– Μεγάλες ποσότητες φαρμάκων: Εντοπισμός συνταγών που περιέχουν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες φαρμάκων για την αντιμετώπιση μίας συγκεκριμένης πάθησης.

– Παροχή φαρμάκων για μεγάλες χρονικές περιόδους: Εντοπισμός συνταγών που καλύπτουν μεγάλες χρονικές περιόδους, πέρα από τη συνήθη κλινική πρακτική και τις ιατρικές οδηγίες.

– Συχνές επαναλήψεις συνταγών: Ασυνήθιστα συχνή ανανέωση συνταγών χωρίς σαφή ιατρική αιτιολόγηση.

– Μικρές ποσότητες ανά ανανέωση: Συνταγές για μικρές ποσότητες φαρμάκων που ανανεώνονται συχνά, υποδηλώνοντας πιθανή κατάχρηση.

– Συνταγές σε συγκεκριμένα φαρμακεία: Συγκέντρωση συνταγών σε συγκεκριμένα φαρμακεία, υποδηλώνοντας πιθανές συμφωνίες μεταξύ ιατρών-φαρμακείων.

– Συνταγές σε συγκεκριμένους ασθενείς: Συχνή συνταγογράφηση σε συγκεκριμένους ασθενείς, χωρίς σαφή ιατρική αιτιολόγηση.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, η χρήση των υπηρεσιών της ΗΔΙΚΑ μάς επιτρέπει, πλέον, να βρούμε τα πάντα μέσω των ΑΜΚΑ των ασθενών και του ΕΟΠΠΥ που ελέγχει τους γιατρούς.

«Θα γίνει εξοικονόμηση πόρων από τη σπατάλη, θα μειωθούν οι ελλείψεις και θα βελτιωθεί η πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες. Εάν ένας φαρμακοποιός βλέπει ότι ένας γιατρός γράφει σε έναν ασθενή εκατοντάδες κουτιά σε μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να δράσει, δεν γίνεται σπιούνος», σημείωσε.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον εντοπισμό περισσότερων από 100 νέων περιπτώσεων γιατρών που φαίνεται να έχουν υπερσυνταγογραφήσει φάρμακα σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Η πρόσφατη ανάλυση έδειξε ότι, κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους, αυτοί οι 100 γιατροί συνταγογράφησαν μεταξύ 250 και 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή (ΑΜΚΑ) με ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1.630 τεμάχια.

«Μπορούμε να πάμε πίσω και να ελέγξουμε τους γιατρούς για το τι έγραψαν από το 2014. Σταματήστε να το κάνετε θα σας πιάσουμε όλους», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος εξήγησε ότι αν οι ασθενείς είχαν λάβει όλα αυτά τα φάρμακα που τους έχουν συνταγογραφηθεί «θα είχαν πεθάνει 100 φορές».

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου κατά της υπερσυνταγογράφησης.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας

Τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τον υπουργό Υγείας και αφορούν τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις συνταγογράφησης είναι ενδεικτικά:

– Παθολόγος στη Γλυφάδα συνταγογράφησε 221 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.621 τεμαχίων στη μητέρα της και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.

– Παθολόγος σε Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη συνταγογράφησε μόνο βραδινές ώρες 705 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 τεμαχίων στον άνδρα της, στις δύο κόρες της αλλά και στον εαυτό της.

– Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα συνταγογράφησε σε δύο αλλοδαπούς 500 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 925 τεμαχίων.

– Γενικός ιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογράφησε σε συγγενή του 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.

– Παθολόγος στην Αθήνα συνταγογράφησε σε έναν ασθενή 362 σκευάσματα σε ποσότητα 686 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.

– Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη συνταγογράφησε 300 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.350 τεμαχίων για τέσσερα παιδιά που είναι μέλη συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου, εκτελώντας όλες τις συνταγές σε ένα κεντρικό φαρμακείο της περιοχής.

– Ψυχίατρος στην Αθήνα συνταγογράφησε σε δέκα ασθενείς του 450 διαφορετικά φάρμακα σε συνολική ποσότητα 980 τεμαχίων.

– Ορθοπεδικός στην Πάτρα συνταγογράφησε σε τέσσερις ασθενείς του 320 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.760 τεμαχίων, εστιάζοντας σε αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα για τη θεραπεία τραυματισμών.

– Δερματολόγος στο Ηράκλειο που ειδικεύεται στη θεραπεία χρόνιων δερματικών παθήσεων συνταγογράφησε 275 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητα 1500 τεμαχίων, στοχεύοντας σε προσαρμοσμένες θεραπείες για κάθε ασθενή.

– Γυναικολόγος στη Λάρισα συνταγογράφησε 200 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.100 τεμαχίων, προσφέροντας εξειδικευμένη φροντίδα σε εγκύους και γυναίκες σε εμμηνόπαυση.

Είναι αυτονόητο, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ότι αυτοί οι γιατροί αποκλείστηκαν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Only in

Στην Κύπρο ο Αντώνης Σαμαράς με νέα μηνύματα προς την κυβέρνηση (;)

Η τοποθέτηση του Σαμαρά -εφόσον είναι αρκετά αιχμηρή- θα παγιώσει μια τεταμένη ένταση στις σχέσεις με το Μαξίμου. 

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024