Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στους «Σπαρτιάτες» ζητά το ΠΑΣΟΚ

Αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στους «Σπαρτιάτες» ζητά το ΠΑΣΟΚ

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Δουδωνής σε αποφάσεις του Αρείου Πάγου φαίνεται η σύνδεση των Σπαρτιατών με τον καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλία Κασιδιάρη.

Την λήψη πρωτοβουλιών προκειμένου το πολιτικό κόμμα «Σπαρτιάτες» να πάψει να λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση, ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών, με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δουδωνής επικαλείται δικαστικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου που δείχνουν τη σύνδεση του κόμματος των Σπαρτιατών με τον καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος εμφανίζεται και ως αρχηγός τους.

Ο κ. Δουδωνής επικαλείται και τη σύνδεση που έκανε ο Άρειος Πάγος μεταξύ Σπαρτιατών και Ηλία Κασιδιάρη, απαγορεύοντας στο κόμμα του κ. Στίγκα να κατέβει στις ευρωεκλογές (εφαρμογή της ρύθμισης που απαγορεύει να συμμετέχει σε εκλογές κόμμα που ο αρχηγός του συμμετέχει σε εγκληματική οργάνωση), ανοίγει το δρόμο για την αναστολή χρηματοδότησης.

«Η υπ’ αριθμ. 1/2024 απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου δέχθηκε ότι καταδεικνύεται ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός αρχηγός του κόμματος «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ», το οποίο υποκαθιστά τη «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» ουδέποτε αποδοκίμασε ή απεμπόλησε, έστω και κατ’ ελάχιστον, την προηγούμενη -ως ηγετικό στέλεχος της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ- ρητορική μίσους, τη βίαιη και ρατσιστική δράση του, στα πλαίσια του εγκληματικού μηχανισμού του ως άνω κόμματος, αντιποιούμενου τους θεσμικούς μηχανισμούς του Ελληνικού κράτους, την επιδιωκόμενη πολιτική κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών του κράτους δικαίου και την αποδοκιμασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών, που αναγνωρίζονται από τη δημοκρατία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ως εκ τούτου, ο κ. Δουδωνής ρωτά τον Θόδωρο Λιβάνιο:

-γιατί δεν έχει αναληφθεί πρωτοβουλία να ανασταλεί η χορήγηση Κρατικής Χρηματοδότησης προς το πολιτικό κόμμα «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ»;

– Υπάρχει σχεδιασμός να προβείτε σε όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία ώστε με απόφαση της Βουλής να ανασταλεί κάθε είδους κρατική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση προς τους «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» λαμβάνοντας υπόψη ότι το κόμμα αυτό έχει κριθεί από τον Άρειο Πάγο ότι υποκαθιστά τη δράση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ και ότι έχει ως πραγματικό αρχηγό τον καταδικασθέντα Ηλία Κασιδιάρη, με συνέπεια οι ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ να πρέπει να θεωρηθούν ως διάδοχος της δράσης της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ;

Η Βουλή έκοψε τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν και την αναστολή της χρηματοδότησης για τη Χρυσή Αυγή δεν υπήρξε πρωτοβουλία υπουργείου αλλά απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Άλλωστε το άρθρο 83Α του Κανονισμού της Βουλής, προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία σύμφωνα με την οποία:

«1. Η κατά το άρθρο 7Α του Ν. 3023/2002, όπως ισχύει, απόφαση για την αναστολή κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης προς κόμματα λαμβάνεται από την Ολομέλεια της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Το σχετικό ζήτημα εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής μετά την υποβολή γνώμης από την Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας περί συνδρομής των προϋποθέσεων που τάσσει ο νόμος.

2. Η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας διατυπώνει τη γνώμη της βάσει αντιγράφου του φακέλου της υπόθεσης τον οποίο αποστέλλει προς τον Πρόεδρο της Βουλής η αρμόδια δικαστική ή εισαγγελική αρχή. Ο Πρόεδρος της Βουλής διαβιβάζει στον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας τα ανωτέρω στοιχεία και ορίζει προθεσμία εντός της οποίας η Επιτροπή πρέπει να διατυπώσει τη γνώμη της. Η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας μπορεί να ζητεί από τις αρμόδιες δικαστικές ή εισαγγελικές αρχές τη διαβίβαση κάθε άλλου αναγκαίου στοιχείου για τη διατύπωση της γνώμης της περί της συνδρομής των προϋποθέσεων που τάσσει ο νόμος.

3. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται αναλόγως το άρθρο 83. Η Επιτροπή διατυπώνει τη γνώμη της αφού ακούσει εκπρόσωπο του κόμματος στο οποίο αφορά η υπόθεση, εφόσον αυτός το επιθυμεί, κατά την παράγραφο 3 του άρθρου 83. Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια μετέχουν μόνο οι εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και οι βουλευτές που διατυπώνουν αντιρρήσεις στη γνώμη της Επιτροπής για πέντε (5) λεπτά της ώρας καθένας, τηρουμένου πάντοτε του δικαιώματος ακροάσεως εκπροσώπου του κόμματος στο οποίο αφορά η υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, κάθε βουλευτής για τον οποίο φέρονται να συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 7Α του Ν.3023/2002 έχει το δικαίωμα να υποβάλει στη Βουλή έγγραφο υπόμνημα, που καταχωρίζεται στα πρακτικά.

4. Σε περίπτωση έκδοσης αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος ή αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης αίρεται αυτοδικαίως η κατά τα ανωτέρω αναστολή χρηματοδότησης».

Only in

Τι εξετάζει ο ειδικός εφέτης ανακριτής για τα Τέμπη; Συγγενείς των θυμάτων μιλούν στο in για τη δίκη που αργεί να ξεκινήσει

Ο ειδικός εφέτης ανακριτής αναμένεται να καλέσει σε συμπληρωματική απολογία τον σταθμάρχη Λάρισας, ενώ υπάρχει καθυστέρηση στον προσδιορισμό της δίκης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024